DVOC 16. / 17. kolovoza 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 16. / 17. kolovoza 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati

Ličko-senjska županija / Zadarska županija
Dana 06. kolovoza požar sa područja Tulove Grede – Lovinac u Ličko-senjskoj županiji proširio se na područje Zadarske županije. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma na teško pristupačnom i djelomično miniranom terenu. 
Tijekom dana 16. kolovoza i noći, na dežurstvu su angažirani vatrogasci iz DVD-a Lovinac. 

Zadarska županija
Dana 16. kolovoza u 12:01 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Murvice. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 15 ha. Požar je gasilo 26 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP Zadar, SIVP Posedarje i DVD Sukošan te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. 
Požar je ugašen u 16:19 sati.

Dana 14. kolovoza u 15:01 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Parka prirode Telašćica na Dugom otoku. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 9 ha. Požar je gasilo 19 vatrogasaca i dva protupožarna zrakoplova. 
Požar je ugašen 16. kolovoza u 12:35 sati.

Šibensko-kninska županija
Dana 16. kolovoza u 15:17 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Vrpolja. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na trenutno procijenjenoj površini od 100 ha. U gašenju požara sudjeluje 59 vatrogasaca sa 21 vatrogasnim vozilom iz IVP Šibenik, JVP Šibenik i Vodice, DVD-a: Pirovac, Grebaštica, Perković, Vodice, Bilice, Skradin, Šibenik, Zaton, Brodarica-Krapanj, VZ Šibensko kninske županije te četiri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 i tri protupožarna zrakoplova Air Tractor AT-802 .  
Požar je lokaliziran u 06:00 sati.

Dana 16. kolovoza u 14:31 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području otoka Kakana. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 3 ha. Požar je gasio 21 vatrogasac sa 4 vatrogasna vozila iz JVP Šibenik i DVD-a Zlarin te dva vatrogasna ECO broda VZŽ. Uz zemaljske snage na požaru su djelovala tri protupožarna zrakoplova Air Tractor AT 802 A. 
Požar je lokaliziran u 17:59 sati, a ugašen u 21:20 sati.

Dubrovačko-neretvanska  županija
Dana 03. kolovoza tijekom jutarnjih sati požar iz Crne Gore prešao je na područje Republike Hrvatske kod mjesta Vitaljine iznad graničnog prijelaza. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na teško pristupačnom terenu. Tijekom dana 16/17. kolovoza na požarištu je organizirano dežurstvo od strane vatrogasaca iz JVP Konavle. Na požarištu ima izdimljavanja.

Dana 10. kolovoza JVP Dubrovačko Primorje zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Majkova, brdo Nepravić. Požarom je bilo zahvaćeno mješovito raslinje na trenutno procijenjenoj površini od 700 ha.
Požar je ugašen 16. kolovoza u 12:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 16. kolovoza 2022. odrađene su tri vatrogasne intervencije prijevoza vode na području Grada Petrinje. Na intervencijama je bilo angažirano pet vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Petrinja.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS