DVOC 17. / 18. srpnja 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 17./18. srpnja 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati

Koprivničko-križevačka županija
Dana 17. srpnja u 16:03 sati JVP Koprivnica zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Bereka kod Novigrada Podravskog. Požarom je bila zahvaćen trava, nisko raslinje i makija na površini od 10 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 18 vatrogasaca sa pet vozila iz JVP Koprivnica i DVD-a Delovi i Sigetec
Požar je ugašen u 18:20 sati.

Krapinsko-zagorska županija
Dana 17. srpnja u 15:02 sati ŽVOC Zabok zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području naselja Pažurovec kod Budinščine. Požarom je bilo zahvaćen trava i nisko raslinje na površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je osam vatrogasaca sa dva vozila iz DVD Budinščina.
Požar je ugašen u 18:40 sati.

Zagrebačka županija
Dana 17. srpnja u 16:22 sati ŽC 112 Zagreb zaprimio je dojavu o požaru pomoćnog objekta na adresi Mala Gorica, Augusta Šenoe odvojak 11. Požarom je bio zahvaćen stol prilikom čega se požar proširio na fasadu i stolariju objekta. Prilikom pokušaja gašenja požara došlo je do  ozljede vlasnika i isti je zbrinut od strane HMP-a. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 13 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz VZG Sveta Nedjelja, DVD-a Rakitje i Kerestinec.
Intervencija vatrogasaca završila je u 17:45 sati.

Ličko-senjska županija
Dana 17. srpnja u 11:43 sati DVD Otočac zaprimilo je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Brloške Dubrave. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su četiri vatrogasca sa jednim vozilom iz DVD Otočac.
Požar je ugašen u 13:37 sati.

Šibensko-kninska županija
Požar na otvorenom prostoru na području Mrdakovice za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 13. srpnja, proglašen je lokaliziranim. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture na trenutno procijenjenoj površini oko 3300 ha između Vodica, Zatona i Rasline. 
Na intervenciji tijekom dana i noći sudjelovali su vatrogasci iz IVP Šibenik, JVP Šibenik, JVP Vodice i DVD Zaton. 

Splitsko-dalmatinska županija
Dana 17. srpnja u 16:25 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Neorića – Muć. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair i 16 vatrogasaca sa pet vozila iz DVD-a Muć, Zagora i Klis.
Požar je lokaliziran u 20:20 sati, a tijekom noći DVD Muć je nadziralo požarište.

Dana 17. srpnja u 16:14 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Koprivna. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 16 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair i 21 vatrogasac sa osam vozila iz DVD-a Dugopolje, Solin i Vranjic.
Požar je lokaliziran u 19:20 sati, a tijekom noći DVD Dugopolje je nadziralo požarište.

Dubrovačko-neretvanska županija
Dana 17. srpnja u 13:42 srpnja JVP Metković zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Metkovića kod mjesta Glušci. Požarom je bila zahvaćena borova šuma na površini od 3 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova (Canadair i Air Tractor) te ukupno 30 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila iz JVP Metković, DVD-a Metković i Vid.
Požar je pod nadzorom gasitelja, a tijekom noći JVP Metković sa devet vatrogasaca i tri vozila bila je na dežurstvu i radila sanaciju požarišta.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 17. srpnja 2022. odrađene su četiri vatrogasne intervencije prijevoza vode u gradu Petrinji. Angažirana su  četiri vatrogasca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Petrinja.

Republika Slovenija
Dana 17. srpnja Državni vatrogasni operativni centar 193 zaprimio je zahtjev preko OCCZ-a za angažiranjem jednog protupožarnog zrakoplova Canadair CL-415 na području Republike Slovenije u sklopu suradnje u zaštiti od prirodnih katastrofa. Požar otvorenog prostora je izbio 17. srpnja na predjelu Renškog vrha u naselju Temnica. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma na trenutno procijenjenoj površini od 400-500 ha.   
Canadair je bio angažiran od 15:30 sati do 20:50 sati. Požar je aktivan.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS