Vatrogasne intervencije na kontinentu i priobalju

Slika /slike/vatrogasci.jpg
Iza vatrogasaca još je jedan dan u kojem su zabilježene brojne intervencije. Dok je velik broj vatrogasaca i dalje angažiran na sanaciji posljedica nevremena, na priobalju je zabilježeno nekoliko požara otvorenog prostora u čijem su gašenju sudjelovale zemaljske i zračne snage.

Prema podacima Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 do sada je odrađeno 5.559 intervencija u sanaciji posljedica nevremena na kojima je angažirano 16.363 vatrogasca i 5.901 vozila. Najviše intervencija odrađeno je u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a u Vukovarsko-srijemsku županiju je po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika dostavljeno 26 agregata i jedna platforma - auto ljestva iz DVD Oroslavje. Pomoć je upućena iz 5 županija: Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Virovitičko –podravske županije, a sanacija se nastavlja i danas.

Požari otvorenog prostora
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je požar na području Ploča kod uvale Rača kojim je zahvaćena gusta borova šuma na površini 1  ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su JVP Ploče i sezonski vatrogasci sa ukupno 23 vatrogasca, a pored zemaljskih snaga na intervenciji su sudjelovali jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL–415 i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor AT 802. Požar je ugašen oko 20:00 sati, a tijekom noći dežurstvo vatrogasaca JVP Ploče sa tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.

I na području Mali Žali-Brsečine-Dubravica zabilježen je požar kojim jezahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini 0,49 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su JVP Dubrovački vatrogasci i DVD Zaton sa ukupno 20 vatrogasaca i devet vatrogasnih vozila. Pored zemaljskih snaga na intervenciji gašenja požara sudjelovali su dva protupožarna zrakoplova Air Tractor AT 802. Požar je lokaliziran u 17:07 sati, a vatrogasci su se povukli tijekom noći u 20:53 sati, a u tijeku je obilazak požarišta.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je jučer izbio otvorenog prostora uslijed udara munje na području Segeta Gornjeg. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini 5 ha. Na intervenciji gašenja požara tijekom dana 23.srpnja sudjelovali su JVP-ovi Split i Grad Trogir te DVD-ovi Trogir, Kaštela, Kaštel Gomilica, Mladost, Marina, Slatine, Okruk i Seget Vranjica sa ukupno 46 vatrogasca i 14 vatrogasnih vozila. Požar je ugašen u 21:00 sati.

Tijekom noći vršeno je dežurstvo i sanacija požarišta na području Kistanja-Đevrske od strane IVP Šibenik, DVD-a Ervenik i Sveti Juraj Kistanje. U gašenju ovog požara ukupno su sudjelovala 24 vatrogasca i 12 vatrogasnih vozila. Pored zemaljskih snaga na intervenciji gašenja požara sudjelovali su jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL–415 i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor AT 802.

Foto: Požar Mali Žali (Dubrovačko-neretvanska županija), N. Ivančević

Pisane vijesti