DVOC 12/ 13. kolovoza 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 12./13. kolovoz 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježeno je 114 vatrogasnih intervencija na kojima je sudjelovalo 178 vatrogasnih organizacija sa ukupno 592 vatrogasaca i 209 vatrogasnih vozila te 10 protupožarnih zrakoplova (kumulativan zbroj).
 
Splitsko-dalmatinska županija
Tijekom dana 12. kolovoza na požaru otvorenog prostora na području grada Solina, predio Rupotina, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 11. kolovoza u 14:40 sati, na trenutno procjenjenoj opožarenoj površini od 150 ha, vršilo se gašenje i saniranje požarišta sa 88 vatrogasaca i 30 vatrogasnih vozila sa operativnog područja Solin, Split, Kaštela, Trogir i Omiš te IVP-a Split sa izvanrednom dislokacijom VZGZ. Zemaljskim snagama pomagala su dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor.
Požar je lokaliziran 13. kolovoza u 06:00 sati, a tijekom noći na dežurstvu i saniranju požarišta ostaju navedene operativne snage te izvanredna dislokacija iz Grada Zagreba   sa 67 vatrogasaca i 24 vozila.
 
Šibensko-kninska županija
Dana 12. kolovoza ŽVOC Šibenik u 14:50 sati zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području naselja Matase (općina Promina). Radilo se o požaru trave, niskog raslinja, makije i borove šume, na trenutno procijenjenoj opožarenoj površini od ukupno 15 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 39 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila sa operativnog područja Promina, Biskupija, Knin, Drniš te IVP Šibenik. Zemaljskim snagama u gašenju požara pomagala su i dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.
Požar je lokaliziran u 20:53 sati, a tijekom noći na dežurstvu ostaje osam vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz DVD-a Promina i Drniš te IVP Šibenik.
 
Zadarska županija
Dana 12. kolovoza u 15:39 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području naselja Kaštel Žegarski (Obrovac). Radilo se o požaru trave, niskog raslinja i borove šume na nepristupačnom terenu ukupne opožarene površine od 12 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 24 vatrogasca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP Gračac, IVP Zadar, VZŽZ i DVD-a Pridraga, Žegar, Obrovac, Jasenica sa dislokacijom te DVD-a Posedarje sa dislokacijom. Zemaljskim snagama u gašenju požara pomagala su i tri protupožarna zrakoplova Air Tractor.
Požar je lokaliziran u 19:09 sati, a tijekom noći na dežurstvu ostaje 13 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz IVP Zadar te DVD-a Obrovac i Žegar.
 
Istarska županija
Dana 12. kolovoza u 15:20 sati ŽVOC Pula zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području naselja Puntera (općina Barban). Radilo se o požaru guste borove šume, na trenutnoj procjenjenoj opožarenoj površini od ukupno 50 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 51 vatrogasac sa 17 vatrogasnih vozila iz JVP Pula, Labin te DVD-a Sutivanac, Marčana, Medulin, Svetvinčenat. Zemaljskim snagama u gašenju požara pomagala su i dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.
Požar je lokaliziran u 18:35 sati, a tijekom noći na dežurstvu ostaje sedam vatrogasaca i tri vatrogasna vozila.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS