Emisija „Otvoreno“

Slika /slike/Screenshot 2022-07-15 at 10-20-06 OTVORENO Jesmo li spremni za protupožarnu sezonu 14. srpnja 2022.png

Tema emisije „Jesmo li spremni za PP sezonu“

U emisiji „Otvoreno“ emitiranoj 14. srpnja na HRT-u, gostovali su Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH, Dino Kozlevac, vatrogasni zapovjednik Istarske županije, Darko Kučej, zapovjednik 855. protupožarne eskadrile, Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite, i Ivan Güttler, klimatolog, Državni hidrometeorološki zavod.

Na početku emisije Slavko Tucaković izvijestio je gledatelje o stanju na požarištu u vodičkom zaleđu kazavši kako je situacija trenutno stabilna.
- Cijelu prošlu noć, nadljudskim naporima, vatrogasci su se uz pomoć građana borili da požar ne prijeđe jadransku magistralu i obilaznicu oko Vodica te Jadriju, a bila su angažirana 342 vatrogasca sa 96 vozila, a vatrogasci su došli na ispomoć iz 7 županija.
Ove je godine bilo 5714 požara raslinja što je 70 posto više u odnosu na prošlu godinu, te naglasio kako postoji bojazan da se veliki požari ne ponovne.

I Kozlevac je rekao kako je u Istri suša ekstremna i vegetacija je pogodna za izazivanje požara, što se i pokazuje budući da svakodnevno svjedočimo 4 do 5 požara na otvorenome prostoru.
- Požari su kompleksni kada ulaze u naselja. Vegetacija ugrožava stambene objekte, ljude i imovinu te može biti smrtonosna klopka za stanovništvo.
Kozlevac je rekao kako je Hrvatska organizirala Hrvatsku vatrogasnu zajednicu kao središnje državno tijelo i to je omogućilo da vatrogasci lakše uporavljaju procedurama i angažiranjem ljudi.
-Vlada RH je imala razumijevanje za organizaciju sustava, istaknuo je.

Osvrnuo se i na problem s hidrantskim mrežama kazavši kako je situacija bolje nego što je bila prije 10 godina jer su velika ulaganja u nju, ali se javlja problem održavanja.
- Što se tiče vode, ona je počela biti problem. Mi nismo za sada primijetili problem za snabdijevanje vatrogasnih vozila iz hidrantske mreže, ali to ne znači da ga neće biti. Svi se moramo ponašati domaćinski prema vodi i sačuvati je ne samo zbog životnih potreba, nego i radi požara koji nam se mogu desiti, istaknuo je.

Nedostatak radne snage u Hrvatskoj pokazao se i kod sezonskih vatrogasaca. - Sezonski vatrogasci imaju plaću 8 tisuća kuna brutto. 4 tisuće osigurava država, a 4 tisuće lokalna samouprava. Očito je to malo i trebat će se povećati naknada, istaknuo je Kozlevac i dodao kako se sve više pojavljuje problem zapošljavanja vatrogasaca u javnim vatrogasnim psotrojbama, ali i sezonskih vatrogasaca, te kako će se u narednim godinama morati početi ulagati veća financijska sredstva.

Tucaković je zaključno kazao kako treba povećati inspekcijske nadzore, ne spaljivati biljne ostatke, povećati protupožarne puteve i općenito se moramo svi više odgovorno ponašati.

Prognoze za ostatak ljeta
„Ono što DHMZ prvenstveno radi u slučaju protupožarne obrane svake godine je izrada procjena rizika od požara otvorenog tipa, od požara raslinja. Nekoliko dana unaprijed i nekoliko tjedana unaprijed. Taj sustav funkcionira već nekoliko godina, mi ga razvijamo i nadam se da pomaže ovim stvarno hrabrim ljudima na terenu“, rekao je Ivan Güttler te dodao kako su se klimatološki uvjeti promjenili te se svi tome moramo prilagoditi i na to pripremiti.
 
Poveznica na emisiju: https://www.youtube.com/watch?v=uehGZfBLtlg
 
 

Pisane vijesti