DVOC 23. / 24. srpanj 2023.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o vatrogasnim intervencijama za dan 23. / 24. srpanj 2023. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Grad Zagreb
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području Grada Zagreba zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom i tučom. Nevremenom su oštećeni krovovi objekata i automobili, a na tehničkim intervencijama uklanjanja su stabala i granja te crijepova od dana 19. srpnja bilježimo 1081 tehnička intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 3387 vatrogasaca sa 1116 vatrogasnih vozila.

Zagrebačka županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 1476 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 4314 vatrogasaca sa 1601 vatrogasnim vozilom. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka. Najviše intervencija bilo je na području Samobora, Velike Gorice, Zaprešića, Brdovca, Ivanić Grada i Dugog Sela.

Karlovačka županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području Karlovačke županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 366 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 1417 vatrogasaca sa 535 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granja te sanacija krovišta. Najviše intervencija na području Karlovca, Duge Rese, Lipnika, Slunja, Skradskog Sela i Ribnika.

Sisačko-moslavačka županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 46 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 1233 vatrogasaca sa 484 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala i granje te sanacija krovišta. Dana 22. srpnja upućena je izvanredna dislokacija iz Splitsko-dalmatinske županije sa šest vatrogasaca i jednim vozilom te iz Koprivničko-križevačke županije sa četiri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.
 
Požeško-slavonska županija

Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 632 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo 834 vatrogasca sa 332 vatrogasna vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.

Vukovarsko-srijemska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 256 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 690 vatrogasaca sa 292 vatrogasna vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka. Po Zapovijedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika iz 5 županija (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Virovitičko podravska) dana 23. srpnja, obavila se dostava 26 agregata i jedna platforma (auto ljestva iz DVD Oroslavje)  za potrebe sanacije nevremena u županiji.

Bjelovarsko-bilogorska županija
Dana 19. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje. Od dana 19. srpnja bilježimo 199 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 796 vatrogasaca sa 282 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.

Primorsko-goranska županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo navedeno područje Od dana 19. srpnja bilježimo 269 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 986 vatrogasaca sa 298 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.

Istarska županija
Dana 19. srpnja i 21. srpnja u poslijepodnevnim satima na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovan posljedicama jake oluje praćene kišom koje je zahvatilo područje cijele županije. Od dana 19. srpnja bilježimo 211 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 584 vatrogasaca sa 260 vatrogasnih vozila. Tehničke intervencije obuhvaćale su uklanjanje stabala, granja, crijepova sa kolnika te sanacija krovišta i dimnjaka.

Dubrovačko-neretvanska županija
Dana 22. srpnja u 22:40 sati JVP Ploče zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Ploča kod uvale Rača. Požarom je bila zahvaćena gusta borova šuma na površini 1  ha. Na intervenciji gašenja požara tijekom dana 23.srpnja sudjelovali su JVP Ploče i sezonski vatrogasci sa ukupno 23 vatrogasca. Pored zemaljskih snaga na intervenciji gašenja požara sudjelovali su jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL–415 i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor AT 802.
Požar je ugašen oko 20:00 sati, a tijekom noći dežurstvo vatrogasaca JVP Ploče sa tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.
 
Dana 23. srpnja u 12:30 sati JVP Dubrovački vatrogasci zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Mali Žali-Brsečine-Dubravica. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini 0,49 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su JVP Dubrovački vatrogasci i DVD Zaton sa ukupno 20 vatrogasaca i devet vatrogasnih vozila. Pored zemaljskih snaga na intervenciji gašenja požara sudjelovali su dva protupožarna zrakoplova Air Tractor AT 802.
Požar je lokaliziran u 17:07 sati, a vatrogasci su se povukli tijekom noći u 20:53 sati. Tijekom jutra će se napraviti obilazak požarišta.

Šibensko-kninska županija
Dana 23. srpnja u 14:10 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Kistanja-Đevrske. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini 15 ha.
Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su; JVP Knin, VZ Šibensko-kninske županije, IVP Šibenik te DVD-a Ervenik, Knin, Sveti Juraj Kistanje i Dubravice sa ukupno 24 vatrogasca i 12 vatrogasnih vozila. Pored zemaljskih snaga na intervenciji gašenja požara sudjelovali su jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL–415 i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor AT 802.
Požar je lokaliziran u 18:38 sati, a tijekom noći dežurstvo i sanacija požarišta od strane IVP Šibenik, DVD-a Ervenik i Sveti Juraj Kistanje.

Splitsko-dalmatinska županija
Dana 22. srpnja u 20:00 sati JVP Trogir zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora uslijed udara munje na području Segeta Gornjeg. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini 5 ha. Na intervenciji gašenja požara tijekom dana 23.srpnja sudjelovali su JVP-ovi Split i Trogira te DVD-a Trogir, Kaštela, Kaštel Gomilica, Mladost, Marina, Slatine, Okruk i Seget Vranjica sa ukupno 46 vatrogasca i 14 vatrogasnih vozila.
Požar je ugašen dana 23. srpnja u 21:00 sati.
 

VOS