DVOC 11. / 12. kolovoza 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 11. / 12. kolovoza 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati

Zagrebačka županija
Dana 11. kolovoza u 12:57 sati ŽVOC Zagreb zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Črnkovca kod Velike Gorice. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 9 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je osam vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Velika Gorica, DVD-a: Šćitarjevo i Kosnica.
Požar je ugašen u 13:34 sati.

Primorsko-goranska županija
Požar na otvorenom prostoru na brdu Kotor kod Crikvenice za koji je ŽVOC Rijeka zaprimila dojavu 09. kolovoza, ugašen je 11. kolovoza u 20:00 sati. 

Ličko-senjska županija / Zadarska županija
Dana 06. kolovoza požar sa područja Tulove Grede – Lovinac u Ličko-senjskoj županiji proširio se na područje Zadarske županije. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma na teško pristupačnom i djelomično miniranom terenu. Tijekom dana 11. kolovoza požarište su nadzirali vatrogasci iz DVD Lovinac. 

Zadarska županija
Požar na otvorenom prostoru na Dugom Otoku (brdo Zaglav) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 08. kolovoza, tijekom dana 11. kolovoza SIVP Dugi Otok radila je sanaciju požarišta. Požar je pod nadzorom gasitelja, a u tijeku je dežurstvo na požarištu od strane SIVP Dugi Otok sa šest vatrogasaca i tri vozila.

Dana 08. kolovoza u 18:30 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na Ugljanu, Kali. Požarom je zahvaćena trava, makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. 
Požar je lokaliziran 09. kolovoza u 16:45 sati, a dežurstvo na požarištu od strane DVD  Kali.

Požar na otvorenom prostoru na području Polače, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 10. kolovoza u 21:06 sati, ugašen je 11. kolovoza u 00:20 sati. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma na površini od 6 ha.

Požar na otvorenom prostoru na području Vrane, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio  dojavu 10. kolovoza u 22:40 sati, ugašen je 11. kolovoza u 11:21 sati. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i  šuma na površini od 20 ha. 

Požar na otvorenom prostoru na području Polače, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 11. kolovoza u 00:20 sati, ugašen je u 06:20 sati.

Dana 11. kolovoza u 11:44 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Poljica. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 8 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 20 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila iz JVP Zadar, DVD-a: Nin, Privlaka, Ražanac kao i  dva protupožarna zrakoplova Air Tractor.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 20:06 sati.

Dana 11. kolovoza u 19:10 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru kod mjesta Stankovci. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 7 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz JVP Benkovac i  DVD Stankovci.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 23:17 sati.

Šibensko-kninska županija
Dana 08. kolovoza u 16:59 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Polače, Podinarje. Požarom je zahvaćena makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara tijekom dana 11. kolovoza sudjelovalo je ukupno 38 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik,  IVP Split, JVP Knin, DVD Knin, Kijevo, Ervenik i tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415. Upućen je zahtjev za izvanrednu dislokaciju Karlovačke županije, a isti su krenuli 12. kolovoza u 03:11 sati sa 31 vatrogascem i 11 vozila. Požar je i dalje aktivan. Tijekom noći osigurano je dežurstvo sa 17 vatrogasaca i pet vozila iz IVP Knin, JVP Knin i DVD Knin.

Požar na otvorenom prostoru na području Žažvić-Cicvare, Skradina, za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 10. kolovoza u 20:19 sati, ugašen je 11. kolovoza u 10:07 sati. 

Splitsko-dalmatinska županija
Požar na otvorenom prostoru na području otoka Hvara u predjelu Vrbanj – Dol, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 07. kolovoza u 12:47 sati, ugašen je 11 kolovoza u 20:00 sati.

Dana 11. kolovoza u 12:20 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Imotskog, Medov Dolac. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 1 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je šest vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Imotski , DVD Lovreč kao i protupožarni zrakoplov Air Tractor.
Požar je ugašen u 17:00 sati.

Dubrovačko-neretvanska  županija
Dana 03. kolovoza tijekom jutarnjih sati požar iz Crne Gore prešao je na područje Republike Hrvatske kod mjesta Vitaljine iznad graničnog prijelaza. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na teško pristupačnom terenu. Tijekom dana 11. kolovoza na požarištu dežurstvo od strane vatrogasaca iz JVP Konavle.

Dana 10. kolovoza u 14:34 sati JVP Dubrovačko Primorje zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Majkova, brdo Nepravić. Požarom je zahvaćeno mješovito raslinje na trenutno neprocijenjenoj većoj površini u graničnom području sa BiH. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je protupožarni zrakoplova Air Tractor i helikopter sa uređajem za gašenje. Tijekom noći požar se proširio, a tijekom jutarnjih sati na požarište uz lokalne snage, upućene dodatne snage iz županije i IVP Dubrovnik te angažirane ponovo i zračne snage. Požar je aktivan.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 11. kolovoza 2022. odrađeno je devet vatrogasnih intervencija prijevoza vode na području Grada Petrinje. Na spomenutim intervencijama angažirano je 10 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila iz JVP Petrinja.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS