DVOC 14. / 15. srpnja 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 14./15. srpnja 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati

Zadarska županija
Požar otvorenog prostora na području otoka Pašmana za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 08. srpnja u 11:04 sati, ugašen je 14. srpnja u 21:46 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 105 ha. 

Požar na otvorenom prostoru na području Visočane, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio  dojavu 13. srpnja u 11:03 sati, tijekom dana 14. srpnja radilo se na sanaciji požarišta. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma na površini od 135 ha. Na sanaciji i dežurstvu tijekom noći bili su vatrogasci IVP Zadar i DVD Ražanac. 

Šibensko-kninska županija
Požar na otvorenom prostoru na području Mrdakovice za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 13. srpnja u 11:14 sati pod nadzorom je gasitelja. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture (masline, vinova loza) na trenutno procijenjenoj površini oko 3300 ha između Vodica, Zatona i Rasline. Na intervenciji gašenja požara tijekom dana sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair, dva Air Tractora te ukupno 370 vatrogasaca sa 107 vatrogasnih vozila sa područja Šibensko-kninske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Karlovačke, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke, IVP Split i Šibenik, PP NOS HV kao i pripadnici policije. U večernjim satima sa požarišta su otpušteni vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Tijekom noći na sanaciji i čuvanju požarišta bilo je 160 vatrogasaca sa 57 vatrogasnih vozila.

Dana 14. srpnja u 16:30 sati ŽVOC Šibenik zaprimo je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Kistanja-predio Bezbradice. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini 3 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je protupožarni zrakoplov Canadair te ukupno 20 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Knin, DVD-a Ervenik, Knin, Drniš i Sveti Juraj Kistanje. Požar ugašen u 19:28.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 14. srpnja 2022. odrađene su tri vatrogasne intervencije prijevoza vode u gradu Petrinji. Angažirano je pet vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Petrinja.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS