Čestitamo Dan svetog Florijana i Dan vatrogastva

Slika /slike/Sveti Florijan čuva Varaždin požar 1742 GMV.jpg

Povodom Dana vatrogastva i dana svetog Florijana, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je svim vatrogaskinjama i vatrogascima uputio čestitku.

Poštovane vatrogaskinje i vatrogasci, vatrogasni dužnosnici, vatrogasni zapovjednici, vatrogasni časnici i dočasnici, članovi vatrogasnog podmlatka i mladeži te vatrogasni veterani,

upućujem Vam čestitke povodom dana našeg nebeskog zaštitnika svetog Florijana.

Danas je prilika da se sjetimo svega što sveti Florijan predstavlja. Njegovo svjesno žrtvovanje za bližnje koji se nisu odrekli svojih uvjerenja, riječi koje je izgovorio krvniku „Zapali oganj i u ime Boga moga popet ću se na nj“, žive u svima nama, u svakom trenutku kad ostavljamo svoje obitelji i odlazimo pomoći drugome, svjesni opasnosti koje naše plemenito zanimanje nosi.

Odlučnost, hrabrost i ljubav prema bližnjima pokazali ste nebrojeno puta. No, razdoblje koje je iza nas, ušlo je u hrvatsku vatrogasnu povijest s novim izazovima kojima ste se prilagodili zahvaljujući sposobnosti, znanju, ali i ljubavi prema svakom čovjeku. Stoga, budite ponosni na svaki trenutak proveden u našoj plemenitoj vatrogasnoj obitelji.

Vatrogaskinje i vatrogasci, pripadnici vatrogasnih organizacija, neka Vas u svim zadacima prati zagovor našeg nebeskog zaštitnika svetog Florijana.

Od srca čestitam Dan svetog Florijana i Dan vatrogastva.

Glavni vatrogasni zapovjednik

Slavko Tucaković


FOTO: Sveti Florijan štiti Varaždin od požara, 1742., ulje na platnu, nepoznat autor, Gradski muzej Varaždin

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica