Potpisan Sporazum o suradnji između Hrvatske i Albanije

Slika /arhiva/multimedia/old/publish/20180929_112624.jpg

U zadarskom je Gradskom poglavarstvu 29. rujna potpisan Sporazum o suradnji između vatrogasnih delegacija Hrvatske i Albanije.

U zadarskom je Gradskom poglavarstvu 29. rujna potpisan Sporazum o suradnji između vatrogasnih delegacija Hrvatske i Albanije. Kako je rečeno na potpisivanju, ovo je početak dugoročne suradnje između dviju država koje dijele zajednički interes u vatrogastvu, a to je pomaganje i ulaganje u sustav.

"Vatrogasci su stup i temelj civilne zaštite te smo svjesni kako se taj sustav mora neprestano razvijati", rekao je Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka koji je u ime gradonačelnika Grada Zadra primio delegaciju. "Zajedničko organiziranje i kandidiranje za EU projekte temelj su protokola koji se danas potpisuje", zaključio je Katić. Okupljenima se obratio i županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša koji je ukratko predstavio ustroj zadarskog vatrogastva te je u ime domaćina zaželio svim gostima ugodan boravak u Zadru. Ujedno je najavio i skorašnju donaciju jednog vozila vatrogastvu Albanije. Na potpisivanju se prisustvovali i predstavnici Gasilske zveze Slovenije na čelu s predsjednikom Jankom Cerkevikom koji je izazio zadovoljstvo potpisivanjem ovog Sporazuma, ali i općenito dobrom međunarodnom suradnjom.

Delegaciju Albanije predvodio je ravnatelj Vatrogasnih i spasilačkih službi Alfred Kristuli koji je naglasio kako ova suradnja predstavlja veliku pomoć albanskim vatrogascima. "Svi vatrogasci imaju isti interes, a mi na Balkanu imamo slične probleme s požarima raslinja", rekao je. I predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice je naglasio kako kao vatrogasci imamo stalnu želju za razmjenom iskustva, a upravo potpisivanje ovog Sporazuma će tu razmjenu olakšati. "Albanija je, kao i Hrvatska, mediteranska zemlja te ima problema s požarima otvorenog prostora. Pruža nam se mogućnost u budućnosti zajedničkog kandidiranja za sredstva putem Europske unije što će nam u konačnici omogućiti da ojačamo vatrogasne snage. Pred nama je dug put, a mi smo ga spremni prihvatiti" rekao je Sanader i pozvao albanske vatrogasce da dođu u hrvatske postrojbe i upoznaju se s našim načinom rada. Ujedno je naglasio zadovoljstvo što je vrijeme potpisivanja ovog sporazuma upravo dan kada se održava Državno vatrogasno natjecanje vatrogasne mladeži koji su temelj budućnosti hrvatskog dobrovoljnog vatrogastva. I glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković nije krio zadovoljstvo potpsivanjem Sporazuma: "Hrvatski vatrogasci spremni su pomoći svima u Hrvatskoj, ali i izvan gradnica države. A ovo danas će nam pomoći u budućoj suradnji", rekao je.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali i načelnik HVZ-a Željko Popović, zapovjednik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, zapovjednik VZŽ Zadarske Boris Jović, predsjednik VZŽ Istarske Dino Kozlevac, voditelj natjecanja i predsjednik Odbora za natjecanja HVZ-a Nedeljko Vukalović te član Odbora za natjecanja Stjepan Jurman.

Nakon službenog potpisivanja, delegacije su se uputile u kratko razgledavanje Zadra te na ŠRC Višnjik gdje se održavalo natjecanje vatrogasne mladeži.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica