DVOC 29./30. kolovoza 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 29./30. kolovoz 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 129 vatrogasnih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 156 vatrogasnih organizacija sa ukupno 422 vatrogasca i 159 vatrogasnih vozila te dva protupožarna zrakoplova.
Podaci ne uključuju snage koje su angažirane u navedenom promatranom razdoblju na požarima koji su izbili ranije, a još uvijek traju.
 
Splitsko-dalmatinska županija

Dana 26. kolovoza u 22:44 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Žrnovnice, Markovača - Sitno Gornje. Požar je nastao na nekoliko lokacija uslijed udara gromova te je zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma na trenutno procijenjenoj površini od 700 ha.
Tijekom dana 29. kolovoza na intervenciji gašenja požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair i ukupno 105 vatrogasaca sa 34 vatrogasna vozila sa područja Splitsko-dalmatinske županije te IVP Zadar, Šibenik i Split. Tijekom jutra 29. kolovoza otpuštene su snage izvanredne dislokacije Ličko - senjske županije i Grada Zagreba.
Požar je aktivan.
 
Sisačko - moslavačka županija
Dana 29. kolovoza u 15:25 sati JVP Novska zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru u mjestu Kozarice (Novska). Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 2,25 ha. Nakon gašenja požara pronađena je jedna smrtno stradala osoba. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Novska.
Požar je ugašen u 16:33 sati.
 
Dana 29. kolovoza u 13:30 sati VP Kutina zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Parka prirode Lonjsko polje kod mjesta Repušnica. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i šikara na površini od 9 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su vatrogasci iz DVD Čigoć, DVD Kratečko i DVD Mužilovčica.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 14:45 sati.
 
Varaždinska županija
Dana 29. kolovoza u 18:24 sati JVP Varaždin zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru u Varaždinu. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i roto bale sijena na površini od 8 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Varaždin.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 20:01 sati.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS