Nova vatrogasna vozila za vatrogasce Splitsko-dalmatinske županije

Slika /arhiva/multimedia/16.jpg

Vatrogascima Splitsko-dalmatinske županije u četvrtak, 2. srpnja uručeni su ključevi 7 specijalnih vatrogasnih vozila za postrojbe i društva Hvara, Kaštela, Komiže, Makarske, Trogira te općina Okrug i Sućuraj.

 Ukupna vrijednost ove nabave je veća od 37 milijuna kuna, a zajednički projekt nabave pokrenula je Vatrogasna zajednica Splitsko-dalmatinske županije. „Ovo je realizacija prvog dijela programa kojeg smo lani pokrenuli u Hrvatskoj u suradnji sa lokalnom zajednicom i DVD- ovima. Za program je bilo zainteresirano 16 lokalnih zajednica i isto toliko DVD-ova iz naše županije. Mi smo sudjelovali s 20 posto udjela u leasingu svakog vozila, što iznosi 7,5 milijuna kuna, dok će lokalne zajednice sljedećih pet godina otplaćivati vozila", izjavio je župan Blaženko Boban i uručio ključeve vozila.

Zadovoljstvo ovom nabavom izrazio je i županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina kazavši kako ova vozila puno znače za sigurnost građana. „Pokazali smo da u ovom projektu nabave vatrogasnih vozila zajedno možemo napraviti mnogo, a sve sa ciljem podizanja opće sigurnosti naših građana i njihove imovine te zaštite od požara i svih drugih ugroza u cjelini. Ova vozila već danas će biti u potpunoj pripravnosti u svojim općinama i gradovima. Solidarno će ispomagati na području naše Županije, a po nalogu glavnog vatrogasnog zapovjednika i na cijelom teritoriju Republike Hrvatske“, kazao je Glavina.

A da ova nabava puno znači za operativnu spremnost vatrogasaca potvrdio je i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. „Ovo je važan korak jer je ukupna starost vozila na razini Hrvatske ovim projektom u velikoj mjeri smanjena, a to nas svrstava u onu skupinu sigurnih i zaštićenih zemalja od požara i sličnih ugroza na razini Europske unije“, kazao je Tucaković i zaželio vatrogascima da se na ovim vozilima kvalitetno obučavaju te da ih što manje koriste za intervencije.

Primopredaji je nazočio i Ante Sanader, predsjednik Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara te gradonačelnici, načelnici, predstavnici i zapovjednici dobrovoljnih vatrogasnih društava. 

Spomenimo i kako je ovo prva grupa vozila, od ukupno 16, a primopredaja druge grupe planirana je za kolovoz ove godine.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica