DVOC 14. /15. svibnja 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 14. /15. svibnja 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 56 vatrogasnih intervencija na kojima je sudjelovalo 67 vatrogasnih organizacija sa ukupno 248 vatrogasca sa 88 vatrogasnih vozila.

 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 14. svibnja u 14:50 sati DVD Kaštela zaprimila su dojavu o požaru otvorenog prostora na području Prgometa (Labinske drage). Radilo se o požaru trave i niskog raslinje površine 1 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je 21 vatrogasac sa 8 vatrogasnih vozila iz DVD-a Kaštela, Gomilica, Mladost i Trogir te JVP Trogir.
Požar je lokaliziran u 15:35 sati, a ugašen u 16:25 sati.

Zadarska  županija
  Dana 10. svibnja u 21:55 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru deponija otpada na području Polače, Gornja Jagodnja. Požar se nije proširio izvan deponija, ali radi veće zahvaćene površine otpada požar se i dalje sanira. Tijekom dana 14. svibnja na intervenciji gašenja i sanacije požarišta sudjelovali su vatrogasci VZ Zadarske županije, DVD-i Polača, Sv. Filip i Jakov, Pakoštane - Vrgada - Vrana i općine Sukošan i IVP Zadar te djelatnici komunalne službe sa radnim strojevima. Požar je i dalje aktivan, a tijekom jutra nastavlja se daljnja sanacija deponija te je u tu svrhu ponovno angažiran IVP Zadar sa 3 vatrogasca i vatrogasnim vozilom.

Istarska  županija
 Dana 14. svibnja u 03:54 sati ŽVOC Pula zaprimio je dojavu o požaru više jahti i brodica u marini u Medulinu (Osipovica). Požar je zahvatio oko 20 plovila (manje jahte i brodice, točan broj će se utvrditi po završetku gašenja) u samoj marini vezanih na pontonima, veći broj brodica je potpunosti izgorio, a neki su i potonuli. Dio najbližih brodica se izvlačio s veza da se spriječi daljnje širenje požara. Kako bi se spriječilo onečišćenje mora, postavljene su brane na moru. Na intervenciji gašenja i sanaciji požarišta sudjeluje 13 vatrogasaca sa 5 vatrogasna vozila iz JVP Pula te 6 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila iz DVD-a Medulin.
 Požarište se i dalje sanira.

VOS