DVOC 9. / 10. kolovoza 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 09. / 10. kolovoza 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati

Primorsko-goranska županija
Požar na otvorenom prostoru na brdu Kotor kod Crikvenice za koji je ŽVOC Rijeka zaprimila dojavu 09. kolovoza lokaliziran je u 12:10 sati. Požarom je zahvaćena borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja, pored svih raspoloživih zemaljskih snaga, sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.

Ličko-senjska županija / Zadarska županija
Dana 06. kolovoza požar sa područja Tulove Grede – Lovinac u Ličko-senjskoj županiji proširio se na područje Zadarske županije. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma na teško pristupačnom i djelomično miniranom terenu. Tijekom dana 09. kolovoza na intervenciji su sudjelovali vatrogasci iz IVP Zadar, JVP Senj, VZŽ Ličko-senjske, DVD-a Novalja, Otočac, Lun i Barbati. Tijekom noći i jutra organizirano je dežurstvo od strane vatrogasaca iz JVP Pag, DVD-a Poljana i Novalja. 

Dana 9. kolovoza u 03:01 sati dojavljen je požar na Zrču kod Novalje. U požaru je izgorjela šuma na neprocijenjenoj površini, a isti se proširio u Zadarsku županiju. U gašenju požara sudjelovale su snage iz Ličko-senjske, Zadarske županije i IVP Zadar. U gašenju je sudjelovao protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je ugašen u 14:04 sati.

Zadarska županija
Požar na otvorenom prostoru na Dugom Otoku (brdo Zaglav) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 08. kolovoza, tijekom dana 09. kolovoza gasio je jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 te ukupno 31 vatrogasac iz IVP Zadar, SIVP Zadar i JVP Zadar.
Požar je pod nadzorom gasitelja, a u tijeku je daljnja sanacija požarišta.

Dana 08. kolovoza u 18:30 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na Ugljanu, Kali. Požarom je zahvaćena trava, makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara tijekom dana 09. kolovoza sudjelovalo je 9 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz SIVP Kukljica, DVD-a Pašman i Kali.
Požar je lokaliziran u 16:45 sati.

Šibensko-kninska županija
Dana 08. kolovoza u 16:59 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Polače, Podinarje. Požarom je zahvaćena makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara tijekom dana 09. kolovoza sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 te ukupno 28 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Knin, DVD Knin i Kijevo. 
Tijekom noći i jutra na osiguranju požarišta angažirani su vatrogasci iz JVP Knin.

Dana 09. kolovoza u 14:55 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na otoku Kakan. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma na površini od 0,5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 te ukupno 22 vatrogasca iz JVP Šibenik, DVD-a Kaprije, Zablaće i Zlarin. 
Požar je ugašen u 18:21 sati.

Splitsko-dalmatinska županija
Požar na otvorenom prostoru na području otoka Hvara u predjelu Vrbanj – Dol za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 07. kolovoza u 12:47 sati, lokaliziran je 8. kolovoza u 07:00 sati. Na daljnjem osiguranju požarišta angažirani su vatrogasci iz DVD-a Starigrad.

Požar na otvorenom prostoru na području Dicma (Krušvar) za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. kolovoza, a kojim je bila zahvaćena trava i makija na površini od 39 ha, proglašen je ugašenim 09. kolovoza u 09:05 sati.

Dana 08. kolovoza u 18:27 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Brela, Bukovac. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma na površini od 1,5 ha. Dana 09. kolovoza angažiran je helikopter Mi-8 za prijevoz vatrogasaca i opreme za gašenje, ali se zbog nepovoljnih meteo uvjeta odustalo od prijevoza vatrogasaca te je prevezena oprema. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 13 vatrogasaca iz DVD-a Brela, Promajna i Baška Voda.
Požar je ugašen u 18:40 sati.

Dana 09. kolovoza u 18:02 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Naklica. Požarom je bilo zahvaćeno mješovito raslinje na površini od 2 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je 51 vatrogasac sa 14 vatrogasnih vozila iz DVD-a: Omiš, Gata, Dugi Rat, Kučiće i Zadvarje. Prilikom gašenja požara jedan vatrogasac DVD-a Omiš je ozlijeđen (slomio nogu) te je zbrinut od strane HMP.
Požar je ugašen u 21:00 sati.

Dubrovačko-neretvanska  županija
Dana 03. kolovoza tijekom jutarnjih sati požar iz Crne Gore prešao je na područje Republike Hrvatske kod mjesta Vitaljine iznad graničnog prijelaza. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na teško pristupačnom terenu. Tijekom dana 09. kolovoza  požar je gasio Air Tractor koji se nalazio na protupožarnom izviđanju. Tijekom noći na požarištu dežurstvo od strane vatrogasaca iz JVP Konavle.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 09. kolovoza 2022. odrađeno je osam vatrogasnih intervencija – jedno rušenje dimnjaka na području Grada Siska te sedam prijevoza vode na području Grada Petrinje. Na spomenutim intervencijama angažirano je 10 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP Sisak i JVP Petrinja.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS