Emisija „RTL Direkt“, RTL

Slika /slike/Vijesti/Tucaković o buktinji kod Zatona.jpg

Tucaković: Nikada više u vatrogastvo nije uloženo kao u zadnje 2-3 godine. To su milijunski iznosi za opremu i vozila, ali nadležnost je na gradovima i općinama

U RTL Direktu gostovao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković gdje se osvrnuo na veliki požar kod Zatona i u Raslini.

„ To je bio jedan od najzahtjevnijih požara u zadnje vrijeme. Najteže je vlasnicima kuća, vinograda, maslinika. Velika je šteta napravljena posebno ljudima kojima su izgorjele kuće i to je najteže nama vatrogascima jer nismo uspjeli obraniti ono za što jesmo, da služimo građanima. Požar je bio velik i velika je to katastrofa i nenadoknadiva šteta građanima. Uvjeren sam da su se vatrogasci prvi uključili pomoći kad je to sve prošlo. Zahvaljujem ministru branitelja jer smo dvije kontejnerske kućice nabavili i one će biti dostavljene da se pomogne", kazao je.

Zapovjednik Tucaković je kazao i da se još istražuje uzrok požara.
„ Vjerujem da će uskoro otkriti o čemu je stvar. Najgore je kalkulirati, mislim da je podmetnut s obzirom da se radilo o dijelu gdje je puno puta izazivan požar, zovemo ga požarni bermudski trokut. Puno je tu potrošeno sredstava, vozila, na tom dijelu u vodičkom zaleđu. Kad bi se vratili 2-3 godine unazad vidjeli bi koliki je tamo broj požara podmetnut", kazao je.

Komentirao je i kazne za piromane te kazao da su preventivne mjere najbitnije.
„ Trebamo zabraniti spaljivanje biljnog otpada u RH, kompostirati i od toga napraviti zeleniju priču za Hrvatsku. Kazne su premale i treba ih drastično povećati i ići sa zatvorima i pritvorima bez sitnih 2-3 tisuće kuna što je sada slučaj. Imali smo 22 smrtno stradalih u požarima, posebno se radi o starijim osobama i to je veliki problem koji se događa. Želimo zelenu Hrvatsku, puno turista, imamo puno turista, zamislite požar nad bilo kojim turističkim gradom i sutra turista više nema", kazao je.
 
Tucaković se osvrnuo i na svoju tvrdnju "koliko smo kanadera imali - toliko smo koristili". Komentirao je da bi li im bilo lakše da su imali više kanadera.
„ U tom trenutku je bilo 3 požara istovremeno. Imali smo požar u Zadarskoj županiji veliki gdje smo imali 1 kanader i 3 air tractora. U tom trenutku kad se dogodio požar kod Zatona podigli smo jedan, pa drugi, dogodio se požar na području Boraje i tijekom dana smo to prebacivali. Da smo imali 4 onda bi digli 4 kanadera", kazao je.

Komentirao je i je li normalno da je 5 kanadera na remontu.
"Francuska, koja je veća i ima veći BDP od Hrvatske, ima 12 kanadera, a 8 ih je spremno. Sjećam se 2014., požara na Korčuli, u tom trenutku sam imao 1 air tractor koji je uzimao vodu na Braču i gasio je na Korčuli. Sinoć navečer smo imali 4 ispravna, ujutro 2. Tehničari pregledavaju kanader, a sigurnost pilota je najbitnija. Imamo najkvalitetnije pilote kanadera i moraju biti sigurni", kazao je Tucaković.

Kazao je i da je remont trebao požuriti.
 
"Nikada više u vatrogastvo nije uloženo kao u zadnje 2-3 godine. To su milijunski iznosi u opremu i vozila. Hvala Vladi što je učinila na vatrogastvo", kazao je .


Odgovornost je i na jedinicama lokalne samouprave
Osvrnuo se i na riječi vatrogasaca iz Zatona koji su rekli da im je pukao retrovizor na vozilu i da su vozila stara.
"Retrovizor pukne i meni, ako im treba pomoći osobno ću im pomoći, Hrvatska vatrogasna zajednica pomaže, preko 2 milijuna kuna je uloženo u popravke vozila. Sustav je velik, decentraliziran, odgovornost je na jedinicama lokalne samouprave, oni su osnivači. Država i sada godišnje 341 milijun kuna daje za plaće vatrogasaca i treba. Plaća 5 tisuća kuna govorimo o sezonskim vatrogascima, govorimo o ljudima koji su na ugovoru o radu ovisno o poreznim odbicima 5000 do 5400 kuna, studenti imaju preko 6 tisuća kuna plaće, imamo profesionalne vatrogasce koji imaju svoju plaću koja je zajamčena kolektivnim ugovorima. Ovih dana ćemo donesti pravilnik o koeficijentima po kojem plaća profesionalnog ili dobrovoljnog vatrogasca neće biti niža, ali imamo strukturu dobrovoljnih vatrogasca. 1800 DVD-ova postoji u Hrvatskoj, 150 tisuća registriranih vatrogasaca, 32 tisuće operativnih i imamo velik broj vatrogasaca koji ne dobivaju ni kunu. Dobrovoljni vatrogasca dobrovoljno radi, deseci tisuće intervencija se odradi, ljudi rade za nikakve novce", kazao je.

Zapovjednik Tucaković je kazao i da sva društva ne moraju imati vozila, da postoje središnja društva kojih je 472 u RH te 75 javnih postrojbi čiji su osnivači gradovi i općine.
"Nadležnost je na gradovima i općinama", kazao je.

Kazao je i da je samo ove godine izgorjelo 51.176 hektara i preko 7 i pol tisuća požara na otvorenom prostoru.
"Jedna velika količina, čak 70 posto požara više u odnosu na prošlu godinu. Cres, Lošinj i još koji otok su zajedno izgorjeli ove godine", kazao je.

Komentirao je što će biti kad zovu Grci i Španjolci za kanadere.
"Pomogli smo kolegama u Sloveniji, sutra se pripremamo za područje u BiH gasiti požar. Ako sve bude u redu u Hrvatskoj tamo ćemo poslati kanadera da smiri požar. Treba pomoći susjedima", kazao je Tucaković.

RTL Direkt / 18. 7. 2022. u 22:51 sati
 
Poveznica na emisiju: https://bit.ly/3yWNloe
 

Vijesti iz medija | Hrvatska vatrogasna zajednica