Vatrogasni orkestri

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/Orkestar.jpg

Od 1. do 4. rujna 2016. godine u posjet Hrvatskoj došlo tročlano izaslanstvo Vatrogasnog orkestra DVD-a Köndringen.

Uspješna suradnja Hrvatske vatrogasne zajednice s Vatrogasnom zajednicom Baden Württemberga nastavljena je prvenstveno zahvaljujući dopredsjedniku Vatrogasne zajednice Baden Württemberga Gerhardu Laiu i u području vatrogasnih orkestara. Tako je od 1. do 4. rujna 2016. godine u posjet Hrvatskoj došlo 3-člano izaslanstvo Vatrogasnog orkestra DVD-a Köndringen u sastavu Conny Fichtmüller, Rainer Kern i Nico Zimmermann. Svrha posjeta je bila priprema posjeta i nastupa Vatrogasnog orkestra DVD-a Köndringen Republici Hrvatskoj od 14. do 20. kolovoza 2017. godine.



Vatrogasni orkestar Köndringen (detalje možete vidjeti na: www.smz-koendringen.de, te za cijeli Baden Württemberg na www.feuerwehrmusik-BW.de) jedna je od 164 muzičkih grupa njemačke pokrajine Baden Württemberg, u koje spadaju ne samo vatrogasni (puhački) orkestri, nego i vatrogasni zborovi, BigBandovi itd. , s ukupno 4.670 članova u starosti od 10 do 80 godina. Oni ukupno godišnje imaju preko 1.000 nastupa, a financiraju se prvenstveno iz vlastitih sredstava, često iz upravo u tu svrhu osnovanih udruga. Dobrovoljna vatrogasna društva članovima vatrogasnih grupa u pravilu osiguravaju uniforme, prostor za nastupe, vozila za prijevoz te sredstva za edukaciju mladih. Za to očekuju iz DVD-a, da članovi istih bar 3 puta godišnje idu na odgovarajuća vatrogasna osposobljavanja, i naravno, sudjeluju na vatrogasnim intervencijama. Nakon boravka u Republici Hrvatskoj, izaslanstvo DVD-a Köndringen je odlučilo, da će u 2017. godini 3 dana boraviti u Zagrebu, a 4 u Trogiru, te utvrdilo okvirni program boravka i nastupa.
Izaslanstvu smo postavili nekoliko pitanja, a u nastavku donosimo i njihova razmišljanja i odgovore.

Cornelia Fichtmüller: Veselim se nastupima u Hrvatskoj



Cornelia Fichtmüller, saksofonistica, naslijedila je svojeg oca i brata koji su bili u orkestru. Tjedno imaju jednu probu i često javno nastupaju, a glazbom predstavljaju i vatrogastvo. Odlaze na izlete i organiziraju razne druge aktivnosti. O nastupu u Grčkoj 2014. godine rekla je: „U Grčkoj je bilo poprilično naporno, ali i lijepo. Financijski smo profitirali od toga što smo bili pozvani od domaćina, tako da smještaj nismo morali plaćati. Dobro smo se proveli, a jako smo zadovoljni našim nastupom“. Dodala je kako su nastupi u Zagrebu i Trogiru bili odlični, a veseli se i druženju s vatrogascima i muzičarima te upoznavanju Hrvatske sljedeće godine. „Htjela bih da obveze ne budu previša zahtjevne već da se koncerti, slobodno vrijeme i izleti ravnomjerno rasporede kako bih stigla uživati u Vašoj prekrasnoj zemlji.“, zaključila je Cornelia.

Rainer Kern: Došao sam na probu na nagovor prijatelja i postao dio orkestra

Rainer Kern, bubnjar, u orkestar je došao na nagovor prijatelja. Vesele ga probe, nastupi i druženja čime se osnažuje lokalna zajednica. Zadovoljan je uvjetima za probu i putovanja i priznaje da je s angažman u orkestru pomalo i ovisan. „Jako sam zadovoljan boravkom i prijemom u Zagrebu i Trogiru i veselim se dolasku u Hrvatsku sljedeće godine“.

Nico Zimmermann: Glazbenik od svoje osme godine

Nico Zimmermann se već s osam godina pridružio orkestru jer je želio muzicirati. Počeo je s frulom, nastavio s trombonom, a sam je naučio svirati trubu i eufoniju. Od 2011. godine dirigent je u orkestru. „Puno radimo i vježbamo. Prije koncerata vježbamo i do 4 puta tjedno. Rad sa svim generacijama je vrlo zanimljiv.“ Smatra da su vatrogasci i vatrogasni orkestar jedan veliki tim jer promiču kroz kulturni rad svoje dobrovoljno vatrogasno društvp čime stvaraju dobar ugled u društvu. U inozemstvu su prvi put bili 2014. godine u Grčkoj gdje su u nastup uložili veliki trud i postigli izvrstan rezultat što je i medijski znatno popraćeno. „Hrvatska vatrogasna zajednica i Mario Starčević bili su nam od velike pomoći u organizaciji dolaska u Hrvatsku. Posebno nas se tijekom boravka dojmio  gradić Trogir. I ovdje se potvrđuje pravilo da orkestri međusobno pomažu jedni drugima te da traže međunarodnu suradnju. Loše je što se za nastup u Zagrebu mora uložiti veliki birokratski napor iako smo se ponudili besplatno svirati za građane Zagreba“, zaključuje.
Dolaskom u Hrvatsku sljedeće godine vjeruje da će ostvariti brojne nove kontakte te se nada da će se što više njihovih vatrogasaca-muzičara odlučiti za put u Hrvatsku.

Mario Starčević



Iz vatrogasnog svijeta