Šumski požari na priobalju

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/DVD_Mladost_Križnjak.jpg

Više požara otvorenog prostora izbilo je na području priobalnih županija u subotu 18. i nedjelju 19. srpnja. Povećanju broja požara otvorenog prostora pogoduju visoke temperature i suša. Dok su u lipnju zabilježena 162 požara, od 1. do 18. srpnja izbila su 242 požara sa opožarenom površinom od gotovo 2000 ha.

Najveći požar izbio je na području Smokvice na otoku Korčuli u Dubrovačko – neretvanskoj županiji 18. srpnja oko 18:00 sati. U gašenju požara 18 kolovoza sudjelovalo je ukupno 70-ak vatrogasaca iz DVD-a Lumbarda, Blato, Smokvica, Korčula i Vela Luka te 4 protupožarna zrakoplova Canadair.
Tijekom jutra 19. srpnja na požarište su pristigli vatrogasci i vozila iz DIP-a Dubrovnik, JVP-a Dubrovački vatrogasci i Dubrovačko primorje i DVD-a Orebić i 3 protupožarna zrakoplova Canadair. Na požaru je djelovalo 120 vatrogasaca sa 30 vozila. Izgorjelo je oko 500 ha borove šume, makije i niskog raslinja.
- Za sada je stanje dosta dobro. Još aktivno radimo na jednom zapadnom kraku požara koji se spušta prema moru, i nadamo se da ćemo i ovaj dio uskoro staviti pod kontrolu. Radilo se o dosta teškoj intervenciji jer je gorjela gusta borova šuma na teško pristupačnom terenu. Jak vjetar je otežavao gašenje. Na terenu su trenutno vatrogasci iz DVD Smokvica, Lumbarda, Korčula, Vela Luka, Viganj, Orebić, Kuna, Putnikovići, Ston, Slano, JVP Dubrovački vatrogasci, Dubrovačko primorje i Mljet te DIP Dubrovnik. Danas nije bilo potrebe za angažmanom zračnih snaga- rekao nam je zapovjednik VZDNŽ Stjepan Simović.

U Splitsko dalmatinska županiji izbila su 2 veća požara 18. srpnja. Između Prugova i Konjskog požar je izbio oko 16:30, a izgorjelo je 150 ha makije, trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su 41 vatrogasac sa 12 vozila iz DVD Klis, Solin, Vranjic, Split, Muć, Zagora i Dugopolje te JVP Split sa sezonskim vatrogascima. Pomoć iz zraka su pružala 2 protupožarna zrakoplova Canadair, 1 AirTractor i 1 helikopter.Tijekom 19. srpnja, uz zemaljske snage, na gašenju požara bio je ponovno angažiran jedan Air Tractor. Na saniranju požarišta ostali su DVD-i Klis i Zagora sa 10 vatrogasaca i 4 vozila.
Požar je lokaliziran 19.07.2015. u 09:00 sati, a ugašen u 21:00.

DVD Kaštela je zaprimilo dojavu 18. srpnja u 16:35 sati o požaru na brdu Križnjak uz željezničku prugu kod Planoga. Požar je zahvatio oko 170 ha trave, makije i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 79 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila iz DVD Kaštela, Gomilica, Mladost, Marina, Trogir, Slatine, Seget – Vranjica i Žrnovnica, JVP Split sa sezonskim vatrogascima, DVIP Split, 4 protupožarna zrakoplova Canadair, 1 AirTractor i 1 helikopter. Požar je lokaliziran 19. srpnja u 08:00 sati, nakončega su na terenu ostali vatrogasci iz OP Kaštela te DIP Split i JVP Split sa sezonskim vatrogascima.

Požar raslinja koji je izbio 19. srpnja oko 08:00 h na području Tepljuha kod Drniša zahvatio je oko 20 ha trave makije i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 45 vatrogasca sa 15 vozila iz JVP-a Drniš, DIP-a Šibenik, DVD-a Knin, Promina¸ Biskupija, Ružić i Drniš. Iz zraka su djelovala 4 Air Tractora HTZ-a. Požar je ugašen u 07:00 sati 20. srpnja.

U Zadarskoj županiji 19. srpnja oko 17:30 sati izbio je požar raslinja kod Lišana Ostrovačkih. Opožareno je oko 10 ha većinom hrastove šume i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su 2 Canadaira HRZ-a te 12 vatrogasaca sa 4 vozila iz JVP Benkovac te DVD-a Lišane Ostrovačke i Sveti Juraj Kistanje. Požar je ugašen u 22:45 sati.

Požari su zabilježeni i na sjevernom priobalju. JVP Poreč zaprimila je 19. srpnja u 11:21 sati dojavu o požaru raslinja na području Tar - Kaštelir. Opožareno je 15 ha trave, niskog raslinja i bjelogorične šume. U gašenju požara sudjelovalo je 39 vatrogasaca sa 16 vozila iz JVP-a Poreč, DVD-a Kaštelir, Višnjan, Lovreč i Tar te jedan Canadair.Požar je lokaliziran u 14:30 sati, a tijekom popodneva i noći vršilo se osiguranje i saniranje požarišta. Požar je ugašen u 21:15 sati.

ŽVOC Rijeka zaprimio je dojavu o više požara raslinja uz željezničku prugu između željezničke postaje Meja i Hreljin te pružnog prijelaz Tuhobić – Melnice. Svi požari su lokalizirani do 22:00 sati, a ukupno je opožareno oko 39 ha većinom trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 37 vatrogasaca sa 9 vozila iz JVP Rijeka te DVD-a Bakar, Hreljin, Škrljevo, Kraljevica i Zlobin kao i jedno pružno vozilo.
Požari su ugašeni u 23:40 sati, a tijekom noći vršio se nadzor nad požarištima

Izvor fotografije: DVD Mladost, požar na brdu Križnjak



Intervencije