Veći broj požara na priobalju

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/My_Video-00-04-04-310_-_Copy.jpg

Požar na Biokovu kod vrha Šibenik još nije proglašen ugašenim i nadzire se i dalje

2. rujna 2016.

Splitsko-dalmatinska županija
Požar na Biokovu kod vrha Šibenik, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 23. kolovoza u 19:15 sati, tijekom dana 01. rujna gasili su: 3 protupožarna zrakoplova Canadair, 1 helikopter za prijevoz gasitelja i opreme, DIP Split i vatrogasci iz Makarskog primorja sa ukupno 45 vatrogasaca. Opožareno je oko 25 ha trave, niskog raslinja i naslaga borovih iglica.
Požar još nije proglašen ugašenim i nadzire se i dalje.
Požar na području Blizne Donje kod zaseoka Oštrići i Smoljići, za koji je DVD Marina zaprimila dojavu 30. kolovoza u 23:02 sati, ugašen je 31. kolovoza u 22:00 sati.

Šibensko-kninska županija
Požar na području Ljute između Zatona i Rasline, za koji je ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 31. kolovoza u 21:06 sati, tijekom dana 01. rujna, uz 30 županijskih vatrogasaca i 10 vatrogasnih vozila, gasila su i 2 protupožarna zrakoplova Canadair i 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor. Požar je ugašen u 15:30 sati.
Vatrogasni koordinator u ŽC112 Šibenik zaprimio je u 09:39 sati dojavu o požaru raslinja na području Nunića kod Kistanja. Požarom je zahvaćeno 18 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su: 2 protupožarna zrakoplova Canadair, te DVD-a Sv. Juraj Kistanje, Ervenik i Knin sa ukupno 12 vatrogasaca i 3 vatrogasnih vozila. Požar je ugašen u 17:05 sati.

Vatrogasni koordinator u ŽC112 Šibenik zaprimio je u 13:43 sati dojavu o požaru raslinja na području Ružića. Požarom je zahvaćeno 8 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je DVD Ružić sa 8 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila. Požar je ugašen u 17:20 sati.

Ličko-senjska županija
Požar na području Vrataruše kod Krivog puta, za koji je JVP Senj zaprimila dojavu 30. kolovoza u 22:15 sati, lokaliziran je 31. kolovoza u 19:00 sati. Požarom je, na dva mjesta, zahvaćeno ukupno 44 ha trave, niskog raslinja i borovine. Tijekom dana i noći na požarištu radilo se na sanaciji i organizirano je dežurstvo JVP Senj.

Dubrovačko-neretvanska županija
Požar raslinja na nepristupačnom i minski sumnjivom području kod u Konavoskim brdima kod Ivan križa (došao iz BiH), a za koji je JVP Konavle dobila dojavu dana 27. kolovoza i svakodnevno nadzirala, dana 01. rujna ušao je u teritorij RH. Požarom je u RH zahvaćeno oko 10 ha trave, niskog raslinja i borove šume, dok je sa BiH strane puno veća površina. Požar je gasila JVP Konavle sa 8 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila, a tijekom noći vršilo se dežurstvo i nadzor požara koji je i dalje aktivan sa BiH strane.
Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

1. rujna 2016.

Ličko-senjska

Na području grada Senja još uvijek je aktivan požar na Vrataruši kod Krivog Puta, za koji je JVP Senj zaprimila dojavu 30. kolovoza u 22:15 sati. Požar je lokaliziran, 31.08. u 19:00 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma. Za gašenje požara su tijekom noći i dana angažirani vatrogasci iz JVP Senj, DVD Senj, DVD Sveti Juraj, DVD Krasno, DVD Otočac, JVP Gospić, DVD Brinje, DVD Plitvička Jezera, DVD Perušić i DVD San Marino Novi Vinodolski iz Primorsko - goranske županije, a sudjelovala su i četiri protupožarna zrakoplova Canadair. Tijekom noći 31.08. na 01.09. na požarištu je organizirano dežurstvo zbog mogućnosti širenja požara uslijed jakog vjetra. U jutarnjim satima angažirano je 20 gasitelja s područja nadležnosti VZG Senj koji provode sanaciju i dogašivanje. Otegotna okolnost je jak vjetar promijenjivog smjera. Podatak o ukupnom broj angažiranih vatrogasca i vozila te o izgorenoj površini biti će dostupan nakon završetka intervencije i sačinjavanja službenog izvješća.

Splitsko-dalmatinska županija

Na požaru na Biokovu kod vrha Šibenik, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 23. kolovoza u 19:15 sati, aktivan je i dalje na visini oko 1400 metara, te se samo tijekom dana nadgledao, a izvid je izvršio i jedan zrakoplov Air Tractor.

Požar na području Blizne Donje kod zaseoka Oštrići i Smoljići, za koji je DVD Marina zaprimila dojavu 30. kolovoza u 23:02 sati, lokaliziran je u 9:40 sati. Opožareno je 25 ha većinom makije, neobrađene masline i niskog raslinja. U gašenju požara tijekom dana sudjelovao je jedan zrakoplov Canadair, JVP Split sa sezonskim snagama, DVD-a Marina, Trogir, Seget-Vranjica i Okrug sa ukupno 35 vatrogasca i devet vozila. Prilikom gašenja požara jedan vatrogasac iz DVD Marina zadobio je lakše opekotine ruke.
Tijekom noći na požarištu radi se na sanaciji i organizirano je dežurstvo.

Šibensko-kninska županija
Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je u 13:51 sati dojavu o požaru raslinja na području Mratova. Požarom je zahvaćeno 6ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je šest vatrogasaca sa dva vozila iz DVD-a Promina i Drniš.
Požar je ugašen u 17:08 sati.
Vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je u 21:06 sati dojavu o požaru raslinja na području Ljute između Zatona i Rasline. Požarom je zahvaćeno 31ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 54 vatrogasaca sa 18 vozila iz JVP-e Šibenik i Vodice, te DVD-a Vodice, Zablaće, Brodarica-Krapanj, Šibenik, Zaton, Perković, Grebaštica, Primošten, Pirovac i Tisno.
Požar je pod kontrolom gasitelja, radi se na gašenju i sanaciji rubnih dijelova požara.

Zadarska županija

Požar na području između Stankovaca i Banjevaca, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 30. kolovoza u 19:26 sati, ugašen je u 19:00 sati. Opožareno je oko 300 ha hrastove šume, makije i niskog raslinja, a požar se jednim dijelom proširio i na područje Šibensko-kninske županije prema naselju Kašić, te zahvatio površinu od 8 ha. Opožareno područje na području Šibensko-kninske županije je ugašeno u 13:45 sati.
U gašenju požara tijekom dana sudjelovali su dva zrakoplova Canadair i jedan zrakoplov Air Tractor, DIP Zadar, JVP-e Benkovac i Zadar, DVD-a Stankovci, Polača i Lišane Ostrovičke, te i DVD Pirovac iz Šibensko-kninske županije.

ŽVOC Zadar zaprimio je u 11:40 sati dojavu o požaru raslinja na području Vrčeva. Opožareno je oko 8 ha trave, niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 10 vatrogasaca sa tri vozila iz JVP Zadar i DVD Sukošan. Požar je ugašen u 15:10 sati.
ŽVOC Zadar zaprimio je u 13:00 sati dojavu o požaru raslinja na području Privlake-Kurtići. Opožareno je oko 48 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno osam vatrogasaca sa tri vozila iz JVP Zadar i DVD Privlaka.
Požar je ugašen u 15:30 sati.
Ličko-senjska županija
Požar na području Vrataruše kod Krivog Puta, za koji je JVP Senj zaprimila dojavu 30. kolovoza u 22:15 sati, lokaliziran je u 19:00 sati. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje i borovina. U gašenju požara tijekom dana sudjelovala su četiri zrakoplova Canadair, JVP-e Gospić i Senj, DVD-a Senj, Novi Vinodolski, Otočac, San Marino, Sveti Juraj, Krasno, Korenica, Plitvička jezera, Perušić, sa ukupno 50 vatrogasaca i 16 vozila.
Tijekom noći na požarištu radi se na sanaciji i organizirano je dežurstvo.

Izvor: VOS, Foto: JVP Grada Zagreba



Intervencije