DVOC 24. / 25. lipnja 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 24. / 25. lipnja 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježena je 117 vatrogasnih intervencija na kojoj je sudjelovalo 146 vatrogasnih organizacija sa ukupno 516 vatrogasaca i 185 vatrogasna vozila.
 
Zagrebačka županija
Požar na prostoru tvrtke za skladištenje plastike „Eko-flor“ na adresi Zaprešić, Industrijska ulica za koji je ŽVOC Zagrebačke županije zaprimio dojavu 19. lipnja u 18:57 sati je lokaliziran te se dalje povremeno sanira. Tijekom dana 24. lipnja na sanaciji požara sudjelovali su JVP Zaprešić i DVD Kupljenovo, a tijekom noći dežurstvo JVP Zaprešić.
 
Dubrovačko-neretvanska županija
Dana 23. lipnja u 14:39 sati JVP Dubrovački vatrogasci zaprimili su dojavu o požaru otvorenog prostora na području Dubrovnika, predio Bosanka. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma na trenutno procjenjenoj površini od 5 ha. Požar je lokaliziran dana 23. lipnja u u 16:20 sati, a ugašen je dana 24. lipnja u 18:55 sati.
JVP Dubrovački vatrogasci tijekom noći i jutra povremeno su obilazili požarište.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 23. lipnja u 07:09 sati ŽVOC Splitsko-dalmatinske županije zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Hvara (otok Hvar), put Poljuna. Radilo se požaru trave, niskog raslinja i borovine na trenutno procjenjenoj površini od 30 ha. Tijekom dana 24. lipnja na sanaciji požara sudjelovale su županijske snage sa 16 vatrogasaca i dva vatrogasna vozila (JVP Imotski te DVD-a Lovreč, Omiš, Gata, Kučiće i Dugi rat), te lokalne snage iz DVD--a Hvar, Stari Grad, Jelsa i SIVP Hvar Jelsa koje će dežurati tijekom noći sa 26 vatrogasaca i šest vatrogasnih vozila.
 
Dana 25. lipnja u 01:53 sati DVD Supetar zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora usljed udara munje na području otoka Brača, iznad uvala Blaca i Smrke na teško pristupačnom terenu. Radi se požaru niskog raslinja, makije i borovine. Na terenu su vatrogasci iz DVD-a Supetar, Pučišća, Bol i Milna te dislokacija SIVP Brač (Supetar) sa ukupno 39 vatrogasaca i 12 vatrogasnih vozila. Na teren se upućuje jedan helikopter radi prijevoza četiri spremnika sa vodom na požarište (iz Supetra i Bola).
 
Šibensko-kninska županija
Dana 24. lipnja u 15:40 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Kijeva. Požarom je bila zahvaćena smrika i borova šuma na teško pristupačnom terenu na površini od 3 ha.. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je devet vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Knin, DVD-a Kijevo, Knin i Biskupija te od zračnih snaga jedan protupožarni zrakoplov Canadair i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor.
Požar je lokaliziran u 21:27 sati, a tijekom noći na dežurstvu DVD Kijevo.
 
Primorsko-goranska županija
Tijekom jutra dana 24. lipnja područje Grada Rijeke, otoka Krka i Cresa zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim vjetrom. Vatrogasci su odradili 12 tehničkih intervencija uklanjanja grana, stabala i stupova sa prometnica i objekata te uklanjane limova i dijelova prozora sa objekata. Na tehničkim intervencijama kumulativno je sudjelovalo 44 vatrogasca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP-e Grada Rijeke i  Grada Krka te DVD-a Kraljevica i Cres .
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS