DVOC 05. / 06. kolovoz 2023.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o vatrogasnim intervencijama za dan 05. / 06. kolovoz 2023. godine od 07:00 do 07:00 sati

Primorsko-goranska županija
Dana 04. kolovoza na području županije zabilježen je veći broj intervencija uzrokovanih posljedicama nevremena praćenog obilnom kišom. Tijekom 05. kolovoza vatrogasci su aktivno radili na uklanjanju posljedica nevremena. Do sada bilježimo 98 tehničkih vatrogasnih intervencija na kojima su kumulativno sudjelovala 404 vatrogasca sa 114 vatrogasnih vozila. 
Većina tehničkih intervencija odnosila se na ispumpavanje vode iz objekata te uklanjanje stabala i grana sa kolnika.

Istarska županija
Dana 05. kolovoza vatrogasci su aktivno radili na uklanjanju posljedica kišnog nevremena te je do sada zabilježena 31 tehnička vatrogasna intervencija na kojima je angažirano 106 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom sa područja županije. 
Većina tehničkih intervencija odnosila se na ispumpavanje vode iz objekata i uklanjanje grana i stabala sa kolnika. 

Zadarska županija
Dana 04. kolovoza na području Zadarske županije zabilježen je veći broj tehničkih intervencija uzrokovanih posljedicama nevremena praćenog obilnom kišom i jakim vjetrom. 
Tijekom 05. kolovoza vatrogasci su angažirani na daljnjem uklanjanju posljedica nevremena te je zabilježeno 59 tehničkih vatrogasnih intervencija uklanjanja stabala i grana te ispumpavanja vode iz objekata. Ukupno je do sada angažirano 174 vatrogasaca sa 72 vatrogasna vozila iz JVP Zadar, Pag i Benkovca te DVD-a Preko i Sali. 

Dana 05. kolovoza ŽVOC Zadar zaprimio je dvije dojave o potrebi za uklanjanjem stabala na Dugom otoku u mjestu Božava. Vatrogasci iz Sezonske intervencijske vatrogasne postrojbe angažirani su na navedenim intervencijama sa (kumulativno) 12 vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.

Dana 06. kolovoza u 00:40 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru skladišta na adresi Križanje Mazija, Briševo. Radi se o požaru hale za sakupljane otpada. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 28 vatrogasaca sa 17 vatrogasnih vozila iz IVP Zadar, JVP Zadar, DVD “Pljusak“ Nin, SIVP Zaton i VZŽ Zadarska.
U tijeku je gašenje i sanacija požara.

Zagrebačka županija
Dana 05. kolovoza na području Zagrebačke županije zabilježen je veći broj tehničkih intervencija uzrokovanih posljedicama nevremena praćenog obilnom kišom i jakim vjetrom koje je zahvatilo područje županije 04. kolovoza. Ukupno bilježimo 52 tehničke vatrogasne intervencije na kojima je angažiran 361 vatrogasac sa 103 vatrogasnih vozila.
Većina tehničkih intervencija odnosila se na ispumpavanje vode iz objekata, punjenja vreća sa pijeskom i gradnje nasipa te uklanjanje grana i stabala sa kolnika.

Splitsko-dalmatinska županija
Dana 05. kolovoza zabilježen je veći broj tehničkih intervencija uzrokovanih posljedicama nevremena praćenog obilnom kišom i jakim vjetrom koje je zahvatilo područje županije. Ukupno bilježimo 66 tehničkih vatrogasnih intervencija na kojima je ukupno angažirano 178 vatrogasaca sa 71 vatrogasnim vozilom.

Grad Zagreb
Dana 05. kolovoza vatrogasci su aktivno radili na uklanjanju posljedica kišnog nevremena te je do sada zabilježeno kumulativno 33 tehničkih vatrogasnih intervencija na kojima je angažirano 133 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom. 
Većina tehničkih intervencija odnosila se na ispumpavanje vode iz objekata i uklanjanje grana i stabala sa kolnika. 

Šibensko-kninska županija
Na području županije bilježimo 14 vatrogasnih intervencija na kojima je angažirano 40 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila. Većina tehničkih intervencija odnosila se na ispumpavanje vode iz objekata i uklanjanje grana i stabala sa kolnika. 

Virovitičko-podravska županija
Na području županije bilježimo 12 vatrogasnih intervencija na kojima je angažirano 30 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila. Većina tehničkih intervencija odnosila se na uklanjanje grana i stabala sa kolnika. 

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS