DVOC 18. / 19. kolovoza 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 18. / 19. kolovoza 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati

Međimurska županija
Dana 18. kolovoza u 14:55 DVD Držimurec- Strelec zaprimilo je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Držimurec. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 16 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz DVD-a: Držimurec- Strelec, Mala Subotica i Donji Kraljevec.
Požar je lokaliziran u 14:50 sati.

Grad Zagreb
Dana 18. kolovoza u 19:28 sati VOC Grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru objekta na adresi Ulica Jasmina 61, Zagreb (Dubrava). Radilo se o požaru hrane u kuhinji prizemnog stambenog objekta prilikom čega je jedna osoba ozlijeđena (zadobila opekline) te je zbrinuta od strane HMP. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 12 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Zagreb.
Intervencija je završila u 20:03 sati.

Istarska županija
Dana 18. kolovoza u 13:21 ŽVOC Pula zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Pule (Orihi). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 8 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 25 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP Rovinj, JVP Pula i DVD-a: Vodnjan, Sutivanac, Medulin i Bale.
Požar je lokaliziran u 14:50 sati.

Ličko-senjska županija / Zadarska županija
Dana 06. kolovoza požar sa područja Tulove Grede – Lovinac u Ličko-senjskoj županiji proširio se na područje Zadarske županije. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma na teško pristupačnom i djelomično miniranom terenu. 
Tijekom dana 18. kolovoza, na dežurstvu su bili angažirani vatrogasci iz DVD-a Lovinac. 
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 20:41 sati. 

Zadarska županija
Dana 18. kolovoza u 17:15 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Žerave kod Nina. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 27 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila iz SIVP Posedarje, JVP Zadar, DVD-a: Zapad, ''Pljusak'' Nin, Posedarje, Ražanac i Zadar. Pored zemaljskih snaga na intervenciji gašenja sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Air Tractor.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 21:16 sati.

Šibensko-kninska županija
Požar otvorenog prostora na području Vrpolja, za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 16. kolovoza u 15:17 sati, lokaliziran je 17. kolovoza u 06:00 sati. Dana 17. kolovoza u 13:04 sati požar se aktivirao na jednom dijelu i izgorjelo je 3 ha te je ukupno izgorjela površina 103 ha. 
Tijekom dana 18. kolovoza na požarištu je angažirano 16 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Šibenik, DVD Grebaštica i DVD Perković. 

Dana 19. kolovoza u 2:00 ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokalitetu Gornji Gradac, općina Ružić. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 30 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je 21 vatrogasac sa osam vatrogasnih vozila iz JVP Drniš i DVD-a: Biskupija, Promina, Drniš i Ružić. Požar je lokaliziran u 06:13 sati.

Splitsko-dalmatinska županija
Dana 18. kolovoza u 12:49 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Kaštela, Rudina (Sadine). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 7,5 ha. Tijekom dana na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 89 vatrogasaca sa 26 vatrogasnih vozila iz IVP Split-Divulje, JVP-a: Split, Grada Trogira i Sinj, DVD-a: Kaštela, Kaštel Gomilica, Mladost, Solin, Trogir, Omiš, Okruk, Slatine, Marina, Vranjic i Seget Vranjica. 
Pored zemaljskih snaga, na intervenciji gašenja sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor te jedan helikopter Mi – 8 sa uređajem za gašenje. Tijekom noći i jutra na požarištu je organizirano dežurstvo sa 32 vatrogasca i 9 vatrogasnih vozila.
Požar je lokaliziran u 19:00 sati.

Dubrovačko-neretvanska  županija
Dana 03. kolovoza tijekom jutarnjih sati požar iz Crne Gore prešao je na područje Republike Hrvatske kod mjesta Vitaljine iznad graničnog prijelaza. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na teško pristupačnom terenu. Tijekom dana 18. kolovoza na požarištu je organizirano dežurstvo od strane vatrogasaca iz JVP Konavle. 

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 18. kolovoza 2022. odrađeno je osam vatrogasnih intervencija. Na području Grada Petrinje 8 prijevoza vode. Na intervencijama je bilo angažirano 12 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP Petrinja.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.
 

VOS | VOS