Osposobljavanja i trenaže vatrogasaca za protupožarne aktivnosti uz korištenje helikoptera

Slika /arhiva/multimedia/osposobljavanje_DVIP_23.jpg

Svake se godine, sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, provode osposobljavanja i uvježbavanja vatrogasaca za protupožarne aktivnosti uz korištenje helikoptera.

Tako je po planu izrađenom od strane Hrvatske vatrogasne zajednice - glavnog vatrogasnog zapovjednika, u suradnji s MORH-om i vatrogasnim zajednicama županija provedeno, u razdoblju od 1. do 4. lipnja 2020. osposobljavanje novih pripadnika intervencijske vatrogasne postrojbe s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.

Osposobljavanje je provedeno u Puli, po Programu za desantiranje i gašenje šumskih požara, za 14 novih vatrogasaca Istarske županije iz redova javnih vatrogasnih postrojbi Pula, Rovinj, Poreč, Umag i Pazin, te godišnje uvježbavanje za 87 već osposobljenih vatrogasaca.

Na otoku Krku je provedeno osposobljavanje za ukupno 26 vatrogasaca Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Profesionalni vatrogasci su prolazili osposobljavanje za desantiranje iz helikoptera, a dobrovoljni vatrogasci osposobljavanje za prijevoz helikopterom. Iz Primorsko-goranske županije sudjelovali su vatrogasci iz JVP Opatija te po prvi puta na ovakvom osposobljavanju vatrogasci s kvarnerskih otoka iz sastava JVP Mali Lošinj, DVD Lošinj, DVD Rab i DVD Cres dok su polaznici osposobljavanja iz Ličko-senjske županije bili su vatrogasci iz JVP Gospić i JVP Plitvička Jezera.

Teorijski i praktični dio osposobljavanja

Osposobljavanje se sastojalo od teorijskog i praktičnog dijela s temama usko vezanim za šumske požare i meteorologiju, taktiku gašenja na otvorenom prostoru, opremu za gašenje koja se koristi, kao i osobna zaštitna oprema, komunikacija i rad sa zračnim snagama, posebno s naglaskom na upotrebu helikoptera. Praktični dio provodio se na poligonu radeći vježbe s desantnom vatrogasnom opremom te na tornju vježbajući spuštanje pomoću debelog užeta (fast rope tehnika) te pomoću tankog užeta i izrada samoizbavnog pojasa.

Prilikom rada s helikopterom član posade helikoptera je polaznike upoznao s općim i za vatrogasce specifičnim karakteristikama kao i mogućnostima zrakoplova, ponašanju pri dočeku, ulasku i prijevozu helikopterom te pravilnom napuštanju helikoptera sa i bez opreme. Nakon toga se pristupilo praktičnom dijelu uvježbavanja vatrogasaca, što je uključivalo letenje i desantiranje iz helikoptera iskakanjem i tehnikom debelog užeta, spuštanje i prihvat opreme, rad s podvjesnim teretom (gumenim spremnikom za vodu „kruška“), kao i vizualnom signaliziranju i navođenju helikoptera.

Zadnjeg dana osposobljavanja prilikom rada s helikopterom vatrogascima su se na osposobljavanju pridružile i već osposobljene kolege kojima je rad s helikopterom bilo godišnje uvježbavanje kao pripadnicima dopunskih snaga državne vatrogasne intervencijske postrojbe.

Praktičan rad s helikopterom proveden je 3. lipnja u Puli te 4. lipnja u Rijeci i Otočcu. Osposobljavanja su provodili instruktori Hrvatske vatrogasne zajednice, za Istarsku županiju: Joško Grančić (DVIP Split), voditelj osposobljavanja, Darko Maretić (DVIP Split) i Goran Vrbatović(DVIP Split) te za Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju: Reno Marotti, voditelj osposobljavanja, Petar Kovačić i Josip Bitunjac (DVIP Split) te posada helikoptera iz Eskadrile transportnih helikoptera Divulje. Svi polaznici prikazali su visoku razinu tjelesne i motoričke sposobnosti, vještinu kao i uvježbanost za ovakve posebno zahtjevne zadaće sudjelovanja u intervencijama uz upotrebu helikoptera.

Foto: Darko Maretić /Joško Grančić



Hrvatska Vatrogasna Zajednica