DVOC 26. / 27. srpnja 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 26./27. srpnja 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati.

 

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 26. srpnja 2022. odrađeno je osam vatrogasnih intervencija na području Grada Petrinje, Grada Siska i Grada Gline. Na intervencijama je bilo sedam prijevoza vode i jedan izvid dimnjaka te je je ukupno angažirano 10 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila.

Splitsko-dalmatinska županija
Dana 26. srpnja u 14:45 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Imotskog - Poljica. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i borovina na trenutno procijenjenoj površini oko 40 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 i jedan protupožarni helikopter Mi-8 MTV sa uređajem za gašenje te ukupno 66 vatrogasaca sa 22 vatrogasna vozila iz JVP-e;: Imotski, Makarska i Split te DVD-a Kučiće, Zadvarje, Zagvozd, Lovreć, Imotski, Tučepi, Makarska, Sinj, Solin i Vranjic.
Požar je pod nadzorom gasitelja, a sve vatrogasne snage tijekom noći radile na gašenju i sanaciji požarišta.

Dana 26. srpnja u 22:45 sati DVD Brela zaprimilo je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Brela predio Kričak. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su ukupno 33 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila iz JVP-e; Imotski, Makarska i Split te DVD-a; Kučiće, Zadvarje, Zagvozd, Lovreć, Imotski, Tučepi, Makarska, Sinj, Solin i Vranjic.
Požar je ugašen, a vatrogasna intervencija je završila u 23:18 sati.

Karlovačka županija
Dana 26. srpnja u vremenu od 11:50 sati do 20:50 sati ŽVOC Karlovačke županije radi olujnog nevremena praćenog jakom kišom i olujnim vjetrom zaprimio je 210 dojava o potrebi za angažiranjem vatrogasaca na tehničkim intervencijama uklanjanja stabala i krovnih pokrova, saniranja krovišta kuća, ispumpavanja vode iz stambenih objekata i drugih posljedica nevremena. Zbog potrebe sanacije nevremena i velikog broja intervencija na području Karlovačke županije, tijekom jutra, dana 27. srpnja biti će upućene dodatne vatrogasne snage iz Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Grada Zagreba sa ukupno 59 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila.

Osječko-baranjska županija
Dana 26. srpnja u 19:19 sati JVP Beli Manastir zaprimio je dojavu o požaru gospodarskih objekata na adresi Torjanci, Ulica Marka Kneževića 3. Požarom je bio zahvaćen skladišni prostor površine 96 m2, svinjci površine 120 m2, traktorska prikolica, 300 bala sijena i 2500 bala djeteline te drugi poljoprivredni strojevi (berači, sijačice i okretači).
Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 12 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Beli Manastir te DVD Novi Bezdan.
Požar je lokaliziran u 20:00 sati, a ugašen u 21:00 sati.

Bosna i Hercegovina
Tijekom dana 26. srpnja, na temelju zahtjeva za pomoć u gašenju požara u Parku prirode Blidinje, jedan vatrogasac Hrvatske vatrogasne zajednice iz IVP Split i helikopter Mi-8 MTV sudjelovali su u gašenju požara na području požarišta u Bosni i Hercegovini.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS