Brojne intervencije zbog nevremena

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_20140913_072506_-_Copy.jpg

Stanje se smiruje na svim poplavama pogođenim područjima u Hrvatskoj. Vodostaji rijeka su u opadanju, a većina snaga je povučena

26. rujna

Prestanak oborina je donio smirivanje stanja na svim poplavama ugroženim područjima. U rujnu su velike poplave izazvane obilnim kišama i nevremenom ugrozile područje Zagrebačke, Krapinsko - Zagorske, Međimurske, Varaždinske, Sisačko - moslavačke, Osječko - Baranjske, Bjelovarsko - bilogorske, Požeško - slavonske, Splitsko - dalmatinske, Šibensko - kninske županije i Grada Zagreba. Od početka su na terenu sudjelovale vatrogasne snage u izgradnji zečjih nasipa, ispumpavanju objekata, evakuaciji stanovništva, prijevozu osoba, hrane i vode, uklanjanju stabala sa prometnica, sanaciji klizišta i pri drugim intervencijama. Uz vatrogasce angažirane su i policijske snage, OS RH, Crveni križ, HGSS i volonteri. Najveći problemi su nastali na području Letovanića u Sisačko - moslavačkoj Županiji, uz rijeku Plitvicu u Varaždinskoj, te na područlju Drnja u Koprivničko - križevačkoj gdje je evakuirano stanovništvo romskog naselja.Trenutno su svi vodostaji u opadanju i nema izravne opasnosti za naselja. Vatrogasne snage su na većini područja povućene, ali i dalje u pripravnosti i spremne za djelovanje u slučaju novih oborina.

24. rujna

10:00
U Osječko - baranjskoj županiji stanje se postupno smiruje zbog opadanja vodostaja rijeke Drave. Sve vatrogasna snage i ostale službe su i dalje na terenu, do potpunog povlačenja vode u korito. Vatrogasci JPVP Osijek i dobrovoljnih vatrogasnih društava rade na ispumpavanju objekata i sanaciji zečjih nasipa, najviše u naselju Karašica. Uz vatrogasce, angažirani su djelatnici OS RH, policije, Hrvatskih voda i volonteri.
Natavljaju se problemi sa obilnim padalinama u priobalju. Nevrijeme je pogodilo Vodice, Šibenik i Knin u ranim jutarnjim satima 23. rujna. Na 13 ispumpavanja objekata sa 38 vatrogasaca i14 vozila, intervenirali su pripadnici JVP Vodice, Šibenik i Knin, te DVD Vodice i Kistanje.

23. rujna

10:00 Još uvijek je zbog visokog vodostaja rijeke Drave i  pojave podzemnih voda koje plave obližnje područje, ugroženo naselje Karašica. Na terenu se nalazi oko 100 vatrogasaca iz JPVP Osijek i dobrovoljnih vatrogasnih društava koji rade na ispumpavanju kao i u saniranju zečjih nasipa uz pomoć pripadnika OS RH, MUP-a, mještana, djelatnika Hrvatskih voda i volontera.
Na području mjesta Grab 22. rujna kod Trilja zbog velike količine kiše došlo je do plavljenja nekoliko podruma, prizemnih objekata i dvorišta. Na teren su oko 17:00 h izašli članovi DVD Trilj. Zbog velike količine vode u ispomoć dolazi i DVD Sinj. Vatrogasci ispumpavaju objekte te štite objekte i dvorišta od velike količine vode. Zbog prepumpavanja vode u polje preko ceste, od 21:00 do 01:00 sat za sav promet bila je zatvorena županijska cesta ŽC 6082.

22. rujna

10:00  Dok je stanje po pitanju poplava u drugim županijama relativno mirno, na području Osječko – baranjske županije zbog visokog vodostaja rijeke Drave i podzemnih voda u obližnjem području, ugroženo je vikend naselje Karašica. Na ispumpavanju i izgradnji zečjih nasipa sudjelovalo je 150 vatrogasaca iz JPVP Osijek i lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, uz pomoć pripadnika OS RH, MUP-a, mještana, djelatnika Hrvatskih voda i volontera. Na teren je u nedjelju stiglo još 120 vojnika Po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, kao ispomoć u Osječko – baranjsku županiju upućeno je 5 muljnih pumpi iz Brodsko – posavske i Vukovarsko - srijemske županije. Vodostaj Drave je trenutno u opadanju.
Vodeni val rijeke Save prolazi područjem županjske Posavine, a vodostaj iznosi 770 cm.

20. rujna

10:00 Novo kišno nevrijeme pogodilo je Zadar i Pulu, a velike se oborine očekuju tijekom dana u cijeloj Hrvatskoj, osobito na području Dalmacije.

Obilna kiša koja je jutros pogodila Pulu poplavila je prometnice, a vatrogasne su snage JVP Pula i Poreč intervenirali su na 41 ispumpavanju vode iz objekata. Slična je situacija u Zadru gdje je poplavljen centar grada. Vatrogasci iz JVP Zadar, Biograd i DVD Pakoštane Vrgada zabilježili su 17 intervencija ispumpavanja vode. Najteže stanje u Splitsko - dalmatinskoj županiji bilo je na širem području Makarske, gdje su vatrogasci sudjelovali na 51 intervenciji. Nevrijeme je zahvatilo i područje Šibensko - kninske županije.

Stanje u Sisačko-moslavačkoj županiji se postupno normalizira. Vatrogasci iz JVP Sisak i lokalnih DVD-a i dalje obavljaju ispumpavanja na području Stare Drenčine i Žabnog, a vatrogasci iz JVP Petrinje, lokalnih DVD-a i VZŽ Primorsko-goranske na 10-tak lokacija uz razlivenu rijeku Petrinjčicu. Jedan dio vatrogasnih snaga s opremom iz VZŽ Primorsko-goranske se povukao tijekom jučerašnjeg dana.

U Koprivničko-križevačkoj županiji vatrogasci iz JVP Koprivnice i Đurđevca intervenirali su tijekom jučerašnjeg dana i noćas na 6 intervencija ispumpavanja vode iz objekata.

Radi porasta vodostaja rijeke Drave i podzemnih voda koje su počele plaviti područja u blizini rijeke Drave, u Osječko-baranjskoj županiji su angažirani JVP Osijek i lokalne vatrogasne postrojbe na ispumpavanju kao i u izgradnji zečjih nasipa uz pomoć pripadnika OS RH, mještana, djelatnika Hrvatskih voda i volontera.

19. rujna

9:00 U većini županija pogođenih poplavama stanje se postupno smiruje. U Sisačko-moslovačkoj županiji su i dalje angažirane lokalne snage i ispomoć iz VŽ Zagrebačke i Primorsko – goranske. Vatrogasci kontroliraju nasipe uz rijeku Odru na području Grede, Sela i Žabnog.
Vatrogasci Koprivničko-križevačke županije i dalje dežuraju uz dravske nasipe te sudjeluju u ispumpavanju objekata.
Tijekom jučerašnjeg dana najveći angažman vatrogasnih snaga je zabilježen u Osječko – baranjskoj županiji, gdje su vatrogasci uz mještane, volonteri, pripadnike OS RH i djelatnike Hrvatskih voda sudjelovali na izgradnji zečjih nasipa.

18.rujna

U svim županijama ugroženim poplavama stanje se postupno smiruje, prvenstveno zbog prestanka padalina. U Sisačko – moslavačkoj županiji lokalne snage dežuraju i osiguravaju nasipe uz Odru. Snagama u Sisku i Petrinji pomažu vatrogasci iz VZŽ Zagrebačke i Primorsko – goranske.

Vatrogasci Varaždinske županije dežuraju na ugroženom području. Zabilježeno je 13 ispumpavanja vode iz objekata tijekom jučerašnjeg dana i u noći.

I u susjednoj Međimurskoj županiji vatrogasci su intervenirali na 10 ispumpavanja objekata.

Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije poslala je 15. rujna Međimurskoj županiji pomoć  u dopremi 10 pumpi namijenjenih za ispumpavanje vode. Pumpe su električne i motorne te dvije turbinske (pogon preko vode iz autocisterne), a preuzete su iz  Zagorske javne vatrogasne postrojbe (ZJVP), JVP Krapina i DVD-a Krapina. Pumpe su dopremljene 15. rujna u JVP Čakovec. Ovo je već treća pomoć poplavljemnim područjima u opremi, poslana od zagorskih vatrogasaca ove godine. Također je autocisterna iz DVD Zabok poslana u Sisak radi dopreme pitke vode. U vrijeme najvećih padalina u Zagorju, dana 12. i 13. rujna, na području Zagorja bilo je 21 vatrogasna intervencija na ispumpavanju, gradnji nasipa, uklanjanju stabala i saniranja odrona.

U Koprivničko-križevačkoj županiji lokalne snage dežuraju na terenu, a zabilježeno je 6 ispumpavanja objekata.

17. rujna

9:00Sisačko-moslavačkoj županiji najkritičnije je jučer bilo na području Žažine i Lekenika. Vrhunac vodenog vala rijeke Save je prošao kroz Sisak te se očekuje da će kroz Jasenovac proći ovaj vikend. Poplavljeno je nekoliko desetaka objekata. Sve su vatrogasne snage angažirane u obrani od poplava.

Na području Koprivničko-križevačke županije selom Drnje u Podravini, čiji su stanovnici morali biti evakuirani,  prolazi vodeni val nošen rijekom Dravom. Vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi i lokalnih DVD-ova i dalje rade na izradi nasipa i učvršćivanju postojećih. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te direktor Hrvatskih voda Osijek Zoran Đuroković obišli su branjena mjesta na području Legrada  kao i  nasip te su informirani o svim aktivnostima koje su poduzete i koje se provode na području cijele Općine Legrad još od petka. Izrazili su zadovoljstvo trenutnim stanjem te pohvalili vatrogasce i druge službe na odrađenom poslu u obrani od poplava.

Međimurskoj se županiji stanje polako normalizira nakon što se 32 sata neprestano radilo na obrani od poplava te izgradnji nasipa u dužini od 8 km.Tijekom jučerašnjeg dana i noći vatrogasci su imali 26 interevencija ispumpavanja objekata.

Požeško-slavonskoj županiji za potrebe odrađivanja tehničkih intervencija ispumpavanja vode iz poplavljenih objekata, punjenja vreća s pijeskom i pravljenja zečjih nasipa, evakuaciji i spašavanju materijalnih dobara i stoke, uklanjanju prepreka sa prometnica, angažirani su bili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Požeško-slavonske županije, Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege, kao i središnjih DVD-a te oko 1000 vatrogasaca ostalih DVD-a sa područja cijele Županije koji su tijekom tri dana odradili preko 300 tehničkih intervencija. Tehničke intervencije odrađivane su u gradu Požegi i prigradskih naseljima, te pojedinim mjestima općine Brestovac, Velika, Jakšić, gradu Pleternici i prigradskim naseljima, gradu Lipiku i prigradskim naseljima, te gradu Pakracu i prigradskim naseljima.

Vatrogasci neprestano rade i na području Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije na ispumpavanja objekata. Vodostaji su u opadanju te se situacija normalizira.

16. rujna

10:00  Stanje je teško u Koprivničko-križevačkoj županiji. Vatrogascima pomažu djelatnici Hrvatskih voda i teška mehanizacija. Jučer je evakuirano stanovništvo romskog naselja u Botovu kao i mještani naselja Tori. Zaobilazne vode zbog visokog vodostaja Drave stvaraju najveće probleme. Tijekom jučerašnjeg dana je došlo do popuštanja nasipa u Letovaniću koji je saniran. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava na području devet županija.

U Međimurskoj županiji na području Nedelišća, Svetog Martina na Muri, Pribislavca, Selnice, Male Subotice, Goričana, Kotoribe i Čakovca, tijekom jučerašnjeg dana na 62 intervencije angažirano je 300 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila iz JVP Čakovca i 34 lokalna DVD-a. Uz ispumpavanja vode iz objekata i izradu zečjih nasipa, vatrogasci su čistili odvodne kanale i ispirali blato s prometnica.

Karlovački vatrogasci su zabilježili 60 intervencija, većinom ispumpavanja, prijevoza osoba te hrane i potrepština ugroženom stanovništvu. Na jučerašnjoj sjednici Županije proglašena je elementarna nepogoda za područje Karlovačke županije.

U Varaždinskoj županiji također je zabilježen veći broj intervencija na ispumpavanjima, sanaciji klizišta i čišćenju odvodnih kanala.
Na području Bjelovara, Daruvara, Sirača i Grubišng Polja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, djelovalo je 60 vatrogasaca sa 30 vozila iz JVP Bjelovara, Daruvara i lokalnih DVD-a na 33 intervencija ispumpavanja objekata.
Topusko, Lekenik, Dvor, Hrvatska Kostajnica, Novska i Kutina sa okolnim naseljima izravno su ugroženi zbog poplava. Na terenu je djelovalo 300 vatrogasaca iz JVP i lokalnih DVD-a Sisačko-moslavačke županije.
Profesionalni i dobrovoljni vatrogasci Grada Zagreba intervenirali su na 13 ispumpavanja objekata. Sudjelovalo je 47 vatrogasca sa 19 vatrogasnih vozila. Na području Pisarovine u Zagrebačkoj županiji 25 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila bilo je angažirano na ispumpavanju poplavljenih objekata.
Na području Ličko-senjske županije situacija je najkritičnija na Plitvičkim jezerima gdje je razina vode poplavila turističke staze. Na snazi su izvanredne mjere obrane od  poplava.

15. rujna

10:00 Tijekom jučerašnjeg dana i noći nastavila se borba s poplavama u županijama diljem Hrvatske. Najteže je na području Siska gdje se vrhunac očekuje u utorak kada se očekuje spajanje vodnoga vala Kupe i Save. U Letovaniću je proglašena opća opasnost, a u Hrvatskoj Kostajnici je izvanredno stanje. Više od 250 vatrogasaca neprekidno radi na ispumpavanju objekata i izgradnji nasipa.

Na području Međimurske županije angažirano je 300 vatrogasaca iz javnih vatrogasnih postrojbi i DVD-ova koji neprestano rade na ispumpavanju vode iz objekata, izradi nasipa te čišćenju odvodnih kanala. Poplavama su ugrožene općine Nedelišće, Sveti Martin na Muri, Pribislavec, Mala Subotica te gradovi Čakovec i Mursko Središće.Vatrogasci su 12. i 13. rujna zaprimili 461 poziv za intervenciju. Odrađeno je 229 intervencija na kojima je sudjelovalo 320 vatrogasaca iz 62 DVD-a i JVP Čakovec. U nedjelju 14. rujna vatrogasci su primili 260 poziva, a intervenirali su na 52 lokacije. Sudjelovalo je 280 vatrogasaca iz 38 DVD-a sa 45 vozila i 50 pumpi. Korišteno je i 12 pumpi koje su došle kao ispomoć iz drugih županija na zapovijed glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića. Utrošeno je preko 5000 sati rada, a većina intervencija se odnosila na ispumpavanja i izradu zečjih nasipa.
-Trenutno je nakritičnije stanje na području općina Domašinec i Goričan, gdje vatrogasci intenzivno rade na izgradnji zečjih nasipa – rekao nam je zapovjednik VZŽ Međimurske Ivan Krištofić.

Slična situacija je i u Varaždinskoj županiji gdje je u posljednja 24 sata zabilježeno 150 intervencija. U petak 12. rujna i subotu 13.rujna vatrogasci s područja općine Maruševec (DVD Maruševec i DVD Ladanje Donje) intervenirali su više od 35 puta u ispumpavanjima vode iz poplavljenih objekata i izradi nasipa, dok su maruševečki vatrogasci u petak intervenirali i u prometnoj nesreći. Intervencije su se nastavile i u nedjelju 14. rujna tijekom cijeloga dana. Zbog preopterećenosti poslom te nedostatka ljudskih i tehničkih kapaciteta i resursa, u subotu su im u pomoć priskočili kolege iz prijateljskog i susjednog DVD-a Ivanec.
Od petka 12. rujna do jutarnjih sati u ponedjeljak 15. rujna na području Varaždinske županije zabilježeno je preko 700 intervencija, najviše ispumpavanja objekata, izrade zečjih nasipa i evakuacije životinja. Ugrožena su područja uz rijeke Plitvice i Bednja. Na terenu su angažirane snage iz cijele županije, u matičnim općinama ili na ispomoći u susjednim područjima.
- Jutros nema padalina. Vodostaj rijeka uglavnom stagnira. Sve snage su u pripravnosti za daljnje intervencije – rekao nam je zapovjednik JVP Varaždin i zamjenik zapovjednika VZŽ Varaždinske Ivica Labaš.

U Karlovačkoj županiji vodostaj rijeka stagnira, vatrogasci rade na sanaciji klizišta, izradi nasipa te ispumpavanju vode iz objekata. Angažirane su snage profesionalaca kao i pripadnici lokalnih DVD-ova.

 Vatrogasci Krapinsko – zagorske županije su 13. i 14. rujna zabilježili 20 intervencija, od čega 10 ispumpavanja, 1 požar, 4 sanacije klizišta i 5 uklanjanja stabala s prometnice. Najteža situacija je bila uz dolinu Sutle. –Stanje na ugroženjim područjima se smiruje, a vatrogasci pripremaju pumpe i opremu koju će slati u ispomoć kolegama iz Međimurske županije. – rekao nam je zapovjednik VZŽ Krapinsko – zagorske Marijan Lovrenčić. Na području Koprivničko-križevačke županije ugroženo je čak 17 općina.


14. rujna

10:00 Vodostaji u Karlovcu su u opadanju dok se na području Siska tek očekuje vrhunac vodnoga vala. U pripremu je stavljeno 412 vatrogasaca sa 55 vozila i 82 pumpe. Na području Gline, Topuskog, Lekenika, Dvora, Hrvatske Kostajnice, Novske i Kutine, 48 vatrogasaca iz JVP-a i lokalnih DVD-ova intervenirali su tijekom jučerašnjeg dana i noćas na 16 intervencija ispumpavanja vode iz objekata, izrađivali su zečje nasipe, čištili odvodne kanale.

Situacija je teška i na području Koprivničko-križevačke županije gdje su vatrogasci tijekom jučerašnjeg dana i noći imali 230 intervencija ispumpavanja vode iz objekata, izrađivali su zečje nasipe, sanirali klizišta, čištili odvodne kanale. Vatrogasci iz JVP Koprivnica sudjelovali su i u spašavanju 50 umirovljenika iz autobusa koji je ostao u kvaru u poplavljenom podvožnjaku u Koprivnici.

Slično je i u Međimurskoj županiji gdje su pripadnici JVP-a i DVD-ova imali gotovo stotinu interevencija uzrokovanih poplavama.

S obzirom da je u čitavoj Hrvatskoj tijekom cijelog vikenda zabilježena velika količina padalina, brojne intervencije ispumpavanja objekata i izgradnje žečjih nasipa su zabilježene i u ostalim dijelovima Hrvatske, kako u unutrašnjosti, tako i na priobalju. Na području Šibensko-kninske i Zadarske županije vatrogasci su dostavljali i pitku vodu, a prema izvješću VOS-a, samo tijekom jučerašnjeg dana i noći zabilježeno je gotovo 1000 intervencija uzrokovanih obilnim padalinama i poplavama.

13. rujna

20:00 Nakon što je jutros proglašena opća opasnost i počelo se s evakuacijom stanovništva prigradskih naselja tzv. nebranjenih područja u kojima je voda prodrla u domove, vodostaji Kupe i Korane u Karlovačkoj županiji stagniraju. Vatrogasci sudjeluju, uz ostale službe, u izgradnji nasipa kojeg je do sada napravljeno u dužini oko 1200 m.  Prema prognozama Hrvatskih voda, vodostaji u Karlovcu će nakon stagnacije početi opadati. Na sastanku Stožera zaštite i spašavanje Karlovačke županije i grada Karlovca zaključeno je, između ostalog, da će se smanjiti broj operativnih snaga na terenu sukladno realnim potrebama i prosudbi zapovjednika sektora kao i da sve probleme na terenu građani mogu dojaviti na broj 193.

Na području Koprivničko-križevačke županije vatrogasci neprestano rade na ispumpavanju i izgradnji zečjih nasipa kao i na području Sisačko-moslavačke županije gdje se vrhunac vodnog vala očekuje sutra.

10:00 Trenutno je najteža situacija na području Karlovačke županije gdje se, zbog povišenih vodostaja Kupe i Korane, krenulo s evakuacijom stanovništva na područjima: Gornje Mekušje, Kobilić Pokupski, Husje, Donje Mekušje, dio Mostanja, Logorište i dio Male Švarče. Oko podne se očekuje vrhunac vodenog vala rijeke Korane. Angažirano je više od stotinu vatrogasaca koji sa 6 čamaca, te uz pomoć snaga Hrvatske vojske i HGSS-a, sudjeluju u izgradnji nasipa te u evakuaciji građana.

Vatrogasne su snage tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana angažirane i u ostalim dijelovima Hrvatske u obrani od poplava. Nakon jučerašnje poplave u Dubrovačko-neretvanskoj-županiji, na području Župe dubrovačke poplavljeno je pedesetak kuća, a zatvoreni su javni objekti: hoteli, benzinske postaje, pošte... Sve raspoložive vatrogasne snage, uključujući i DVIP Dubrovnik, rade na sanaciji.

Slična situacija je i u Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji gdje vatrogasci neprestano rade na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija i objekata. Zavod za javno zdravstvo je ustanovio da voda kojom se opskrbljuje grad Šibenik, priobalno područje Šibensko – kninske županije i veliki dio Zagore nije za nije za piće i kuhanje stoga su vatrogasne snage opskrbljivale lokalno stanovništvo pitkom vodom. Na području Koprivničko-križevačke županije poplavljeni su dijelovi Koprivnice kao i okolna naselja: Bakovčice, Peteranec, Starigrad, Drnje, a sve raspoložive snage su na terenu.

U Sisačko-moslavačkoj županiji i dalje je nakritičnije na području Žažine i Letovanića gdje su stotine vatrogasaca angažirane u izgradnj nasipa.

12. rujna

13:00 Obilna kiša i pljuskovi na području Dubrovačko-neretvanske županije poplavile su prometnice. Vatrogasci rade na ispumpavanju vode iz objekata i šahtova, a angažirani su vatrogasci JVP-a Dubrovački vatrogasci te dobrovoljna vatrogasna društva.

10:00  Zbog grmljavinskog nevremena i obilnih padalina, diljem Hrvatske su zabilježene brojne vatrogasne intervencije. Vatrogasci su intervenirali na području Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Zagrebačke, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske kao i Dubrovačko-neretvanske županije.
U Sisačko-moslavačkoj županiji tijekom noći i jutra situacija se stabilizirala s prestankom oborina. Vatrogasne postrojbe neprestano rade na postavljanju vreća s pijeskom kao i na ispumpavanju objekata na području Gline, Petrinje, Novske, Kutine, Lipovljana, Letovanića i na dijelu Siska. Najkritičnije je na području Letovanića gdje Kupa i dalje raste, a vatrogasci su u posljedna 24 sata na području županije odradili 26 interevencija. Vatrogasne snage s područja cijele županije su i dalje u pripravnosti.

U Šibensko-kninskoj županiji obilne kišne oborine uzrokovale su poplavljivanje oko 250 objekata, a najteža je situacija bila u Tribunju, Vodicama i Srimi, te dijelovima Šibenika.  Izvršena je evakuacija djece iz dječjeg vrtića te nekoliko intervencija evakuacije građana iz poplavljenih objekata. Na terenu su angažirane 4 javne vatrogasne postrojbe, 16 DVD-a s područja županije sa 34 vozila, 115 vatrogasaca i 49 pumpi, te DVIP iz Šibenika i Zadra popunjene sa županijskim sezonskim vatrogasnim snagama sa ukupno 23 vatrogasaca, 7 vozila i 20 pumpi. Tijekom dana i noći obavljeno je 200 intervencija.

Na većem području Splitsko-dalmatinske županije, a naročito u Trogiru, Segetu Donjem, području Kaštela, Solinu, Splitu, Omišu i Makarske vatrogasci su imali više od 80-tak intervencija ispumpavanja i uklanjanja stabala sa prometnica.I na području Zadarske županije došlo je do poplavljivanja kuća, podrumskih prostorija, poslovnih prostora, dvorišta i prometnica u gradu Zadru i gradu Biogradu te općinama: Sukošanu, Sv. Filipu i Jakovu, Pakoštanima i općini Sali na Dugom otoku. Vatrogasci su na navedenim područjima imali 30 intervencija.

U Virovitičko-podravskoj županiji, na području Slatine, vatrogasci JVP Slatina imali su 21 intervenciju ispumpavanja vode. Vatrogasci JVP Požeško-slavonske i Požege, te DVD-i Biškupci, Marino Selo i Zakorenje imali su 10 intervencija ispumpavanja, te izgrađivali zečji nasip za obranu kuća od poplava.
Na području Zagrebačke županije vatrogasci su imali 10-tak intervencija ispumpavanja i uklanjanja grana s prometnica.

11. rujna

13:00 Šibenski su vatrogasci u posljednjih nekoliko sati imali nekoliko stotina intervencija izazvanih obilnim padalinama. Po metru četvornome palo je oko stotinu litara kiše, a najgore je na području Vodica i Tribunja gdje su ulice potpuno poplavljene, dok  je jedan vodički dječji vrtić morao biti i evakuiran. Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik VZŽ Šibensko-kninske izjavio je da su sve vatrogasne ekipe na terenu i rade na sanaciji. Ujedno apelira da se stanovništvo, ukoliko to nije prijeko potrebno, suzdrži od vožnje automobilom jer ih je već nekoliko ostalo zarobljeno na cesti.

10:00 Na području Grada Zagreba, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Splitsko-dalmatinske županije zabilježene su brojne vatrogasne intervencije tijekom jučerašnjeg dana i noći, a kao posljedice obilnih padalina zabilježenih diljem Hrvatske.Vatrogasne su ekipe sudjelovale na intervencijama ispumpavanja i uklanjanja grana s prometnica. Aktivirane su snage javnih vatrogasnih postrojba te dobrovoljnih vatrogasnih društava s pogođenih područja.

U Sisačko-moslavačkoj županiji sanira se probijeni nasip, a vodostaj Kupe opada.

10. rujna

U noći 7. na 8. rujna došlo je do porasta vodostaja Kupe u Letovaniću i prelijevanja rijeke na dijelu nasipa koje je već prije bio oštećen. Na zatvaranju tog dijela nasipa sudjelovalo je stotinjak vatrogasaca. U ponedjeljak je na terenu ostalo 30 vatrogasaca koji su pripremali vreće s pijeskom u slučaju potrebe za postavljanjem zečjih nasipa ispred ugroženih objekata.
-Došlo je do stagnacije i pada vodostaja i stanje je trenutno pod kontrolom. Sve ekipe su u pripravnosti za eventualne intervencije – rekao nam je Mijo Brlečić, zapovjednik VZŽ Sisačko – moslavačke.

4. rujna

Zbog velikih oborina u noći sa 2. na 3. rujna došlo je do porasta vodostaja rijeke Gline na području Sisačko – moslavačke županije. Iako je nasip dosta namočen, nije došlo do izlijevanja. Najveći zabilježeni vodostaj je iznosio 530, a trenutno je u blagom opadanju i iznosi 527 cm. Dodatni problem su izazvale oborinske vode koje se slijevaju s okolnih brda, sustav kanala ih ne može primiti te izbijaju kroz kanalizaciju u pojedinim gradskim ulicama. Najkritičnija situacija je bila u Sisačkoj ulici u Glini, gdje su bile izravno ugrožene 4 kuće koje su spašene izgradnjom zečjih nasipa. Ovdje su vatrogascima pomagali zaposlenici Vodoprivrede s pumpom velikog kapaciteta, koji su vršili prepumpavanje vode preko nasipa. Također je u 2 navrata vršeno spašavanje stoke, te su ispumpavani podrumi.
- Na terenu je u protekla 2 dana bilo angažirano 14 članova DVD-a Glina sa 3 vozila. Nije bilo potrebe za angažmanom ostalih snaga iz VZG Glina, ali su sva društva stavljena u pripravnost. Trenutno su zbog smirivanja situacije snage povučene, ali ćemo po dojavama intervenirati - rekao nam je zapovjednik VZG Glina Mladen Bobeta.
U Varaždinskoj županiji 2. rujna došlo je do izljevanja rijeke Plitvice, čime je ugroženo područje općina Martijanec i Sveti Đurđ. Na izgradnji zečjih nasipa i prepumpavanju vode angažirano je 120 vatrogasaca iz vatrogasnih zajednica navedenih općina i VZO Trnovec Bartolovečki te djelatnici Hrvatskih voda.
- Vodostaj je trenutno u stagnaciji. Na području općine Martijanec je vršena djelomična evakuacija stoke, a dio objekata je još pod vodom. Snage djeluju na terenu, a društva iz susjednih općina su stavljene u pripravnost – rekao nam je zapovjednik VZ Varaždinske županije Stjepan Kovaček.

2. rujna

Zbog jakog nevremena koje je 1. rujna pogodilo više županija na priobalju i u unutrašnjosti, vatrogasci su imali veliki broj intervencija, većinom na ispumpavanju objekata, a zabilježen je i veći broj požara zbog udara groma.
Nevrijeme s jakom kišom i vjetrom pogodilo je u jutarnjim satima 1. rujna Grad Zagreb. Velika količina vode je izazvala plavljenje objekata i prometnica, zbog čega je bio zatvoren podvožnjak na križanju Škorpikove i Aleje Bolonje. Vatrogasci iz JVP Zagreb i 15 DVD-a s područja grada su intervenirali 95 puta na ispumpavanju vode, uklanjanju i piljenju srušenih stabala i granja.Uz intervencije izazvane nevremenom, pripadnici JVP Zagreb su u oko 13:00 ugasili požar na osobnom vozilu u Ulici hrvatske bratske zajednice.
U susjednoj Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 27 intervencija, od čega 23 ispumpavanja objekata, 1 uklanjanja stabala, 1 izvlačenje vozila, i 2 požara objekata u Bistri i Novoselcu. Na intervencijama su sudjelovali vatrogasci iz VZG / VZO Samobor, Vrbovec, Sveti Ivan Zelina, Sveta Nedelja Križ, Bistra, Gradec, Stupnik, Zaprešić.
Zbog velikih padalina narastao je vodostaj rijeka Drave i Mure, te su na području Međimurske i Varaždinske županije uz navedene rijeke proglašene redovite mjere zaštite od poplava.
- Vatrogasci DVD-a Mursko središće dežuraju i prate stanju uz obalu rijeke Mure. Sve vatrogasne postrojbe su stavljene u pripravnost, te će intervenirati na ugroženom području ako dođe do povećanja vodostaja i plavljenja okolnog područja- rekao je Ivan Krištofić, zapovjednik VZŽ Međimurske.

Vremenske neprilike su pogodile i gotovo cijelo priobalje. U razdoblju od 20 sati u nedjelju do 14 sati u ponedjeljak, na područje Zadra je palo 39 litara kiše po m?, a meteorološke postaje su zabilježile velik broj udara gromova. Vatrogasci Zadarske županije  su intervenirali 39 puta.
Zbog jakog nevremena na području Dubrovačko-neretvanske županije vatrogasci su intervenirali 55 puta na poplavljenim objektima te na uklanjanju srušenih stabala. Grom je udario u krov kuće u ulici Eugena Kvaternika 29 u Metkoviću, a požar su ugasili vatrogasci iz Metkovića.
Vatrogasci JVP-a Split su 1. rujna zabilježili 4 intervencije uklanjanja stabala sa prometnica, 1 ispumpavanje vode iz objekta te 2 požara vozila. Zbog udara groma na području šume Voljak u Solinu u 06:30 h, na intervenciju su izašli DVD Solin, Vranjic i Mladost Kaštel Sućurac. Požar je ugašen u 08:15 h, a vatra je zahvatila 500 m?.DVD Zadvarje i Lovreć su intervenirali na požaru obiteljske kuće u zaseoku Kekezi. Do požara je došlo zbog udara groma nešto iza 14:00 h. Požar je ugašen u 15:45. Vatra je zahvatila elektro instalacije.
I vatrogasci Primorsko-goranske županije su zabilježili 13 intervencija izazvanih nevremenom.

U Glini, u ulici Ribička bb zbog velikih oborina došlo je do izlijevanja jezera Bajer 02. rujna oko 17:00 h, što je ugrozilo obližnje objekte. Izlijevanje vode je zaustavljeno izgradnjom zečjeg nasipa. Na intervenciji su sudjelovali vatrogasci DVD Glina sa osam vatrogasaca i dva vatrogasna vozila, te djelatnici tvrtke Komunalac Glina.

Foto: HVZ, Mladen Grubić, dubrovnikpress.hr, DVD Župa dubrovačka, Kalovački tjednik, VZŽ Krapinsko-zagorska



Intervencije