2. sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice

Slika /arhiva/multimedia/IMG_3390.JPG

Dana 5. lipnja 2020.godine održana je 2.sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice kojoj su nazočili predsjednici vatrogasnih zajednica županija i predstavnik Vatrogasne zajednce Grada Zagreba.

Na sjednici se, uz ostale teme, raspravljalo o pitanjima poslovnika o radu Predsjedništva, pripremi protupožarne sezone, Državnoj vatrogasnoj školi te o realizaciji Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i realizaciji samih EU projekata.

Predsjedništvo je prihvatilo pravilnik jednoglasno uz odluku kako Odbor za potražne pse prelazi pod ingerenciju Vatrogasnog zapovjedništva dok će pod nadležnosti Predsjedništva biti odbori za veterane i mlade. Govoreći o pripremi za ovogodišnju protupožarnu sezonu, glavni vatrogasni zapovjednik istaknuo je kako su sastanci sa svim nositeljima i sudionicima Programa aktivnosti odrađeni. Dislokacije za otoke kreću sa 26. lipnjem te je zbog otežanog djelovanja zbog globalne pandemije bolesti COVID-19 odlučeno kako će se ići na smanjenje ljudstva u OVZ Divulje.O radu hrvatskog vatrogastva svjedoči i tokako je tijekom najvećih napora u borbi protiv COVID-19 zabilježeno je čak 31.082 aktivnosti u kojima je sudjelovao 73.290 vatrogasaca.

O pitanju osnivanja Državne vatrogasne škole, Tucaković je rekao kako je izvršeno sve potrebno od strane Hrvatske vatrogasne zajednice te je sada odluka na Vladi o daljnjem postupanju. Vozila nabavljena preko OKFŠ-a trebala bi biti dostavljena kroz 6 mjeseci od završetka otvorenog natječaja. Vezano za europske projekte rečeno je na sjednici kako su oni još uvijek u tijeku te je istaknuta važnost sudjelovanja u projektu e-HVZ kako bi se postigli zacrtani ciljevi te približio projekt Unaprijeđenje sustava za šumske požare (UNIT) koji potencijalno može uvelike obogatiti hrvatsko vatrogastvo.

Uz navedene teme, Predsjedništvo je odlučilo kako će se ove godine održati Kamp vatrogasne mladeži u Fažani u skladu sa svim epidemiološkim zahtjevima. Vatrogasna natjecanja čije se održavanje također razmatra zbog globalnih okolnosti održati će se u slučaju održavanja CTIF-ove Olimpijade u Celju 2021 .godine. Donesena je i odluka da se Dan vatrogastva održi nakon završetka protupožarne sezone, početkom 10. mjeseca.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica