Olujno nevrijeme u kopnenom dijelu Hrvatske

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/DSC04659.JPG

Zbog prestanka kiše stanje na poplavljenim područjima se smiruje. Vodostaji su u postupnom opadanju. Vatrogasci su na većini područja u stanju pripravnosti.

27. listopada

Vodostaji rijeka u Karlovcu su u opadanju. Na području županije još je u prekidu cestovni promet unekim područjima. Također se radi i na sanaciji klizišta.
Stanje se normalizira i na području Gline iako je dio grada još poplavljen. Popravljen je oštećeni vodovod te su građani dobili tehničku vodu, a vodu za piće mogu uzeti iz cisterni raspoređenih po punktovima u gradu. U Lekeniku vatrogasci dežuraju uz nasip i organizirano je snabdjevanje pitkom vodom za domaćinstva koja su koristila vodu iz bunara. U Topuskom se saniraju 23 poplavljena objekta.
U Bjelovarsko – bilogorskoj županiji zabilježeno je 5 ispumpavanja bunara.

26. listopada

Vatrogasci su jučer bili aktivni na ispumpavanju objekata u nekoliko županija. Najteže je stanje bilo u Karlovačkoj i Sisačko – moslavačkoj županiji. Vodostaji su postupno u opadanju, tako da bi sljedeći dani trebali donijeti predah vatrogascima i ostalim snagama na terenu

Vodostaji rijeka u Karlovcu su u opadanju. Na području Mostanja lokalne vatrogasne snage i JVP Karlovac radile su  na sanaciji poplavljenog područja. U Gornjem Mekušju sanira se nasip   te je uspostavljeno dežurstvo uz nasip. Zbog oštećenja vodovoda dijelovi Karlovca su bez vode, što bi trebalo biti sanirano tokom dana.

Na području Banovine vodostaji su počeli opadati. U Topuskom je bilo poplavljeno više objekata. Na području Gline izlila se rijeka Maja te je poplavljen dio grada. Voda se povukla nakon prekopavanja ceste. Šire područje  Gline je još uvijek bez pitke vode zbog oštećenja vodovoda prouzrokovanog klizištem. Cisterne će prevoziti pitku vodu, a Grad Sisak je u ispomoć uputio 7 spremnika kapaciteta 1000 l koji će se rasporediti po punktovima, čime bi se olakšala opskrba vode stanovnicima. U Lekeniku se rade zečji nasipi.

Na području Đurđevca i Koprivnice vatrogasci su imali 16 intervencija ispumpavanja objekata i bunara, dok su vatrogasci Bjelovara i Đurđevca imali 11 intervencija.

Na intervencijama vezanima uz poplave u Virovitičko podravskoj županiji bile su angažirane JVP Slatina i Virovitica, te DVD-i Suhopolje, Pitomača, Vukosavljevica i Gornje Bazje. Zabilježeno je 26 ispumpavanja vode iz objekata.

25. listopada

Vatrogasci su nastavili sa sanacijom na područjima pogođenim nevremenom 22. i 23. listopada.

U Gradu Zagrebu zabilježeno je 26 intervencija ispumpavanja vode i uklanjanja grana sa prometnica. Zbog odrona je zatvorena Sljemenska cesta. Uz klizište u Kustošijanskoj, došlo je do klizišta i na području Podsuseda.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vatrogasci su imali 39 intervencije ispumpavanja vode iz objekata, uklanjanja grana i izrade zečjih nasipa.

Povišeni vodostaj Orljave ugrozio je mjesto Dervišaga kod Požege. Pripadnici JVP Požega su bili na terenu i ispumpavali objekte. Tokom jučerašnjeg dana došlo je do postupnog opadanja vodostaja. Zabilježeno je ukupno 12 intervencija.

U Sisačko-moslavačkoj županiji zatvoren je dio prometnica. Područje Gline je bez pitke vode. Zbog klizišta je došlo do oštećenja vodovoda, a popravak će trajati 3 do 4 dana. Zabilježeno je 6 intervencija ispumpavanja vode iz objekata i uklanjanja grana s prometnica. javnih površina.

Najteže je stanje u Karlovačkoj županiji bilo je više desetaka intervencija ispumpavanja vode iz objekata uklanjanja grana sa javnih površina i izrade zečjih nasipa na poplavljenim područjima. Ugrožena su naselja Turanj, Logorišta, Male Švarče, Mostanje, Gradac, Vodostaj, Donje Mekušje, Husje, Pokupska Blatnica, Kobilić, Ivančići, Koritinja, Šišljavić, Tušilović, i Gornje Mekušje. U Gornjem Mekušju se radilo na nasipu u dužini 800 metara. Vrhunac vodenog vala je prošao kroz karlovac, te je vodostaj Kupe i korane konačno počeo opadati.

Manji broj intervencija je zabilježen u Virovitičko-podravskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

24. listopada

Vatrogasci su tijekom jučerašnjeg dana sanirali posljedice nevremena koje je pogodilo kontinentalni dio Hrvatske u srijedu 22. listopada. Neprekidna kiša i novo nevrijeme u večernjim satima 23. listopada izazvale su nove poplave i ostale poteškoće. I za sutra su najavljene nove padaline.
U gradu Zagrebu vatrogasci JVP Zagreb i lokalnih DVD-ova zabilježili su jučer 25 intervencija. U večernjim satima aktiviralo se klizište u Kustošijanskoj ulici od broja 123 do 139, površine 400 do 500 m?. Ugrožen je jedan manji objekt, a osobe koje su se nalazile u objektu su zbrinute. Vatrogasci su uklonili granu stabla koja je pala na krov objekta. Zbog jutrošnje kiše, zagrebački vatrogasci su zabilježili 20-ak intervencija ispumpavanja vode i uklanjanja stabala u gradskim četvrtima Podsused, Trešnjevka, Novi Zagreb, Dubrava i Sesvete.
U Koprivničko-križevačkoj županiji vatrogasci su imali 22 intervencije ispumpavanja vode iz objekata, čišćenja odvodnih kanala i dorade zečjih nasipa. Uz potok Koprivnica zbog ponovnog porasta vodostaja uspostavljeno je dežurstvo. Na kritične točke postavljeni su zečji nasipi.

U Virovitičko-podravskoj županiji jučer je zabilježeno 7 intervencija ispumpavanja vode iz objekata, uklanjanja grana sa javnih površina, čišćenja odvodnih kanala i sanacija oštećenih krovova. Ugroženo je naselje Trenkovo između Velike i Požege gdje je voda poplavila više gospodarskih objekata i nogometno igralište.
Izvanredne mjere zaštite od poplava su na snazi u Badljevini kod Pakraca, gdje se izlila rijeka Bijela i preplavila poljoprivredne površine u Badljevačkom polju. Trenutno je vodostaj u opadanju. Vodostaj rijeke Pakre je porastao, ali zasad nema opasnosti od njenog izlijevanja.

U Karlovačkoj županiji došlo je do porasta rijeka Kupe i Korane te su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Vodostaji rastu brzinom 13 – 14 centimetara na sat. Rastu i vodostaji Mrežnice u Dugoj Resi, Radonje na području Vojnića, dok su još od četvrtka veliki problemi na području Ogulinagdje se izlila Dobra. Dio prometnica u županiji je pod vodom.

U Krapinsko-zagorskoj županiji na području Zlatara, Lobora, Hraščine, Donje Šemnice i Đurmanca zbog novog nevremena u večernjim satima zabilježena je 21 intervencija ispumpavanja vode, uklanjanja grana s prometnica i izgradnje zečjih nasipa oko objekata.
Vatrogasci Bjelovarsko-bilogorske županije su jučer imali 3 ispumpavanja objekata.

23. listopada

Tijekom jučerašnjeg dana vatrogasci na području nekoliko županija bili su uključeni u sanaciju posljedica nevremena koje je počelo u srijedu iza 03:00 h.
Pripadnici JVP Zagreb i gradskih dobrovoljnih vatrogasnih društava zabilježili su preko 150 intervencija na uklanjanju posljedica nevremena. Uz poplavljene objekte, zabilježena su i klizišta. Jedan automobil je potopljen na Štefanovečkoj cesti. U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je preko 70 intervencija. Vatrogasci Krapinsko – zagorske županije intervenirali su 50 puta.

Najteže stanje je bilo u Koprivničko-križevačkoj županiji. Poplavljeni su dijelovi Križevaca i Koprivnice. Ugroženo je i naselje Hlebine gdje je voda prelazila preko nasipa. Dio prometnica je bio zatvoren za promet. Između mjesta Miholjanec i Donje Zdjelice došlo je do odrona zemlje na poljski put. Na području Križevaca su se izlili potoci Koruška, Glogovnica, Vrtlin i Črnec. Poplavljen je trgovački centar KTC. U Koprivnici se izlio potok Koprivnica, te je poplavljen velik broj kuća.Vatrogasci su zabilježili preko 200 intervencija ispumpavanja objekata, uklanjanja grana i drušenih stabala te izrade zečjih nasipa.
U Požeško-slavonskoj županiji zabilježeno je 35 vatrogasnih intervencija. Najviše posla imali su vatrogasci DVD-a Lipik zbog velikog broja sruženih stabala. Na području lipika oštećeno je i nekoliko krovova obiteljskih kuća. Ukoliko dođe do novih oborina strahuje se od popuštanja nasipa uz Orljavu i Londžu, koji su oštećeni još u svibanjskim poplavama, a do danas nisu sanirani. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zabilježeno je 40-ak vatrogasnih intervencija.

U Varaždinskoj županiji zbog odrona zemlje je zatvorena prometnica Šćepanje - Breznički Hum Vatrogasci su intervenirali na ispumpavanju objekata u Varaždinu, Breznici, Strmcu Remetinečkom, Tuhovcu i Bednji. Zbog uklanjanja stabala i grana sa prometnica intervenirano je u Črešnjevu i Gorencu, a uklonjena su stabla koja su pala na objekte u Krkancu i Novakima, te na krov tvornice u Novom Marofu. Obranu od poplave vatrogasci su provodili u Brezničkom Humu.

Vatrogasci Primorsko – goranske županiej zabilježili 50-ak vatrogasnih intervencija. Nekoliko intervencija je zabilježeno i u Splitsko – dalmatinskoj županiji na području Žrnovnice.

22. listopada

U srijedu nešto iza 03:00h veći dio kopnene Hrvatske pogodilo je nevrijeme praćeno jakom kišom i olujnim vjetrom. U Gorskom kotaru pao je snijeg te je preporučeno korištenje zimske opreme.
Zbog posljedica nevremena u Zagrebu je jutros otežan promet. Vatrogasci se nalaze na terenu od 03:30 i sudjelovali su na 40 intervencija ispumpavanja objekata i uklanjanja srušenih stabala i električnih stupova s prometnica.
Nevrijeme je pogodilo istok i sjeveroistok Zagrebačka županije, a lokalne vatrogasne snage su zabilježile 20 intervencija ispumpavanja vode iz objekata i uklanjanja srušenih stabala.
U Krapinsko-zagorskoj županiji došlo je do oštećenja niskonaponske mreže tako da u pojedinim mjestima nema struje. Promet je u dijelu županije bio u prekidu zbog srušenih stabala što su ubrzo sanirale vatrogasne snage. U Gornjoj Stubici je palo stablo na obiteljsku kuću, a vjetar je oštetio krov na jednoj gospodarskoj zgradi u Bolničkoj ulici u Tuheljskim Toplicama. Vatrogasci su zabilježili 25 intervencija na području cijele županije.
Vatrogasci Koprivničko – križevačke županije intervenirali su 12 puta na uklanjanju stabala s prometnica. Zbog vode na kolniku u prekidu je promet cestom Koprivnica – Štaglinec.
Na području Slatine, Orahovice i Virovitice vatrogasci su od 04:30 sati zabilježili 9 intervencija uklanjanje stabla sa prometnica. I u Požeško-slavonskoj županiji zabilježeno je nekoliko intervencija uklanjanja srušenih stabala.
U Sisačko – moslavačkoj županiji vatrogasci su zbog jakog vjetra imali 25 intervencija uklanjanje stabla sa prometnica.
Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, tijekom popodneva bi trebalo doći do slabljenja padalina i postupnog razvedravanja.



Intervencije