Vježba s vatrogasnim brodom kod Dubrovnika

Slika /arhiva/multimedia/2.jpg

U organizaciji Vatrogasne zajednice grada Dubrovnika 23. kolovoza 2020. godine održana je vježba desantiranja vatrogasnim brodom u park šumu Bat u Zatonu.

Cilj vježbe u kojoj su sudjelovali vatrogasci DVD-a Zaton te posada vatrogasnog broda „Orlando“ bilo je simulirano gašenje požara u gustoj borovoj park šumi Bat koji prijeti širenjem na obližnje naselje Veliki Zaton.

Navala na požar je izvršena sa vatrogasnog broda na obalu gdje su vatrogasci tenderom prenijeli svu potrebnu opremu na obalu. Postavili su vatrogasnu prugu u dužini od 200 metara sa dvije navalne grupe do požarišta. U prvom dijelu se koristila dobava mora za gašenje sa vatrogasne crpke broda, a kasnije i sa prenesene vatrogasne pumpe sa obale.

Zamjenik zapovjednika VZGD je vježbu ocijenio izvrsnom i korisnom jer će se po ovom obrascu ubuduće izvoditi vježbe s drugim vatrogasnim postrojbama VZGD koje će u budućnosti koristiti resurse vatrogasnog brod.

Inače vatrogasni brod „ORLANDO“ je u sastav VZGD uplovio u svibnju 2019. godine. Izgradila ga je i opremila firma „MARSERVIS“ iz Kaštelira. Dug je preko 13 metara, prevozi 12 putnika, pogone ga dva pogonska stroja od po 550 KS i razvija brzinu do 30 čvorova. Opremljen je vatrogasnom pumpom koja opslužuje vatrogasni top (monitor) s mogućnošću korištenja vatrogasnog pjenila, ima sustav samogašenja te izlaze za vanjsku navalu. Autonomnosti pri radu svakako doprinosi ugrađena hidraulična dizalica i brodski tender.

Ovaj prvi vatrogasni brod, koji je u matičnoj Zatonskoj uvali u 24 satnom dežurstvu, već je potvrdio svoju namjenu u vatrogasnim intervencijama gašenja plovila i otoka, medicinskim prijevozima, akcijama traganja i spašavanja na moru, a na raspolaganju je i svim gradskim službama u opservaciji Elafitskog otočja.

Tajnik VZGD Emilio Puljizević



Hrvatska Vatrogasna Zajednica