Obilne oborine uzrokovale poplave

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/IMG_6984.jpg

Situacija se u Karlovačkoj županiji normalizira

21.9

Karlovačka županija

Vodeni val u Karlovcu prošao je središtem Karlovca u 14.00 sati, tako da su rijeke Kupa i Korana u laganom padu. U krugu JVP Karlovac napunjeno je 13.600 vreća s pijeskom i na teren dostavljeno 9.900 komada, a ostale su u pričuvi. Zbog vode na kolniku zatvorena je D36 u naselju Koritinja i LC Gradac – Kobilić u naselju Husje.
Tijekom dana povukle su se snage HKoV i Interventne policije.

20.9.

Krapinsko-zagorska županija

Zabilježeno je 20 tehničkih intervencija (ispumpavanja, izrada zečjih nasipa, uklanjanja stabala sa prometnica, spašavanja osobe) uzrokovanih kišnim nevremenom. U saniranju posljedica nevremena u ovim intervencijama sudjelovalo je ukupno 84 vatrogasaca sa 24 vozila s područja županije.

Karlovačka županija

Prema informacijama ŽVOC-a Karlovac, na području grada Karlovca, nije bilo potrebe za angažiranjem vatrogasnih snaga. U krugu JVP Karlovac pripremljeno je 9160 vreća s pijeskom, a još ih je 3200 u pripremi za slučaj eventualnog daljnjeg porasta vodostaja.
Na području grada Ogulina također nema novih intervencija vatrogasnih snaga vezanih za plavljenje objekata.

19.9.

Karlovačka županija

U Ogulinu je jutros u 7 sati vodostaj rijeke Dobre iznosio 127 centimetara, no kako kiša i dalje pada strahuje se od novog vodnog vala. Naime, Dobra je maksimalni vodostaj u gradu pod Klekom dosegla 29. srpnja 1999. godine s 357 centimetara, a u subotu je dosegla na mjernom mjestu u Turkovićima 334 centimetra.

Poplavljena su brojna domaćinstva, govori se o 400 kuća i 1.000 objekata, a rijeka se izlila i samim središtem grada. Od subote su na terenu sve službe spašavanja, koje pomažu građanima. Ogulinski vatrogasci imali su brojne intervencije pumpanja vode iz podruma. Iz DVD-a Ogulin bile su distribuirane vreće s pijeskom, a u punjenju su pomagali i brojni građani. Uz vatrogasce na trenu su djelatnici i volonteri Crvenog križa te članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, a u Ogulin je u ponedjeljak upućen i 61 pripadnik Oružanih snaga s 12 pumpi.

Zbog očekivanja novog porasta vodostaja građani su upozoreni da se opskrbe dovoljnom količinom hrane i lijekova te da ukoliko im je potrebno preuzmu vreće s pijeskom. No, svi se nadaju da novi vodni val neće biti poplavni.

 18.9.

Karlovačka županija
Uslijed velike količine padalina u slivu rijeke Dobre, u razdoblju 16. i 17. rujna, došlo je do izlijevanja rijeke Dobre na području Ogulina, te su odsječena naselja Kirasići i Podvrh. Zatvorena je cesta D 42 u mjestu Kula u Ogulinu, te su poplavljene prometnice u naselju Vučići, Brestovcu i Turkovićima.

Na području Ogulina angažirano je ukupno 35 vatrogasaca s vozilima i pumpama iz JVP Ogulin i DVD-a Ogulin, Ribarići, Zagorje, Turkovići, Oštarije i Josipdol. Vatrogasci su angažirani na ispumpavanju vode iz objekata, punjenju vreća s pijeskom, izgradnju zečjih nasipa, prijevoza i ostalih poslova, a na terenu su prisutni i pripadnici HGSS sa 5 čamaca. Od 19:15 sati na području Ogulina angažirano je 50 pripadnika Oružanih snaga RH kao pomoć u izgradnji nasipa i punjenju vreća.
U gradu Karlovcu izlila se Kupa, te je poplavljena i zatvorena obala Ivana Trnskog.
Na kriznom Stožeru grada Karlovca, dogovorene su aktivnosti za provođenje pripremnih mjera obrane od poplava, uvode se dežurstva i motrenje odvodnih kanala, a tijekom sutrašnjeg dana će se započeti sa punjenjem i distribucijom vreća pijeska.

Vukovarsko-srijemska županija
Dana 17. rujna u vremenu od 12:38 do 14:12 sati grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom zahvatilo je područje županije na više mjesta.
Vatrogasci su intervenirali u Vinkovcima na ispumpavanju vode, uklanjanju stabala i granja s prometnice u Iloku, Strošincima i Privlaki, te u Gunji na uklanjanju stabla.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija
Dana 17. rujna ŽC 112 Zagreb od 07:30 sati zaprimio je više dojava građana s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije zahvaćenih olujnim nevremenom praćenim obilnom kišom, a zbog ispumpavanja vode iz poplavljenih objekata i uklanjanja srušenog drveća. Na području Grada Zagreba vatrogasci su tijekom dana imali šest tehničkih intervencija, od toga tri intervencije uklanjanja srušenog drveća i tri intervencije ispumpavanja vode.

Zadarska županija
Nakon što je dana 11. rujna županiju pogodilo jako nevrijeme sa obilnim kišama i bujicama koje su napravile brojne štete na infrastrukturi Zadarske županije, stanje je normalizirano. Tijekom 17. rujna radilo se na ispumpavanju na nekoliko lokacija iz još uvijek poplavljenih objekata na području županije. Od lokalnih vatrogasnih snaga bili su angažirani JVP Zadar i DVD Pljusak (na području Nina).

Splitsko-dalmatinska županija
Požar raslinja koji je zaprimljen dana 16. rujna u 23:00 sati u ŽC 112 Split na otoku Hvaru južno od mjesta Zastražišće kod uvale Prisinjak, ugašen je dana 17. rujna u 12:00 sati. Požar je zahvatio površinu od 40 ha niskog raslinja, makije i borove šume.

Dana 17. rujna u vremenu od 10:30 do 11:00 sati, zahvatilo je područje Kaštela, Solina, Splita i Sinja grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom i kratkotrajnom tučom. Na području Kaštela bilo je nekoliko poplavljenih objekata, te pad električnog stupa na prometnicu na području Divulja. Na ŽC 6270 kroz Kučine kao i na prometnici Klis Kosa-Solin došlo je do odrona, te je angažiran i bager za raščišćavanje. Vatrogasci JVP Split imali su dvije tehničke intervencije uklanjanja stabla, a nije bilo potrebe za ispumpavanjem vode. DVD Klis obavio jedno ispumpavanje vode iz podruma stambenog objekta.

17.9.

Primorsko-goranska županija

Uslijed velike količine padalina u razdoblju 16. i 17. rujna, JVP Krk je imao veći broj intervencija ispumpavanja vode na području otoka Krka. Također je zabilježen veći broj vatrogasnih intervencija ispumpavanja vode na širem području Crikvenice, Novog Vinodolskog i otoka Raba.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji je zabilježen porast vodostaja Dobre. Vatrogasci su imali nekoliko intervencija ispumpavanja podruma, a sva dobrovoljna vatrogasna društva su u pripravnosti. Na području Ogulina je angažirano ukupno 35 vatrogasaca.

Najveći dio oborina očekuje se od 17. do 19. rujna 2017.

Foto: OGportal.com, Vatrogasci Rab, V. Topolovec



Intervencije