Prijenos video signala iz pilotske kabine Canadaira

Slika /arhiva/multimedia/IMG-20200728-WA0005__kopija-KOPIJA.jpg

Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom (PP eskadrila), Vojnim dijelom OVZ-a RH Divulje (ZOS GS OS RH) i tvrtkom Raptor d.o.o. koja je ustupila opremu za testiranje, danas, 28. srpnja 2020., po prvi puta provele su testiranje prijenosa video (live) signala iz pilotske kabine PP zrakoplova s ciljem provjere iskoristivosti i prihvatljivosti uporabe istog sustava u provedbi PP zadaća tijekom vatrogasnih intervencija.

Firma Raptor implementirala je sustav prijenosa video signala na PP zrakoplov CL-415 PP eskadrile OS RH u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku nakon čega se video signal pratio u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama.

Testiranje i sam sustav prijenosa video signala dio je MODULA 2 EU projekta eHVZ u kojem se osim praćenja vatrogasnih vozila i GIS sustava do sada koristio i sustav slanja slika požara iz zrakoplova. Nova i dodatna mogućnost prijenosa video (live) signala pridonijet će kvalitetnijem uvidu stanja na požarištu kao i donošenje kvalitetnijih odluka, uporaba zemaljskih i zračnih snaga te sredstava.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica