DVOC 8. / 9. kolovoza 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 08. / 09. kolovoza 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati

Primorsko-goranska županija
Požar otvorenog prostora na području Hreljina - iznad pružnog prijelaza za koji je ŽVOC Rijeka zaprimila dojavu 03. kolovoza u 13:19 sati, ugašen je 08. kolovoza u 19:32 sati. 

Požar otvorenog prostora na području Crikvenice, Ulica Žmider za koji je ŽVOC Rijeka zaprimila je dojavu 08. kolovoza u 02:32 sati, ugašen je u 12:20 sati. 

Dana 09. kolovoza u 03:14 sati JVP Rijeka zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na brdu Kotor kod Crikvenice. Požarom je zahvaćena borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjeluju sve raspoložive snage, a u 06:05 sati poletjela su 2 CL 415 za pomoć u gašenju požara iz zraka. Požar je aktivan.

Ličko-senjska županija / Zadarska županija
Dana 06. kolovoza požar sa područja Tulove Grede-Lovinac proširio se na područje Zadarske županije. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma na teško pristupačnom i djelomično miniranom terenu. Tijekom dana i noći 09. kolovoza na dežurstvu su bila DVD-a Jasenice i Obrovac. Požar je aktivan.

Dana 09. kolovoza u 03:14 sati ŽVOC Gospić zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Novalje, Zrče. Požarom je zahvaćena borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini a isti se proširio u zadarsku županiju. Na intervenciji gašenja požara sudjeluju županijske vatrogasne snage i snage sa zadarske županije i IVP Zadar. Dva CL 415 koji idu na požarište Crikvenica bacit će par bacanja i nastaviti dalje prema Crikvenici.    Požar je lokaliziran u 07:12 sati, sanacija u tijeku.

Zadarska županija
Dana 08. kolovoza u 12:35 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na Dugom Otoku, brdo Zaglav. Požarom je bila zahvaćena trava, makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair CL 415, jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor AT 802 te ukupno 32 vatrogasca sa 11 vatrogasnih vozila iz IVP Zadar, JVP Zadar, SIVP Dugi Otok i DVD Sali. Požar je pod nadzorom gasitelja, a u tijeku je sanacija požarišta.

Dana 08. kolovoza u 18:30 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na Ugljanu, Kali. Požarom je bila zahvaćena trava, makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair CL 415, te vatrogasci iz SIVP Kukljica, DVD-a Kali, Tkon i Preko. Požar je aktivan.

Šibensko-kninska županija
Dana 08. kolovoza u 16:59 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Polače, Podinarje. Požarom je zahvaćena makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara u jutarnjim satima 9. kolovoza upućena su dva Air Tractora, a na terenu su JVP Knin, DVD Knin i Kijevo sa 15 vatrogasaca i 6 vozila. Radi vremenskih uvjeta sa požarišta su povučena 2 Air Tractora, a upućena 2 zrakoplova Canadair. Požar je aktivan.

Splitsko-dalmatinska županija
Požar na otvorenom prostoru na području otoka Hvara u predjelu Vrbanj – Dol za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 07. kolovoza u 12:47 sati, lokaliziran je 8. kolovoza u 07:00 sati. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, borova i hrastova šuma na površini od 10 ha. Tijekom dana i noći radilo se na sanaciji požarišta.

Dana 08. kolovoza u 14:23 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Muća, Sutina. Požarom je bila zahvaćena trava, makija na površini od 0,5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je protupožarni zrakoplov Air Tractor AT 802 te ukupno 18 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Sinj i DVD Muć. Požar je ugašen.

Dana 08. kolovoza u 14:55 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Dicma, Krušvar. Požarom je bila zahvaćena trava, makija na površini od 40 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je protupožarni helikopter Mi 8 MTV te ukupno 18 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz JVP Sinj i DVD-a Sinj, Dugopolje, Trilj i Sveti Jakov-Dicmo. Požar je lokaliziran u 18:15 sati, a tijekom noći DVD Sveti Jakov Dicmo sa četiri vatrogasca i jednim vozilom radilo je sanaciju požarišta.

Dana 08. kolovoza u 17:46 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Brača, Splitska. Požarom je bila zahvaćena gusta borova šuma na površini od 0,5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je protupožarni helikopter Mi 8 MTV koji je prevozio spremnik sa vodom (krušku) te ukupno 9 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD Supetar. Požar je ugašen u 20:33 sati.

Dana 08. kolovoza u 18:27 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Brela, Bukovac. Požarom je bila zahvaćena nisko raslinje i borova šuma na neprocijenjenoj površini. Tijekom jutra zatraženo je angažiranje helikoptera Mi 8 MTV za prijevoz vatrogasaca i opreme na požarište. Požar je aktivan.

Dubrovačko-neretvanska  županija
Dana 03. kolovoza tijekom jutarnjih sati požar iz Crne Gore prešao je na područje Republike Hrvatske mjesta Vitaljine iznad graničnog prijelaza. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na teško pristupačnom terenu. Tijekom dana 08. kolovoza  požar je gasio Air Tractor. Tijekom noći na požarištu dežurstvo od strane vatrogasaca iz JVP Konavle.

Požar otvorenog prostora na području Šumet-Brgat, za koji je JVP Dubrovački vatrogasci zaprimila dojavu 07. kolovoza u 23:57 sati, ugašen je  08. kolovoza u 18:28 sati. 

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 08. kolovoza 2022. odrađene su četiri vatrogasne intervencije . 3 prijevoza vode i jedno rušenje dimnjaka na području Grada Petrinje. Na intervencijama angažirano je šest vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Petrinja.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS