Požar u Planom

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/plano_pozar10.jpg

Požar je ugašen i na terenu više nema vatrogasaca.

5. srpnja

Tijekom dana, vatrogasci DVD-a Kaštela su u više navrata vršili obilazak terena, a u 22:00 sati su završili zadnji obilazak terena, požar je ugašen, a na terenu više nema vatrogasaca.

Požar raslinja kod Gornjih Brela, predio Žabljak – Kraljev Gaj za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 03. srpnja u 10:18 sati ugašen je istog dana u 12:45 sati, a opožareno je 0,16 ha borove šume.

ŽVOC Split je 03. srpnja u 16:01 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na otoku Visu, na području Bargujac – Podstražje. Požar su gasili SIVP Vis i DVD Vis s ukupno 33 vatrogasca i 7 vozila.
Tijekom dana požarište su nadzirali pripadnici DVD-a Vis a u 20:30 sati je proglašen ugašenim. Opožareno je 0,3 ha većinom makije.

ŽVOC Split je 04. srpnja u 19:54 sata dobio dojavu o požaru broda između otoka Šolte i Čiova južno od uvale Mavarštica (Okrug Gornji). Angažirali su vatrogasni-eko „Sveti Florijan“ brod DVD-a Gomilica koji su sa 7 vatrogasaca (posada broda) krenuli prema opožarenom brodu. Sa otoka Čiova su prema brodu krenuli gliserom članovi ronilačkog kluba Okrug koji su stigavši na lokaciju, iz mora izvukli dvije muške osobe koje nisu bile ozlijeđene. U 20:48 su vatrogasci DVD-a Gomilica sa vatrogasnim brodom stigli do broda zahvaćenog požarom te su isti u 21:02 lokalizirali. Požar broda dužine oko 9 metara je ugašen u 21:05 ali je zbog velikih oštećenja ubrzo potonuo. Vatrogasci su iz mora izvukli isplivale plinske boce i rezervoare sa gorivom te nije došlo do značajnijeg onečišćenja mora.

4. srpnja

ŽVOC Split zaprimio je 02. srpnja u 15:09 sati dojavu o požaru raslinja na području Labinske Drage kod mjesta Plano. Lokaliziran je u istog dana u 20:00 sati, a izgorjelo je 160 ha trave, niskog raslinja, borove šume, makije, maslina i nagorjela su dva nenastanjena objekta. Tijekom 3. srpnja na požarište je upućen jedan protupožarni zrakoplov Canadair jer se požar ponovo aktivirao.
Požar je 3. srpnja u 13:55 sati ponovno stavljen pod nadzor, a preko noći je vršeno dežurstvo i sanacija požarišta.

ŽVOC Split zaprimio je 3. srpnja u 10:18 sati dojavu o požaru raslinja kod Gornjih Brela, predio Žabljak – Kraljev Gaj. Upućen je zahtjev za dva protupožarna zrakoplova Canadair, ali nisu mogli djelovati zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Požar su gasili pripadnici DVD-a: Brela, Makarska, Baška Voda i Podgora s ukupno 26 vatrogasaca i 7 vozila.
Požar je lokaliziran 3. srpnja u 12:10 sati, a izgorjelo je 0,16 ha borove šume.

3. srpnja

U požaru koji je izbio 2. srpnja u 15:09 sati  na području Labinske Drage kod Planog, izgorjelo je oko 140 ha trave, niskog raslinja i borove šume.

U gašenju požara sudjelovala su 4 protupožarna zrakoplova Canadair i ukupno 216 vatrogasaca sa 47 vozila iz DIP-a Split, JVP Split sa sezoncima, DVD-a Kaštela, Gomilica, Mladost, Trogir, Slatine, Podstrana, Žrnovnica, Dugi Rat, sezonci Sinj, Omiš, Kučići, Dugopolje, Makarska, Brela, sezonci Zagvozd, Marina, Okruk, Seget Vranjica, Zagora, Split i Solin
Požar je pod nadzorom vatrogasaca, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

-Vatrogasci su odradili odličan posao u gašenju požara kojega je potpomagao snažan vjetar. Aktivirane su sve operativne snage VZŽ Splitsko-dalmatinske, a na čuvanju požara sinoć su ostala 54 vatrogasca sa 17 vozila - rekao je zapovjednik VZG Kaštela Milivoj Taslak.

Foto: Zvonimir Barisin (CROPIX)



Intervencije