Gerhard Lai primio državno odlikovanje Republike Hrvatske

  • Slika /slike/Dodjela odlikovanja Gerhard Lai1.jpg
  • Slika

Odlikovanje je zahvala za sve što je učinio za Hrvatsku, osobito nakon potresa na području Banovine i Sisačko-moslavačke županije.

Dana 22.2.2022. godine u prostorima Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu dodijeljeno je temeljem odluke predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića od 24. studenog 2021. godine gospodinu Gerhardu Laiu odlikovanje Reda hrvatskog pletera.

Odlikovanje je dodijelio generalni konzul RH u Stuttgartu Ivan Sablić u nazočnosti glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića, dopredsjednika HVZ  i predsjednika VZŽ Sisačko-moslavačke Mije Brlečića, tajnika VZŽ Sisačko-moslavačke Vlade Brlečića  i načelnika Sektora za vatrogastvo HVZ Marija Starčevića, te državnog tajnika pokrajine Baden-Württemberg Wilfried Klenka, predsjednika Vatrogasne zajednice pokrajine  Baden-Württemberg Franka Knödlera, dopredsjednika Vatrogasne zajednice pokrajine  Baden-Württemberg Michaela Wegela te načelnika općina i vatrogasaca iz pokrajine Breisgau-Hochschwarzwald.

Generalni konzul RH u Stuttgartu Ivan Sablić istaknuo je i nabrojao zasluge gospodina Gerhard Laia, koje su kulminirale sabiranjem velike pomoći za vatrogasce, ali i stradalo pučanstvo nakon potresa na području Banovine i Sisačko-moslavačke županije.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković potvrdio je našem velikom vatrogasnom prijatelju Gerhardu Laiu izniman, dvadeset i pet godišnji doprinos u poticanju suradnje između hrvatskih i Baden-Wuerttemberških vatrogasaca i razvoja vatrogastva u Republici Hrvatskoj. Konvoji pomoći iz Baden-Wuerttemberga, od kojih je prvi pristigao u Republiku Hrvatsku već 4 dana nakon  razornog potresa 29.12.2020., bili su samo nastavak prisne i prijateljske suradnje, koju je Gerhard Lai predvodio već od 1996. godine. S ovom počasti suradnja neće stati jer već u svibnju ove godine 20 Baden-Wuerttemberških vatrogasaca dolazi u Hrvatsku na obuku za šumske požare, a u lipnju 30 pripadnika vatrogasne mladeži dolazi u Centar za obuku vatrogasne mladeži u Fažani. Na kraju je istaknuo svoju veliku zahvalu vatrogascu, ali prvenstveno prijatelju i kolegi Gerhardu Laiu na svemu učinjenom, te će uvijek biti rado viđen gost vatrogasaca diljem Republike Hrvatske.

Pisane vijesti