Hrvatski vojni hodočasnici u Lourdesu

  • Slika /slike/IMG-20230511-WA0000.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

Ono na što nas Lourdes kao hodočasnike, kao vjernike poziva, naglasio je biskup Bogdan pred Špiljom ukazanja je da se ne bojimo, jer nam kad nam je teško i kad nas život pritišće tegobama i izazovima, prilazi Gospodin koji nas hrabri i tješi

Misnim slavljem pred Špiljom ukazanja, pobožnošću Križnog puta, paljenjem zavjetne svijeće te pokorničkim bogoslužjem s mogućnošću svete ispovijedi obilježili su četvrtak 11. svibnja,  prvi dan 29. hrvatskog vojnog hodočašća u Lourdesu.
Na hodočašću sudjeluju pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, hrvatske policije, hrvatski vojni invalidi i hrvatski branitelji, vatrogasci,te predstavnici ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja. Hodočašću su se pridružili pripadnici hrvatske komponente OS Bosne i Hercegovine.

Na svetom mjestu, ispred Špilje ukazanja vojni biskup Jure Bogdan je ukazao na evanđeoski izvještaj o Gospodinovu uskrsnuću, kada sam Gospodin prilazi Mariji Magdaleni i drugoj Mariji i kada im govori :“Ne bojte se!“ Podsjetio je biskup Bogdan i na  ono što je navijestio Anđeo Gospodnji da je Isus kojega su tražile uskrsnuo. Tada odlazak na grob postaje susret s novim životom, a grob više nije mjesto tugovanja, nego neizmjerne radosti.
Posjetio je biskup Bogdan i na poruke svetoga pape Ivana Pavla Drugoga koji je poručio vjernicima:“Ne bojte se.! Otvorite širom vrata Kristu! Krist zna 'što je u čovjeku'! Samo on to zna! Sveti otac papa zatražio je ponizno i s povjerenjem da dopustimo Kristu da govori čovjeku.

Ukazao je biskup Bogdan i na riječi pape Franje koji je u teškim vremenima pandemije poručio kako je početak vjere svijest o tome da nam je potrebno spasenje. Nismo sami sebi dovoljni, govorio je papa Franjo, sami tonemo: trebamo Gospodina kao drevni moreplovci zvijezde. Pozovimo Isusa u lađe našega života“, podsjetio je biskup Bogdan na riječi pape Franje.
Rekao je biskup Bogdan kako Gospino svetište ima snažnu dimenziju utjehe i ohrabrenja, ponovnog pronalaska smisla i ponovnog pronalaska života i životne nade, tjelesnog i duhovnog ozdravljenja.“ On koji je živ, i ohrabruje nas i danas ovdje, u Lurdu, i govori nam:  „Ne bojte se!.
A Marija je, kazao je biskup Bogdan, najbolji tumač Gospodinovih poruka, ona prima naše poruke i naše molitve, a mi svojim dolaskom u Lurd odgovaramo na Gospin poziv povjeravajući njezinom sinu, poput Petra svu brigu jer on brine za nas“, zaključio je biskup Bogdan.

Uslijedila je pobožnost Križnog puta koju su uz policijske i vojne kapelane, kadete, policijske polaznike te dužnosnike ministarstava obrane Republike Hrvatske i BiH, Ministarstva unutarnjih poslova RH te Ministarstva hrvatskih branitelja predvodili vojni biskup u RH Jure Bogdan i nadbiskup Vrhbosanski i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tomo Vukšić.
U nagovoru na kraju Križnog puta nadbiskup je govorio o onima koji su izdali Isusa, ali i onih koji su ostali na pravoj strani. I mada četrnaesta postaja izgleda kako je sve izgubljeno, to nije kraj, već novi početak, a godine koje je proveo među nama ostavio nam je poruku kako se nositi sa izazovima. Isusov Križni put, Isusovo ubijanje traje i danas. Ukazao je nadbiskup Vukšič na Isusove riječi: „Ono što ste učinili najmanjem od moje braće, meni ste učinili!“ Drugim riječima, gdjegod se nekome nepravedno sudi, oduzima život, i Isusu se sudi!

Pozvao je nadbiskup Vukšić da i mi kročimo tim putem, da i mi imamo petnaestu postaju.
Na kraju jutarnjeg programa uslijedilo je paljenje zavjetne svijeće. Zavjetnu svijeću Hrvatskog vojnog hodočašća u Lourdes zapalio je zapovjednik 29. hrvatskog vojnog hodočašća, brigadni general Ivan Raos.

Pisane vijesti