DVOC 15/ 16. kolovoza 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 15./16. kolovoz 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježene su 103 vatrogasne intervencije na kojima je sudjelovalo 163 vatrogasnih organizacija sa ukupno 608 vatrogasaca i 212 vatrogasno vozilo te 10 protupožarna zrakoplova.
 
Vukovarsko-srijemska županija
Dana 15. kolovoza u 12:57 sati JVP Županja zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Županje. Radilo se o požaru trave, niskog raslinja i makije na ukupno opožarenoj površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je osam vatrogasaca s tri vatrogasna vozila iz JVP Županja i DVD Županja
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 14:44 sati.
 
Istarska županija
Požar na otvorenome prostoru guste borove šume, za koji je ŽVOC Pula zaprimio dojavu 12. kolovoza na području naselja Puntera (općina Barban), ukupne opožarene površine od 50 ha, ugašen je 15. kolovoza, a intervencija vatrogasaca završila je u 19:45 sati.
 
Dana 15. kolovoza u 19:43 sati ŽVOC Pula zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području općine Kršan (Plomin). Radilo se o požaru trave, niskog raslinja i makije na ukupno opožarenoj površini od 8 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 49 vatrogasaca s 20 vatrogasnih vozila iz JVP Labin, Pula, Rovinj, Pazin i Buzet i DVD-a Kršan, Sv. Nedjelja (Istra), Labin-Rabac, Pićan i Raša.
Požar je lokaliziran u 22:40, a tijekom noći vršilo se dežurstvo i sanacija požarišta s 15 vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila.
 
Primorsko-goranska županija
Dana 15. kolovoza u 15:24 sati ŽVOC Rijeka zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području gradskog naselja Šmrika (Kraljevica), Bobuši 25. Radilo se o požaru trave i niskog raslinja na ukupnoj opožarenoj površini od 1,4 ha. Tijekom gašenja požara jedan je vatrogasac ozlijeđen (udisanje dima) te je isti zbrinut od strane HMS-a. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 43 vatrogsaca s 13 vatrogasnih vozila iz JVP-a Rijeka i DVD-a Kraljevica, Hreljin, Zlobin, Kostrena i Škrljevo.
Požar je ugašen u 21:35 sati, a tijekom noći na dežurstvu ostaju tri vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom iz DVD-a Kraljevica.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Tijekom dana 15. kolovoza na požaru otvorenog prostora na području grada Solina, predio Rupotina, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 11. kolovoza, vršilo se dežurstvo i saniranje požarišta sa devet vatrogasca i tri vatrogasna vozila iz DVD-a Solin, Vranjic i Klis.
 
Dana 15. kolovoza u 14:50 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Biokova, selo Kotišina. Radilo se o požaru trave, niskog raslinja i makije na trenutno neprocijenjeoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje deset vatrogasaca s četriri vatrogasana vozila iz JVP Makarska, a u pomoć zemaljskim snagama angažiran je i jedan protupožarni zrakoplov AirTractor koji je upućen sa zadaće izviđanja.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 20:09 sati.
 
Zadarska županija
Dana 15. kolovoza u 12:34 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području općine Bibinje. Radilo se o požaru trave, niskog raslinja i borove šume na ukupno opožarenoj površini od 2 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 25 vatrogasca s 13 vatrogasnih vozila iz JVP Zadar, VZŽZ i DVD-a Sukošan, Sv. Filip i Jakov i Sv. Mihovil - Galovac, a u gašenju požara sudjelova su i dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 23:11 sati.
 
Šibensko-kninska županija
Dana 15. kolovoza u 15:19 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području općine Vrpolje - Perković. Radilo se o požaru niskog raslinja i makije i masline na ukupno opožarenoj površini od 17 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 42 vatrogasca s 15 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, IVP Šibenik, VZŽ Šibensko-kninske te DVD-a Brodarica-Krapanj, Grebaštica, Perković, Šibenik, Zablaće, Zaton i Bilice, a u gašenju požara sudjeluju i tri protupožarna zrakoploca Canadair CL-415.
Požar je lokaliziran u 19:10 sati, a tijekom noć radilo se na sanaciji požarišta s tri vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom iz JVP-a Knin.
 
Dana 15. kolovoza u 15:52 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Knin - Crvena zemlja. Radilo se o požaru niskog raslinja i makije na trenutnoj procijenjenoj površini od 20 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 26 vatrogasca s 11 vatrogasanih vozila iz JVP Knin, IVP Šibenik te DVD-a Biskupija, Evenik, Sveti Juraj Kistanje i Knin. U gašenju požara sudjeluju i četriri protupožarana zrakoplova Canadair CL-415.
Požar je pod nadzorom gasitelja, tijekom noći osigurano je dežurstvo s 12 vatrogsaca i pet vatrogsanih vozila iz IVP-a Šibenik, JVP-a Knin i DVD-a Knin. U jutranjim satima na požarište u pomoć zemaljskim snagama su upućena i tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415-a kao i 26 pripradnika PP NOS-a HV.

VOS | VOS