DVOC 28./29. srpanj 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 28./29. srpanj  2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 105 vatrogasnih intervencija na kojima je sudjelovalo 113 vatrogasnih organizacija sa ukupno 346 vatrogasaca i 124 vatrogasna vozila te 2 protupožarna zrakoplova.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 27. srpnja u 15:42 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području naselja Dicmo Prisoje. Radilo se o požaru trave, niskog raslinja i makije na ukupnoj opožarenoj površini od 4 ha. Požar je lokaliziran dana 27. srpnja u 18:15 sati. Tijekom dana 28. srpnja radilo se na sanaciji požarišta i dežurstvu. Tijekom noći organizirano  dežurstvo DVD Dicmo sa tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.
 
Dana 28. srpnja u 10:24 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Kaštel Sućuraca, Cesta Pape Ivana Pavla II. Radilo se o požaru trave, niskog raslinja i borove šume opožarene površine 5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 56 vatrogasaca sa 19 vatrogasnih vozila iz JVP Split, DVD-a sa operativnog područja Kaštela te DVD-a Solin, Vranjic, Žrnovnica i Split. U gašenje požara bio je angažiran i PP vlak „Robel“.
Požar je lokaliziran u 12:00 sati, a ugašen je u 06:00 sati.
 
Dana 28. srpnja u 15:00 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Trogira (Pantana). Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 7 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je ukupno 41 vatrogasac sa 15 vatrogasnih vozila iz IVP Split-Divulje, JVP Grada Trogira te DVD-a Okruk, Slatine, Trogir i Kaštela.
Požar je lokaliziran u 16:30 sati, a dežurstvo na požarištu i dalje u tijeku.
 
Dana 29. srpnja u 00:08 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Rudina. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 2 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su JVP-e Grada Trogira i Splita te DVD-a Kaštela, Mladost, Kaštel Gomilica, Trogir, Slatine i Seget-Vranjic sa 52 vatrogasca i 16 vatrogasnih vozila
Požar je lokaliziran u 02:00 sati, a sanacija i dežurstvo na požarištu i dalje u tijeku.
 
Grad Zagreb
Dana 28. srpnja u 13:18 sati VOC Grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru kuće na adresi Zagreb, Lučko (Novi Zagreb). Radilo se o požaru potkrovnog stana i krovišta površine 60 m2, u kojem je jedna osoba zadobila ozlijedu (porezotinu) i zbrinuta je od strane HMS. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su ukupno 23 vatrogasca sa osam vatrogasnih vozila iz JVP Grada Zagreba te DVD-a Blato i Botinec.
Požar je lokaliziran u 13:59 sati, a intervencija vatrogasaca završila je u 17:01 sati.
 
Karlovačka županija
Tijekom večernjih sati dana 28. srpnja šire područje županije zahvatilo je nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom koje je uzrokovalo padanje stabla, granja i stupova na prometnice te plavljenje objekata, prometnica i dvorišta te oštećenja krovišta kuća. Vatrogasci su odradili 30 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovao 61 vatrogasac sa 33 vatrogasna vozila iz JVP-e Karlovac i Ogulin te DVD-a Oštarije, Josipdol, Cetingrad, Tounj, Barilović, Debela Kosa, Ogulin, Zagorje i Slunj.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.
 

VOS | VOS