Danas u Petrinji postavljen kontejner kolegi vatrogascu

  • Slika /slike/postavljanje kontejnera vatrogascu u petrinji.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Vatrogasci sjeverozapadne Hrvatske pomažu kolegama u Sisačko-moslavačkoj županiji - nabavili i opremili stambene kontejnere

Vatrogasci sjeverozapadne Hrvatske još su jednom pokazali svoju humanost, a ovoga je puta ona usmjerena njihovim kolegama na potresom pogođenim područjima.

Naime, nakon primljene informacije da su obitelji dvaju vatrogasaca ostale bez svojih domova, njihove kolege iz četiriju županija sjeverozapadne Hrvatske - Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske, okupili su se oko zajedničke ideje i pokrenuli akciju solidarnosti za stradale kolege.
Vatrogasne zajednice četiriju županija su, uz pomoć nekoliko vatrogasnih zajednica gradova i dobrovoljnih vatrogasnih društava, prikupile financijska sredstva i nabavile dva stambena kontejnera za privremeni smještaj u kojima će obitelji lakše dočekati rekonstrukciju ili ponovnu izgradnju obiteljskih kuća razorenih potresom, a prvi je kontejner otpremljen na pogođeno područje danas.

Nedeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, naglasio je da je ovo još jedna u nizu akcija koje vatrogasci sjeverozapadne Hrvatske, kroz prikupljanje i prijevoz humanitarne pomoći, sanaciju oštećenja na objektima i druge načine poduzimaju kako bi stradalim kolegama i ostalom pučanstvu ublažili posljedice stradavanja u ovoj katastrofi.

- Prije deset dana, nakon katastrofalnog potresa u Petrinji, Sisku i okolici, uvidjeli smo potrebu da i Županijska vatrogasna zajednica Varaždinske županije pomogne ugroženom području, ljudima koji su ostali bez svojih domova. Odlukom Predsjedništva odredili smo određenu svotu novaca koju smo namjeravali uplatiti, međutim koji dan kasnije iskristalizirala se ideja koja je objedinila našu sjeverozapadnu koordinaciju u kojoj su četiri županijske vatrogasne zajednice, da objedinimo financijska sredstva i kupimo stambeni kontejner za nekoga od vatrogasaca s ugroženog područja. Naši vatrogasci, pogotovo domicilni, ovih dana sudjeluju na intervencijama spašavanja ljudi i imovine, a s druge strane zatomljuju sami sebe jer i oni su ostali bez svojih domova. Tom idejom smo htjeli pomoći upravo nekome od vatrogasaca. Dogodilo se da smo uspjeli nabaviti dva kontejnera, a ovaj koji danas dostavljamo na područje Petrinje je isključivo financiran sredstvima Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, u čemu je sudjelovalo i šest naših gradskih vatrogasnih zajednica – Varaždinske Toplice, Varaždin, Novi Marof, Lepoglava, Ludbreg i Ivanec te dva središnja društva, Novi Marof i Ludbreg – rekao je Vukalović.

Kontejner su vatrogasci iznutra potpuno opremili za stanovanje, a bit će dostavljen u Petrinju, jednom od dobrovoljnih vatrogasaca s tog područja koji je ostao bez doma, a ima troje djece.

Ivica Labaš, županijski vatrogasni zapovjednik istaknuo je da obzirom na potrebe na terenu i po zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, trenutno na ugroženom području djeluju dvije ekipe iz Varaždinske županije – jedna iz DVD Ivanca, a druga iz Javne postrojbe grada Varaždina.

- Ne iz razloga da ne možemo više, dapače, imamo u pripravnosti dvadesetak vozila i 100 ljudi iz društava iz cijele županije. Međutim, potrebno je korištenje auto ljestava, a to na području Petrinje, Gline i Siska smo mogli uputiti upravo iz tih društava, s da time ne umanjimo operativnu  spremnost na području naše županije. To se radi od 30. prosinca i vjerujemo da će biti tako dugo dok god glavni vatrogasni zapovjednik to od nas zahtijeva. Mi smo dalje u pripravnosti za ostalo ljudstvo. Mnogi dobrovoljni vatrogasci se javljaju i pomažu, što u vidu prijevoza humanitarne pomoći, što u vidu pomoći na sanaciji krovišta, dimnjaka i slično. Za sad nismo imali ozljeda, šteta i slično i nadamo se da će sve proći u redu – rekao je Labaš.

Drugi kontejner će biti isporučen u utorak, u Vurot, vatrogascu pripadniku JVP Petrinja koji je također ostao bez doma, a ima dijete mlađe od mjesec dana.

Izvor: aktualno.hr/ foto: n.kalajdžija

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica