DVOC 11/ 12. kolovoza 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 11./12. kolovoz 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 97 vatrogasnih intervencija na kojima je sudjelovalo 117 vatrogasnih organizacija sa ukupno 568 vatrogasca i 194 vatrogasna vozila te 5 protupožarna zrakoplova (kumulativan zbroj).
 
Dubrovačko-neretvanska županija
Požar otvorenog prostora na močvarnom području u blizini Metkovića, na kojem je sa zadaće protupožarnog izviđanja djelovao protupožarni zrakoplov Air Tractor, ugašen je 11. kolovoza u 10:00 sati, te je ukupna opožarena površina 1000 m2.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 11. kolovoza u 14:40 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području grada Solina, predio Rupotina. Radi se o požaru mješovitog raslinja i  guste borove šume na trenutno procijenjenoj površini od 150 ha. Prilikom gašenja požara ozlijeđen je jedan vatrogasac, te je isti zbrinut od strane HMS-a. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 151 vatrogasac sa 48 vatrogasnih vozila iz 21 vatrogasne postrojbe sa operativnog područja Solin, Split, Kaštela, Trogir i Omiš, kao i IVP Divulje. U gašenju požara sudjelovala su i tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415. Izdana je zapovijed za izvanrednu dislokaciju Grada Zagreba.
Tijekom noći aktivno je nastavljeno gašenje požara, a u jutarnjim satima upućena su dva protupožarna zrakoplova Canadair na gašenje požarišta.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.
 

VOS | VOS