Centar za obuku vatrogasaca u Vučevici

Slika /arhiva/multimedia/split-vatrogasci-2-1068x801.jpeg

U splitskom hotelu Cornaro danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen strateški projekt FIRESPILL, koji će omogučiti izgradnju centra za obuku vatrogasaca u Vučevici.

Ovaj projekt RERA-e i SD županije vezan je za prekograničnu suradnju INTERREG Italije i Hrvatske. Projekt okuplja ukupno 14 partnera iz Italije i Hrvatske, a glavni nositelj joj je upravo Javna ustanova RERA S.D.Cilj projekta je povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu poboljšanja prekogranične suradnje i učinkovitosti kod rješavanja prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Time će se smanjiti izloženost stanovništva utjecaju brojnih opasnosti.

Ponosan na provedeni projekt javnosti se prvi obratio splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Kazao je da ga posebno veseli što su se sve jadranske županije uključile u projekt.

– Važno je što je projekt naših djelatnika RERA-e dobio na razini Europske unije izuzetno velike pohvale. Od ukupne vrijednosti projekta samo u našu županiju odlazi 65 milijuna kuna. U konačnici ćemo u Vučevici dobiti trenažni centar za sve vatrogasce s područja Jadrana i svih ovih županija – kazao je župan.

Naglasio je da splitsko-dalmatinska RERA radi izuzetno bitan i važan posao na području naše županije.

– Naša županija je u protekloj godini bila najbolja u Hrvatskoj po privlačenju sredstava iz Europske unije. Najveći dio posla za ta privlačenja odradila je upravo naša RERA iovim im se putem od srca zahvaljujem – zahvalan je bio Blaženko Boban.

Ravnatelj RERA-e Jozo Sarač kazao je da je ovaj projekt jedan od najvrjednijih iz posljednjeg natječaja.

– Moramo smanjiti opasne vanjske utjecaje na ljudske živote. Ovo je potencijalno dobar gospodarski program – istaknuo je Sarač koji je naglasio važnost projekta za vatrogasce.

Vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević naglasio je važnost ovog projekta za vatrogasne postrojbe diljem županije.

– Ovo nama puno znači. Svjedoci ste da svaki dan imamo različitih tipova intervencija, jer kako napreduje društvo i zajednica, tako isto mora napredovati i vatrogastvo. Na jednome mjestu ćemo imati sve simulatore sa stalnim instruktorima, to će nam puno pomoći, najviše u taktičkom smislu, a to je za nas vrlo važno – objasnio je.

Voditeljica projekta Helena Brčić rekla je da je ovaj projekt opširan i važan te je kratko objasnila kako će cijeli prostor izgledati.

– Riječ je o opširnom projektu iz kojeg ćemo samo jedan dio realizirati. Napravit ćemo zgradu na tri kata, ona će obuhvaćati i garažu za servisiranje vozila. Tu će se zadržavati vatrogasna vozila. Učionice i smještajni prostori poslužit će vatrogascima i ostalim interventnim službama za njihovu obuku i vježbe – zaključila je Brčić.

Sjedište centra Splitsko-dalmatinske županije bit će u Vučevici. Predviđeni proračun FIRESPILL projekta je 120 milijuna kuna, od čega će se oko 65 milijuna kuna odnositi na aktivnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Projekt će trajati 33 mjeseca. Osim toga Centar za obuku i vatrogastvo imat će i svoju ispostavu koja će se nalaziti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u mjestu Kula Norinska.

IZVOR: dalmacijadanas.hr

FOTO: Dalmatinski portal



Hrvatska Vatrogasna Zajednica