Jako nevrijeme u Dalmaciji

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/kisa-poplava.jpg

Jako nevrijeme s obilnom kišom pogodilo je u noći s ponedjeljka na utorak Dubrovnik i okolicu. Za  dan 3. listopada će se organizirati cisterne za dostavu pitke vode na više lokacija. Na području Hvara je također zabilježen veći broj intervencija zbog jake kiše.

3. listopada
Dana 2. listopada oko 04:00 sati te tijekom jutra jako grmljavinsko nevrijeme s obilnom kišom zahvatilo je šire područje grada Dubrovnika što je uzrokovalo velike probleme u prometu (odroni) kao i plavljenje velikog broja objekata u Gradu Dubrovniku. Samo do 10:15 sati JVP Dubrovački vatrogasci intervenirali su na 68 tehničkih intervencija ispumpavanja vode iz stanova i kuća, a angažirana je i JVP Konavle, DIP Dubrovnik te DVD-ovi Zaton i Rijeka Dubrovačka odnosno oko 50 vatrogasaca. Do 18:00 sati broj intervencija u kojima sudjeluju ili su sudjelovale vatrogasne snage popeo sa na više od 80.
S obzirom da je zbog velike količine kiše došlo do zamućenja svih izvora pa tako i pitke vode. Za 3. listopad će organizirati cisterne za dostavu pitke vode na više lokacija.

U vremenu od 19:30 do 21:30 zbog obilne kiše DVD Hvar imao je 15 tehničkih intervencija. Radilo se na ispumpavanju 9 poslovnih prostora i ispiranja gradskih ulica. Na DC 116 od Hvara do Milne došlo je do nanosa zemlje i pijeska s makadamskih puteva. Na akciji čišćenje sudjelovalo je više djelatnika ŽC. Cijela dionica je očišćena i prohodna.

***

2. listopada
Jako nevrijeme s obilnom kišom pogodilo je u noći s ponedjeljka na utorak Dubrovnik i okolicu. U samo 3 sata palo je 259 litara kiše po kvadratnom metru, što je izazvalo poplavljivanje prometnica i objekata. Zabilježeni si i odroni na okolnim cestama, a silna količina vode je izbila i šahtove. Jaka kiša je izazvala zamućenje izvora, te se stanovništvu predlaže da prokuhava vodu.
Kako doznajemo u JVP Dubrovački vatrogasci, dojave su počele pristizati oko 4 sata. Do 11 sati zabilježeno je preko 70 intervencija ispumpavanja stambenih i poslovnih objekata, podruma i garaža, a dojave još pristižu. Vatrogasci su intervenirali u samom starom središtu grada te u naseljima Lapad, Gruž, Mokošica, Rožat, Veliki i Mali Zaton. Sve raspoložive snage su na terenu, a u ispomoć su došli i pripadnici DIP-a Dubrovnik i JVP Konavle, te pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava. Zabilježen je i šumski požar na otoku Lopudu, na kojem su intervenirali vatrogasci DVD-a Lopud.

FOTO: Dulist.hr, FB DVD Hvar



Intervencije