Čestitamo Dan oružanih snaga Republike Hrvatske

Slika /slike/oruzane_snage450.jpg

Svim sadašnjim i bivšim pripadnicima pobjedničke Hrvatske vojske čestitamo Dan oružanih snaga Republike Hrvatske.

U spomen na postrojavanje pripadnika Zbora narodne garde 28. svibnja 1991. na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu obilježava  se Dan oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan hrvatske kopnene vojske.
 U teškim trenucima stvaranja Republike Hrvatske, suočeni s agresijom višestruko moćnijeg neprijatelja, hrabri hrvatski gardisti, opremljeni skromnim oružjem, pokazali su da su spremni braniti svoju domovinu. Uslijedila je borba za hrvatsku samostalnost, koja je okrunjena pobjedničkim Bljeskom i Olujom te mirnom reintegracijom Hrvatskog Podunavlja.

U sastavu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, djeluju i brojni vatrogasci. Ne smijemo zaboraviti 276 vatrogasaca koji su poginuli kao pripadnici HV-a, MUP-a ili kao civili. Obavljajući svoj humani poziv, na intervenciji su poginula 22 vatrogasca. Vatrogasci su za vrijeme Domovinskog rata pružali logističku potporu kroz prijevoz vode i hrane na prve linije, a vatrogasni domovi često služe za smještaj pripadnika HV-a.
 
Oružane snage RH danas su dobro obučena i dobro opremljena vojna sila, koja čini temelj obrane suvereniteta RH. Uključenjem u NATO te kroz niz mirovnih misija po kriznim žarištima, hrvatski vojnik se transformirao iz branitelja domovine u čuvara svjetskog mira. Nemjerljiva je uloga svih segmenata OSRH u pomaganju građanima u saniranju posljedica prirodnih nepogoda. Upravo u ovom segmentu je najveća suradnja pripadnika OSRH i hrvatskih vatrogasaca. Od požara, poplava, pandemije, do sanacija potresa, hrvatski vojnici i vatrogasci su rame uz rame pomagali građanima Republike Hrvatske.
 
Čestitamo vaš dan svim pripadnicima pobjedničkih Oružanih snaga Republike Hrvatske!
 
Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH

Pisane vijesti