Poplave prijete Karlovcu

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/punjenje_vreca.JPG

Vatrogasci i ostale službe na području Karlovca su spremni za nadolazeći vodeni val koji bi mogao doseći rekord od prošlog rujna

Karlovac se priprema za još jednu veliku poplavu, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Vatrogasnom centru u Karlovcu, na kojoj su govorili zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca Miroslav Rade, županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković i gradonačelnik Damir Jelić. Naime, prema najavama iz Hrvatskih voda očekuju se vodostaji Kupe i Korane koji bi mogli doseći lanjske iz rujna, kada su bili oko osam i pol metara. S obzirom na najavljenu kišu i na trenutne vodostaje dviju velikih karlovačkih rijeka, koji su sada oko šest metara, izvjesno je da će vodostaji sigurno doseći osam metara. Najveći val trebao bi, prema najavama do Karlovca stići u noći sa četvrtka na petak.
Nakon sinoćnje izvanredne sjednice Stožera zaštite i spašavanja Grada Karlovca, jutros je održan i sastanak s predstavnicima mjesnih odbora, kako bi se naselja pogođena poplavom na vrijeme pripremila.
-    Sve službe su pripravne. Znamo koje su to bile kote i gdje su bile najveće ugroze i prema tome se već danas počinje s pripremama da bi ublažili te posljedice. Ljudi na terenu su upoznati sa situacijom koja nas očekuje i stojimo im na raspolaganju, rekao je Rade.
Županijski stožer neće za sada zasjedati rekao je Goran Franković, ali je svim jedinicama lokalne samouprave koje su prošle godine bile pogođene poplavom predloženo da održe sjednice lokalnih stožera. Za sada raspoložive snage dovoljne su i ne treba pomoć državne razine rekao je Franković.
Slijedeći korak u pripremama, najavio je gradonačelnik, je angažiranje gradskih tvrtki prema potrebi, te vatrogasnih postrojbi i Gorske službe spašavanja. Već je nekoliko stotina vatrogasaca u pripravnosti u samom gradu, a ukoliko bude potrebe bit će angažirane i dodatne snage iz drugih dijelova županije rekao je Goran Franković.
-    Na raspolaganju je na području grada Karlovca više od 250 operativnih vatrogasaca i imamo dovoljno snaga na području županije da možemo preusmjeriti vatrogasne snage u slučaju potrebe. To ovisi koliko će trajati ova situacija. Trentačno su profesionalne postrojbe angažirane maksimalno. Imat ćemo sastanak, podijelit ćemo intervencijske sektore i izdvojena zapovjedna mjesta koja će biti na raspolaganju predsjednicima gradskih četvrti i mjesnih odbora na kojima se provode te aktivnosti, najavljuje Franković.
No, nisu samo područja direktno ugrožena poplavom obuhvaćena pripremama, već sada se planiraju pojačane mjere i za područja gdje se zbog kiša javljaju klizišta, istaknuo je u nastavku županijski vatrogasni zapovjednik.
-    Područja koja imaju problema s klizištima, sa odronima i bujičnim polavama su prioritet u prvoj razini. To je nešto što se može dogoditi već i noćas, a zato ćemo biti na terenu i tu su poslane većim dijelom snage, kako bi se na vrijeme mogle postaviti vreće i prepreke ukoliko bude potrebe. Drugi dio snaga bit će angažiran po potrebi, a to se tiče snaga Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica Karlovac i Ogulin i lokalne snage Crvenog križa koje se mogu angažirati sukladno našim planovima i za sada smatram da su dostatne.
Franković na napomenuo da vreća ima dovoljno te da ima informaciju od Hrvatskih voda da je na raspolaganju 50.000 vreća trenutno na skladištu, a isto toliko je na putu u skladište u Karlovcu.
-    Bolje je da se pripremimo s većim mjerama, pa da dobijemo vodostaj 780, nego da radimo na 750 pa dobijemo vodostaj 820, što ne bilo dobro, zaključio je na kraju Franković.


Ksenija Begović



Intervencije