DVOC 19./20. kolovoza 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 19./20. kolovoz 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 220 vatrogasnih intervencija na kojima su sudjelovale kumulativno 254 vatrogasne organizacije s ukupno 843 vatrogasca i 282 vatrogasna vozila.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Požar na otvorenom prostoru za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 11. kolovoza na području grada Solina, predio Rupotina, ugašen je 19. kolovoza u 10:00 sati a opožarena površina iznosi 213 ha.
 
Požar na otvorenom prostoru za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 16. kolovoza u 14:49 sati na području Dinare na lokalitetima Ravno Vrdovo, Bitelska Greda i Peratovac, ugašen je 19. kolovoza u 07:00 sati. Ukupna opožarena površina iznosi 1095 ha.
 
Tijekom dana 19. kolovoza zabilježen je veći broj tehničkih intervencija na području županije radi jake kiše i jakog vjetra koji su prouzročili padanje stabala i grana te plavljenje objekata. Ukupno je zabilježeno 10 tehničkih intervencija, radi nevremena gdje su ukupno angažirana 32 vatrogasca s 12 vozila iz JVP-a Split i Grada Trogira te DVD-a Split, Supetar i red. dis. Brač (Supetar).
 
Šibensko-kninska županija
Dana 15. kolovoza u 15:52 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Knin - Crvena zemlja. Radilo se o požaru niskog raslinja, makije i šume na površini od 2000 ha. Tijekom dana 19. kolovoza na intervenciji gašenja požara sudjelovali su IVP-e Šibenik i Split te JVP Knin i DVD Knin.
Požar je lokaliziran 19. kolovoza u 14:54 sati, a dežurstvo tijekom noći obavljaju vatrogasci iz JVP Knin.
 
Požar na otvorenom prostoru za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 16. kolovoza u 14:30 sati na području Kijeva na nepristupačnom terenu u blizini planinarskog doma, ugašen je 19. kolovoza u 08:00 sati. Ukupna opožarena površina raslinja iznosi 2482 ha.

Dana 19. kolovoza u 00:24 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru broda u uvali Duboka, Šibenik. Radilo se o požaru trideset metarskog drvenog jedrenjaka u unutrašnjosti broda, gdje je došlo do pojave pukotina, koje će trebati pregledati nadležne službe.
Na intervenciji gašenja požara i postavljanja brana za sprečavanje onečišćavanja mora sudjelovalo je ukupno 36 vatrogasaca s 14 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, VZŽ Šibensko-kninske i DVD-a Zablaće, Grebaštica i Šibenik te vatrogasni ECO brod.
Požar je lokaliziran u 13:48 sati, a ugašen je u 22:38 sati. Tijekom noći i jutra povremeni obilazak broda od strane vatrogasaca iz JVP Šibenik.
 
Primorsko-goranska županija
Dana 19. kolovoza u 16:20 sati DVD Lopar i DVD Rab zaprimili su dojavu o prometnoj nesreći s više ozlijeđenih osoba u mjestu Lopar (na prometnici 105). Radilo se o sudaru dva osobna vozila u kojem je smrtno stradala jedna osoba, a sedam je osoba ozlijeđeno te iste su zbrinute od strane HMS-a.
 
Bjelovarsko-bilogorska županija
Tijekom dana 19. kolovoza i noći 20. kolovoza zabilježen je veći broj tehničkih intervencija na području županije radi jake kiše i olujnog vjetra vjetra koji su prouzročili padanje stabala i grana, oštećenje krovišta objekata te plavljenje objekata. Ukupno je zabilježeno 26 tehničkih intervencija, radi nevremena gdje je ukupno angažiran 141 vatrogasac s 36 vozila iz JVP-e Garešnica, Grada Bjelovara, Grada Daruvara i Grada Čazme te DVD-a Štefanje i Đulovac.
 
Zagrebačka županija
Tijekom noći 19. / 20 kolovoza zabilježen je veći broj tehničkih intervencija na istočnom dijelu županije radi jake kiše koja je prouzročila plavljenje dvorišta i objekata (kuća, podruma, garaža, trgovina i gospodarskih objekata). Ukupno je zabilježeno 17 tehničkih intervencija, radi kišnog nevremena gdje su ukupno angažirana 82 vatrogasca s 35 vozila iz JVP Ivanić-Grad te DVD-a Šumečani, Deanovec, Ostrna, Dugo Selo, Kloštar Ivanić, Farkaševac, Breška Poljana, Ivanić-Grad, Šarampov Donji, Leprovica, Križ, Bešlinec, Prozorje i Andrilovec.
 
Grad Zagreb
Tijekom noći 19. / 20 kolovoza zabilježen je veći broj tehničkih intervencija na području grada radi vjetra i jake kiše koja je prouzročila plavljenje terasa i objekata (kuća, podruma, trgovina i stanova). Ukupno je zabilježena 31 tehnička intervencija, radi kiše i vjetra, na kojima je ukupno angažirano kumulativno 137 vatrogasca s 39 vozila iz JVP Grada Zagreba te DVD-a Sesvete, Sesvetski Kraljevac, Kobiljak, Sveta Klara, Resnik, Granešina, Trnje, Sesvetska Selnica, Jarun, Šašinovec, Gračani, Kustošija i Dubrava.
Na intervenciji ispumpavanja vode dana 20. kolovoza u 02:45 sati na adresi Zagreb (Črnomerec), došlo je do pada vatrogasca iz DVD Kustošija s terase.
Vatrogasac je preuzet od strane HMS i prevezen u KBC Sveti Duh te prema sadašnjim saznanjima radi se o lakšem ozljeđivanju.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.
 

VOS | VOS