DVOC 6 / 7. kolovoza 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 06./07. kolovoz 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 116 vatrogasnih intervencija na kojima je sudjelovalo 148 vatrogasnih organizacija sa ukupno 532 vatrogasca sa 179 vatrogasnih vozila te 7 protupožarnih zrakoplova (kumulativni zbroj na svim požarima).
Podaci ne uključuju snage koje su angažirane u navedenom promatranom razdoblju na požarima koji su izbili ranije, a još uvijek traju.
 
Šibensko - kninska županija
Dana 06. kolovoza u 12:52 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Grada Šibenika. Požarom je zahvaćena borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od 3,5 ha.
Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 72 vatrogasca sa 25 vatrogasna vozila iz IVP Šibenik, JVP Šibenik, JVP Vodice,  DVD-a: Pirovac, Zablaće, Zaton, Brodarica-Krapanj, Bilice, Vodice, Tisno, Šibenik, Grebaštica i VZ Šibensko-kninske županije. Pored zemaljskih snaga, požar je gasilo 7 protupožarnih zrakoplova (4 Canadair-a i 3 Air Tractor-a).
Vatrogasci su tijekom noći radili na daljnjem gašenju i sanaciji požarišta gdje ih je angažirano 20 sa 8 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Šibenik, DVD-a Grebaštica, Zablaće i Šibenik.
 
Splitsko - dalmatinska županija
Dana 30. srpnja u 20:55 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Tučepa. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 1300 ha. Tijekom dana 06. kolovoza organizirano je dežurstvo sa šest vatrogasaca i dva vatrogasna vozila te je požarište nadletio Air Tractor koji se nalazio na zadaći protupožarnog izviđanja. Nije bilo potrebe za njegovim djelovanjem te je nastavio sa prethodnom zadaćom. Tijekom noći radilo se na daljnjoj sanaciji požarišta i dežurstvu od strane vatrogasaca sa OP Makarska.
 
Dana 31. srpnja u 14:25 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrsine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutno procijenjenoj površini od 1338 ha. Požar je lokaliziran 04. kolovoza u 20:00 sati. Tijekom dana 06. kolovoza organizirano je dežurstvo vatrogasaca na požarištu. Protupožarni zrakoplov Air Tractor koji se nalazio na zadaći protupožarnog izviđanja izvršio je izviđanje područja koje je bilo zahvaćeno požarom te nije bilo potrebe za njegovim djelovanjem. Tijekom noći na sanaciji i dežurstvu angažirani su vatrogasci sa OP Trogir.

Dana 06. kolovoza u 21:27 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otoku Visu. Radi se o požaru smeća u reciklažnom dvorištu u blizini utvrde Wellington. Vatrogasci su okružili požar te rade na sanaciji i natapanju požarišta. Na intervenciji gašenja požara angažiran je 31 vatrogasac sa 8 vatrogasnih vozila iz DVD Vis i DVD Komiža.
 
Vukovarsko - srijemska županija
Dana 06 kolovoza u 16:15 sati JVP Ilok zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru kod Bapske, J.J. Strossmayera 24. Požarom je zahvaćena trava i strnište na površini od 4 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz JVP Ilok.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 18:53 sati.
 
Primorsko - goranska županija
Dana 06. kolovoza u 23:20 sati ŽVOC Rijeka zaprimio je dojavu o požaru trave i niskog raslinja uz željeznički prugu u blizini željezničke stanice Plase. Na intervenciji gašenja požara angažirano je 52 vatrogasca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP Grada Rijeke, DVD-a: Čavle, Hreljin, Zlobin, Drenova, DVD "Sušak" -Rijeka, Kraljevica, Bakar i Škrljevo. Intervencija gašenja požara je u tijeku.
Požar je pod nadzorom gasitelja.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.
 

VOS | VOS