Povećan broj požara objekata

Slika /arhiva/multimedia/jvp_gospić.jpg

Dok je jučerašnji dan za zagrebačke vatrogasci bio obilježen sa 49 tehničkih intervencija uklanjanja oštećenja nastalih u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka, vatrogasci u drugim županijama su intervenirali na požarima otvorenog prostora i objekata.

            Nažalost, ni ovi požari nisu prošli bez žrtava. U požaru obiteljske kuće u Gornjoj Glini u Karlovačkoj županiji jedna osoba je smrtno stradala. Na intervenciji su sudjelovala 4 vatrogasca DVD-a Slunj s dva vozila. U Gornjem Knegincu u Varaždinskoj županiji izbio je požar u kojem je izgorjelo stubište i kat kuće. Jedna je osoba zadobila opekotine i zbrinuta je od strane djelatnika HMP-a, a u gašenju požara sudjelovali su JVP Varaždin sa 9 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila te DVD Kneginec Gornji sa 13 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila.

            Vatrogasci JVP Gospić su intervenirali na požaru objekta u Gospiću. Požar je zahvatio otpad koji se nalazio uz objekt, stiropor fasadu i proširio se na krovište stambeno-poslovnog objekta duljine oko 70 metara. Na intervenciji je sudjelovalo 12 vatrogasaca sa 7 vozila, a dva vatrogasca su lakše ozlijeđena zbog nadražaja dimom te su nakon pružene liječničke pomoći dobro.

"Dojavu smo dobili u 13.08, a požar je ugašen u 15.30. Po dolasku na intervenciju glavni zadatak nam je bio spriječiti širenje po krovišta, nakon čega je uslijedio skidanje ploča s krova kako bismo ugasili požar do kraja" – rekao nam je zapovjednik JVP Gospić Marko Popović.

Požari otvorenog prostora na Pagu, Cresu i kod Zagvozda

            U požaru na području otoka Paga kod mjesta Košljun izgorjelo je 9 ha trave, niskog raslinje i makije. U gašenju požara sudjelovala je JVP Pag sa šest vatrogasaca i dva vatrogasna vozila, kao i jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415.

            Oko 12 sati izbio je požar i na području Zagvozda, Grabovac – brdo Orljača u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Požarom je zahvaćena borova šuma na površini 50ha. U gašenju požara sudjelovali su JVP Imotski i DVD-ovi Zagvozd, Zadvarje, Lovreć i Kučiće sa ukupno 35 vatrogasaca i 10 vozila, a na požarištu su djelovala i dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 i AT 802 FB. Požar je lokaliziran u 19:30 sati, a lokalni vatrogasci i dalje saniraju požarište.

            Vatrogasci DVD-a Cres intervenirali su na požaru otvorenog prostora u blizini mjesta Vrana na Cresu. Opožareno je oko 0,5 ha niskog raslinja i borove šume. Na intervenciji je sudjelovalo 25 vatrogasaca s 4 vatrogasna vozila DVD-a Cres i 2 cisterne Vodoopskrbe i odvodnje Cres Lošinj, a u pripravnost je stavljen i JVP Mali Lošinj.

"Požar smo brzo stavili pod kontrolu, ali naše snage još dežuraju na požarištu kako ne bi došlo do ponovne aktivacije. Pohvalio bih sve vatrogasce i ostale sudionike intervencije" - rekao nam je zapovjednik DVD-a Cres Nenad Kalabić.

            Uz ovako veliki broj intervencija, vatrogasci su angažirani i na suzbijanju koronavirusa. Stoga je od posebne važnosti pridržavanje osnovnih mjera protupožarne zaštite u kućanstvu. Na taj način možemo smanjiti mogućnost izbijanja požara, koji mogu imati katastrofalne posljedice. Također pozivamo građane da ne spaljuju biljni otpad već da ga kompostiraju, a ukoliko primijetite požar, zovite vatrogasce na 193.

 

FOTO: FB JVP Gospić, FB DVD Cres

 



Hrvatska Vatrogasna Zajednica