DVOC 6. / 7. srpnja 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 06./07. srpnja 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati

Ličko-senjska županija
Dana 06. srpnja u 11:57 sati ŽVOC VZLS zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Kosinjskog Bakovca (Velika Plana) Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 te ukupno 12 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Gospić, VZLS županije te DVD-a Perušić i Pazarišta. 
Požar je i dalje aktivan, a tijekom noći obavljala se sanacija rubova i dežurstva na požarištu.

Šibensko-kninska županija
Požar otvorenog prostora na području Polače - Pakovo brdo za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 5. srpnja u 16:55 sati i dalje je aktivan. Na intervenciji gašenja požara tijekom dana 06. srpnja sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415  i jedan protupožarni zrakoplov AT 802 FireBoss te ukupno 28 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Knin te DVD-a: Knin, Kijevo i Biskupija.
Tijekom noći zemaljske snage su aktivno radile na gašenju požara, dežurstvu te sanaciji rubova požarišta.

Splitsko-dalmatinska županija
Požar otvorenog prostora na području Kozica- zaseok Vranješi za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 5. srpnja u 16:30 sati, lokaliziran je 06. srpnja u 19:00 sati. Opožareno je  trava, nisko raslinje i makija na približno procijenjenoj površini od 70 ha. Na intervenciji gašenja požara tijekom dana 06. srpnja sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 te ukupno 23 vatrogasca sa sedam vatrogasnih vozila iz DVD-a: Imotski, Vrgorac, Zagvozd, Lovreč i Podgora, a tijekom noći na dežurstvu i sanaciji požarišta bili su JVP Imotski, DVD Podgora i DVD Vrgorac sa ukupno 10 vatrogasaca i tri vatrogasna vozila.

Dana 06. srpnja u 16:06 sati ŽVOC Split zaprimo je dojavu o požaru objekta na adresi Split, Sv. Ižidora 64. Do požara je došlo uslijed eksplozije plinske boce prilikom čega je jedna osoba zadobila ozlijede te je ista zbrinuta od strane HMP. Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su vatrogasci iz JVP Split sa devet vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.
Intervencija vatrogasaca završila je u 16:44 sati.

Bjelovarsko-bilogorska županija 
Dana 06. srpnja  u 17:24 sati JVP Daruvar zaprimio je dojavu o požaru njive – oranice na području Končanice. Požarom je bilo zahvaćeno strnište na kojem se nalazila slama na površini od 5000 m². Uslijed požara starija ženska osoba je zadobila opekline ruke te je ista zbrinuta od strane HMP. U gašenju požara sudjelovali su JVP Daruvar i DVD Končanica sa ukupno 12 vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.
Požar je lokaliziran u 17:40 sati, a ugašen u 18:00 sati.

Koprivničko-križevačka županija
Dana 06. srpnja u 15:23 sati JVP Križevci zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Habijaneca-Sveti Ivan Žabno. Požarom je bilo zahvaćeno trava i nisko raslinje na površini oko 8 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno devet vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Križevci te DVD-a Sveti Ivan Žabno.
Požar je lokaliziran u 15:52 sati, a ugašen u 16:23 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 06. srpnja 2022. odrađene su dvije vatrogasne intervencije prijevoza vode u gradu Petrinji gdje su bila angažirana tri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila iz JVP Petrinja.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS