Vatrogasci sudjelovali na sjednici Vijeća za domovinsku sigurnost

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/DSC_5284.jpg

U četvrtak, 21. rujna 2017. godine održana je 10. sjednica Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike, na kojoj su, između ostalog, nazočili i predsjednik HVZ Ante Sanader, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, načelnik HVZ Željko Popović i svi županijski vatrogasni zapovjednici.

Nakon uvodnih riječi Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjedavajućeg Vijeća Mladena Markača, referate su podnijeli ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić i načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović.

U referatu Hrvatske vatrogasne zajednice, koji je prethodno jednoglasno usvojen na sjednici Operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice, načelnik Željko Popović je istaknuo:

Statistički podaci
U Republici Hrvatskoj djeluje 66 javnih vatrogasnih postrojbi s oko 2.500 profesionalnih vatrogasaca i 1.818 dobrovoljnih vatrogasnih društava, koji zajedno interveniraju na oko 30.000 vatrogasnih intervencija. Oko 150.000 članova, od kojih je oko 50.000 operativnih i izvršujućih, predstavljaju najveću operativnu snagu na vrlo širokom spektru vatrogasnih intervencija, za što se godišnje osposobi ili usavrši oko 6.000 vatrogasaca. Dobrovoljna vatrogasna društva raspolažu s 2.594 vatrogasna vozila, prosječne starosti 24 godine, a javne vatrogasne postrojbe 710 vatrogasnih vozila, prosječne starosti 17 godina.

Finaciranje
Jedinice lokalne i područne samouprave vrlo se odgovorno odnose prema sustavu vatrogastva, tako da su u 2016. godini od obveznih 170.876.640,00 kn ukupno uplatile 286.181.190,00 kn. Iz državnog proračuna se dodatno za financiranje javnih vatrogasnih postrojbi izdvaja 302.815.608,00 kn, a za financiranje Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za RH 23.600.000,00 kn, te za djelovanje Hrvatske vatrogasne zajednice 6.286.833,00 kn. Dodatni izvori financiranja su izdvajanja 5% premija osiguranja od požara- oko 10.000.000 kn i dio iz naknada za općekorisne funkcije šuma oko 10.000.000 kn, što ukupno na godišnjoj razini iznosi oko 84 milijuna EUR-a izdvajanja za vatrogastvo.

Prijedlozi


Ustroj
Hrvatska vatrogasna zajednica ima stoljetnu tradiciju koordinacije vatrogastva, što čini u razdoblju od 1876. godine do danas. Hrvatska vatrogasna zajednica predlaže jasno zakonsko reguliranje nadležnosti vatrogasnih organizacija na lokalnoj, područnoj i državnoj razini, s definiranjem Hrvatske vatrogasne zajednice s pripadajućim organizacijama na područnoj i lokalnoj razini nadležnim institucijama za vatrogastvo. Zakonska rješenja trebaju i doprinijeti rješavanju problematike radno pravnog statusa vatrogastva, te ustrojavanja sustava osposobljavanja vatrogasnih zapovjednika.

Financiranje
Hrvatska vatrogasna zajednica predlaže centraliziranje uplata premija osiguranja (državni proračun – nadzor Ministarstvo financija) uz unaprijed propisana mjerila za njihovu raspodjelu. Bez obzira na smanjenje prihoda od naknada za općekorisne funkcije šuma (Zakon o šumama) Javno poduzeće „Hrvatske šume“ bi trebalo izdvajati za zaštitu svoje imovine. Financiranje vatrogastva iz državnog proračuna trebalo bi proširiti na sve jedinice lokalne samouprave, jer male i ruralne jedinice lokalne samouprave ne mogu financirati vatrogastvo u dovoljnoj mjeri. Izvanredno djelovanje vatrogastva treba urediti posebnim programima, kao što je Program aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara. Posebnu pažnju treba posvetiti EU-projektima u pogledu projekata nabave vatrogasne tehnike i opreme i slično.

Mario Starčević



Hrvatska Vatrogasna Zajednica