DVOC 3. / 4. kolovoza 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 03./04. kolovoza 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 03. kolovoz 2022. odrađeno je šest vatrogasnih intervencija prijevoza vode te jedna intervencija izvida na području Grada Petrinje. Na spomenutim intervencijama angažirano je šest vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz JVP Petrinja.

Grad Zagreb
Dana 03. kolovoza u 21:35 sati VOC Grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru otpada i objekta na adresi Kanalski Put 14a, Peščenica. Radi se o požaru drvenih paleta koji se proširio na objekt (skladišni prostor) u vlasništvu pravne osobe „Modul pakiranje“. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 200 vatrogasaca sa 54 vatrogasna vozila iz JVP Zagreb te DVD-a: Sv.Klara, Hrašće, Resnik, Odra, Lužan, Botinec, Odranski Obrež, Moravče, Sesvetski Kraljevec, Mala Mlaka, Sesvete, Dubrava, Granešina, Kučilovina, Šestine, Zagreb, Dragonožec, kustošija, Trnje, Kupinečki Kraljevec, Ivanja Reka i Stružec sa ukupno 109/29, od kojih je više DVD-a raspoređeno u aktivna dežurstva po vatrogasnim postajama Granešina i Kučilovina i Dubrava u VP Dubrava, Šestine i Zagreb u VP Centru, DVD Dragonožec i DVD Kustošija u VP N.Zagreb, DVD Trnje i DVD Sesvete u VP Žitnjaku, te dežurstvo u Ivanja Reka i Kupinečki Kraljevec i Stružec.
Požar je aktivan.

Krapinsko-zagorska županija
Dana 03. kolovoza u 18:45 sati DVD Budinščina zaprimilo je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Krapinice. Požarom je zahvaćena trava na ukupnoj površini oko 20 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je DVD Budinščina sa devet vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.
Požar je ugašen u 20:23 sati.

Dubrovačko-neretvanska županija
Tijekom dana 03. kolovoza na požaru iznad Zatona kod mjesta Ljubač za koji je JVP Dubrovački Vatrogasci zaprimila dojavu 31. srpnja vršila se sanacija i dežurstvo na požaru sa dva vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Dubrovački Vatrogasci. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 87 ha.
Požar je lokaliziran.

Dana 03. kolovoza tijekom jutarnjih sati požar iz Crne Gore prešao je na područje Republike Hrvatske mjesta Vitaljine iznad graničnog prijelaza. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na teško pristupačnom terenu. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje JVP Konavle sa tri vatrogasca i dva vatrogasna vozila. Protupožarni zrakoplov Air Tractor AT 802 F koji se nalazio na protupožarnom izviđanju PPI „JUG“ preusmjeren je na gašenje požara na navedenu lokaciju.
Tijekom noći i jutra na sanaciji i osiguranju požarišta angažirani su vatrogasci iz JVP Konavle.

Primorsko-goranska županija
Dana 03. kolovoza u 13:19 sati ŽVOC Rijeka zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Hreljina - iznad pružnog prijelaza. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 25ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 56 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP Grada Rijeke i DVD-a: Hreljin, Sušak, Škrljevo, Bakar, Zlobin, Kostrena, Kraljevica i Drenova te dva zrakoplova Canadair CL 415.
Požar je lokaliziran u 21:30 sati.

Ličko-senjska županija
Dana 31. srpnja u 13:00 sati ŽVOC Gospić zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Lovinca – Tulove Grede. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma na teško pristupačnom i djelomično miniranom terenu. Tijekom dana 03. kolovoza bilo je angažirano šest vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD Velebit-Lovinac radi sanacije i dežurstva na terenu, a požarište i dalje nadgleda DVD Velebit-Lovinac sa dva vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.
Požar je aktivan.

Šibensko-kninska županija
Dana 02. kolovoza u 11:54 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Vodica, Vodička zaobilaznica. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, smrika i borova šuma na površini od 250 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 74 vatrogasaca sa 26 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Šibenik i Vodice, DVD-a: Pirovac, Bilice, Primošten, Tisno, Zaton, Zablaće, Brodarica-Krapanj, Vodice i Šibenik te četiri protupožarna zrakoplov Canadair CL 415 i tri Air Tractora. Požar je lokaliziran 3. kolovoza u 07:30 sati. Tijekom dana 03.08 se radilo na sanaciji požarišta te je tijekom noći bilo organizirano dežurstvo od strane JVP Šibenik i JVP Vodice sa 4 vatrogasca i 2 vatrogasna vozila.

Dana 02. kolovoza u 12:23 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Dubrave, Podi kod Šibenika. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, hrastova i borova šuma na površini od 8 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 38 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, DVD-a: Brodarica-Krapanj, Bilice, Šibenik, Zablaće, Skradin, Primošten, Perković i Grebaštica te dva protupožarna zrakoplov Canadair CL 415 i dva Air Tractora. Požar je lokaliziran 3. kolovoza u 06:29 sati, tijekom dana se radilo na sanaciji požarišta te je tijekom noći bilo organizirano dežurstvo od strane JVP Šibenik sa 2 vatrogasca i 1 vatrogasnim vozilom.

Splitsko-dalmatinska županija
Požar otvorenog prostora na području Ogorje Gornje – Leskuri Gornji, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu dana 30. srpnja u 17:40 sati, lokaliziran je dana 31.07 u 11:00 sati, a ugašen 03.08 u 20:00 sati

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS