Snažan potres u Zagrebu

Slika /arhiva/multimedia/Zagreb_posljedice_potresa_HVZ_2.jpg

24.3.2020.
544 intervencije u Zagrebu na uklanjanju posljedica potresa

Prema izvješću Vatrogasnog operativnog centra Hrvatske vatrogasne zajednice, samo je jučer na području grada Zagreba odrađeno 98 intervencija. Od nedjelje 22. ožujka u 6.24 sata, kada je jak potres pogodio Zagreb, do danas na širem zagrebačkom području su odrađene ukupno 544 hitne intervencije, od kojih se većina odnosi na uklanjanje dijelova oštećenih zgrada, podupiranje zidova, uklanjanje prepreka s prometnica i druge tehničke. Zagrebački vatrogasci su sudjelovali u 6 izravnih spašavanja osoba i na gašenju 11 požara.

Uklanjanje dijelova zgrada koje prijete padom na cestu je i dalje prioritet, a na velikom broju objekata još treba intervenirati. Na terenu je svih 7 visinskih vozila JVP Zagreb kao i 3 tvrtke Elicom i ZG Holdinga, HEP,-a jedno vozilo Hrvatske vojske kao i vatrogasci s autoljestvama iz Virovitice, Bjelovara, Slunja, Siska, Varaždina i 2 ekipe iz Karlovca.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je za sudjelovanje u intervencijama na područjima pogođenim potresom, svim pripadnicima vatrogasnih postrojbi izrekao javnu zahvalu.

23.3.2020.
Vatrogasci saniraju posljedice potresa 

Odmah nakon što je jaki potres dana 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, u spašavanje građana i sanaciju posljedica potresa uključili su se Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba te sva raspoloživa dobrovoljna vatrogasna društva Grada Zagreba. U samom središtu grada veliki broj objekata je oštećen, a ulice su bile zakrčene materijalom sa zgrada. Također je oštećen i veći broj vozila. Osim vatrogasaca iz Grada Zagreba, zatražena je i ispomoć u vatrogasnim vozilima (autoljestve i autoplatforma) sa vozačem za rad na visini iz JVP Varaždin, Sisak, Karlovac i Bjelovar te Virovitice kao i iz DVD-a Slunj. Prema informacijama koje je prikupilo Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice, tijekom dana i noći na području Grada Zagreba, vatrogasci JVP-a Grada Zagreba te DVD-i sa područja Grada Zagreba odradili su 209 intervencija, 27 je bilo u tijeku, a još u dojavama ima 219 intervencija. 

Pripadnici JVP Grada Zagreba su jučer u nekoliko navrata pozvali građane da ne preopterećuju broj 193 pozivima koji nisu prioritetni. I ovim putem molimo građane na strpljenje te da ne zovu vatrogasce radi informiranja o trenutnom stanju ili radi saniranja manjih oštećenja na objektima.

Intervencije uslijed potresa imali su i vatrogasci Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Zabilježeno je preko 25 vatrogasnih intervencija u kojima je sudjelovalo 139 vatrogasaca na saniranju posljedica potresa, većinom uklanjanja srušenih dimnjaka, crijepova i cigli te saniranja krovišta.

U ovakvoj situaciji, gdje vatrogasci uz redovne poslove moraju sudjelovati i na suzbijanju širenja koronavirusa, molimo građane na dodatan oprez te da se pridržavaju općih mjera za sprečavanje izbijanja požara. S obzirom na epidemiološku situaciju molimo građane da obavijeste vatrogasce nalazi li se u Vašem kućanstvu i osoba kojoj je određena samoizolacija kako bi vatrogasni timovi mogli poduzeti posebne mjere osobne zaštite.

 

22.3.2020.
18:00
Do sada je na području grada Zagreba odrađeno 80 intervencija sa oko 300 vatrogasaca i 175 vozila. Trenutno je u tijeku 111 intervencija koje uključuju otvaranje stanova, dizala, zatvaranje plina i vode, prijenos nepokretnih osoba, sanacija dimnjaka, krovišta i napuklih zidova.
Na području Zagrebačke županije, točnije na području Samobora, bilo je 8 tehničkih intervencija sa 31 vatrogascem i 9 vozila.
U Krapinsko-zagorskoj županiji je, na području Donje i Gornje Stubice, odrađeno 8 tehničkih intervencija sa 65 vatrogasaca i 11 vozila.
Angažirane su 4 autoljestve i 1 autoplatforma iz Varaždina, Siska, Bjelovara i Karlovca za pomoć zagrebačkim vatrogascima kod interevencija na krovištima.

11:00

Zbog potresa koji je rano jutros probudio Zagrepčane, vatrogasci Grada Zagreba su zabilježili 35 intervencija u kojima je sudjelovao 161 vatrogasac. Radilo se o požarima objekata koji su uspješno ugašeni, a vatrogasci i dalje sudjeluju u tehničkim intervencijama koje uključju spašavanje osoba koje su ostale zarobljene u urušenim zgradama i dizalima te na uklanjanju dimnjaka i ostalih predmeta koji ugrožavaju živote građana. U pripravnosti je 57 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Grada Zagreba, a glavni vatrogasni zapovjednik izdao je zapovijed da u pripravnosti budu i vatrogasci s područja Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

"S obzirom na epidemiološku situaciju, važno je da građani obavijeste vatrogasce nalazi li se u njihovom kućanstvu i osoba kojoj je određena samoizolacija kako bi vatrogasni timovi mogli poduzeti posebne mjere osobne zaštite", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Apeliramo na građane da ostanu smireni, slušaju vijesti iz provjerenih izvora i da slijede upute žurnih službi. Broj 193 zovite samo u slučaju neposredne opasnosti za život jer je u tijeku velik broj intervencija te se mole građani da izbjegavaju nepotrebno preopterećenje telefonskih linija.

Dodajmo da u ovome trenutku imamo dovoljno vatrogasnih snaga na terenu, a da su na raspolaganje stavili vatrogasce i svi županijski vatrogasni zapovjednici. "Možemo reći da je situacija pod kontrolom, a hvala svim kolegama na solidarnosti koju pokazuju u ovim zahtjevnim trenucima", kazao je zapovjednik Tucaković.

Važno je da se građani i dalje pridržavaju svih uputa koje Nacionalni stožer civilne zaštite izdaje u svrhu prevencije širenja koronavirusa, ali i u slučaju nastanka novih potresa.

8:00

Potres jačine 5.5 po Richteru probudio je jutros Zagreb nakon čega je uslijedlilo još nekoliko manjih potresa.

Savjetujemo građane:

  • probajte ostati smireni
    - slušajte vijesti iz provjerenih izvora
    - slijedite upute žurnih službi
    - zovite broj 193 samo u slučaju neposredne opasnosti za život jer je u tijeku gašenje požara i spašavanje na nizu lokacija te se mole građani da izbjegavaju nepotrebno zagušivanje telefonskih linija
  • s obzirom na epidemiološku situaciju molimo građane da obavijeste vatrogasce nalazi li se u Vašem kućanstvu i osoba kojoj je određena samoizolacija kako bi vatrogasni timovi mogli poduzeti posebne mjere osobne zaštite.

 Tijekom potresa:

  • odmaknite se od stupova, dalekovoda i građevina
  • zaklonite se ispod masivnog stola, u kutu sobu ili ispod nosive grede
  • ako ste zarobljeni, skrenite pozornost na sebe lupanjem po cijevima ili zidu
  • ne koristite dizalo

Nakon potresa:

  • isključite vodu, plin i struju
  • izađite na otvoreno
  • oslobodite ceste vozilima hitnih službi

 

 



Hrvatska Vatrogasna Zajednica