DVOC 18./19. svibanj 2023.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o vatrogasnim intervencijama  za dan 18./19. svibanj 2023. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Varaždinska županija
Tijekom dana 18./19. svibnja zabilježeno je 26 tehničkih intervencija ispumpavanja vode te čišćenja prometnica na kojima je ukupno angažirano 56 vatrogasaca sa 28 vatrogasnih vozila (podaci o broju vatrogasnih snaga se ažuriraju).
Najviše intervencija je bilo na sljedećim lokacijama: Lepoglava, Donje Ladanje, Greda.

Sisačko-moslavačka županija
Tijekom dana 18./19. svibnja zabilježeno je 25 tehničkih intervencija ispumpavanja, sprječavanja prodora vode u objekte i izgradnja zečjih nasipa te je angažirano 78 vatrogasaca sa 18 vatrogasnih vozila.
Na području Hrvatske Kostajnice i dalje je na snazi  izvanredno stanje obrane od poplave, rijeka Una u Kostajnici je u postepenom opadanju vodostaja. Vrše se ispumpavanja, na terenu vatrogasci iz DVD-a Hrvatska Kostajnica i JVP Novska te se koristi pumpom velikog kapaciteta (JVP Novska).
Najviše intervencija je bilo na sljedećim lokacijama­: Hrvatska Dubica, Petrinja, Sisak.

Karlovačka županija
Tijekom dana 18./19. svibnja zabilježeno je 89 tehničkih intervencija, izvida i ostalih operativnih aktivnosti vezanih za obranu od poplava (ispumpavanja vode, uklanjanje stabla, te postupci obrane od poplava - izrade zečjih nasipa, punjenje vreća s pijeskom, prijevoz ljudi). Angažirano je (kumulativno) oko 192 vatrogasca sa 92 vatrogasnih vozila te 6 čamaca iz postrojbi sa područja županije. Najviše intervencija na području Karlovca, Duge Rese, Ogulina i Vojnića
Zbog situacije, a na traženje županijskog vatrogasnog zapovjednika, Glavni vatrogasni zapovjednik donio je zapovijed o provedbi izvanredne dislokacije vatrogasnih snaga iz Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba, ukupno u dvije smjene 131 vatrogasac sa 44 vatrogasnih vozila te 2 plovila koji su upućeni na pogođeno područje. Također je dostavljeno 28 pumpi, 7 agregata i 5 motornih pila te ostala oprema za rad.
U Karlovcu je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava za vodostaj Korane dok su za Kupu sada na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Oba vodostaja su u trendu kontinuiranog laganog opadanja.
 

VOS