Svečano potpisivanje ugovora vezanih za nabavu vatrogasnih vozila

Slika /arhiva/multimedia/IMG_2489.JPG

U Ministarstvu unutarnjih poslova danas je održano svečano potpisivanje ugovora vezanih za nabavu vatrogasnih vozila putem projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“. 

Ukupna vrijednost ovog projekta je 256.260.000,00 kuna, a pri čemu je EU sufinancirao nabavu u iznosu od 217.821.000,00 kuna. Ugovore je potpisao Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova s predstavnicima tvrtki koje su pobijedile na natječaju: poljska tvrtka WAWRZASZEK ISS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, zajednica ponuditelja: M.G.S. Grupa d.o.o./Volvo Group Croatia d.o.o. te tvrtka DOK-ING d.o.o.

Kako je u svojem obraćanju rekao ministar Božinović, hrvatski su vatrogasci najveći partner MUP-u u provođenju sigurnosti građana RH te su izuzetno ponosni na realizaciju ovog projekta. „Moj je mandat počeo 2017. godine koja je ostala zapamćena po velikim požarima. Tada smo svi svjedočili velikoj hrabrosti vatrogasaca, ali i nelogičnostima u sustavu, kao i tome da je vatrogasna oprema zastarjela i da ne odgovara današnjim potrebama. Zato je MUP odlučio iskoristiti sredstva iz EU kako bi pomogao vatrogastvu“, kazao je Božinović i dodao kako je neka od tih pomoći napravljena ad hoc, kao što je primjerice organizacija operativnog centra u Divuljama. „No, druge se pomoći donose sustavno. Sretni smo što je Hrvatska vatrogasna zajednica od ove godine postala središnji državni ured čiji je čelnik glavni vatrogasni zapovjednik. Vatrogasci gase požare, a na nama je da im u tome pomognemo. Nabavili smo već i radio uređaje, a ovom nabavom vozila povećat ćemo brzinu i kvalitetu vatrogasaca na intervencijama“, zaključio je Božinović.

Zadovoljstvo ovim projektom izrazio je i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekavši kako je ovo važan dan za hrvatsko vatrogastvo. „Velika je stvar što je početak novog ustroja Hrvatske vatrogasne zajednice i mojeg mandata počeo ovako velikom nabavom koja će nam sigurno pomoći u obavljanju zadataka, kao i povećati sigurnost građana RH. Vjerujemo kako će se odlična suradnja s MUP-om nastaviti i dalje, a ja se u ime svih hrvatskih vatrogasaca zahvaljujem na ovoj pomoći“, kazao je Tucaković.

Spomenimo kako su potpisivanju nazočili iz MUP-a i Terezija Gras, državna tajnica, Cvjetko Obradović, pomoćnik ministra, Damir Trut, pomoćnik ministra za civilnu zaštitu, iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Sanja Slunjski, v.d. pomoćnica ministra, iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, državni tajnik te iz Hrvatskih voda Damir Vukmirić, zamjenik generalnog direktora.

Ovom će nabavom hrvatsko vatrogastvo biti obogaćeno za 94 vozila raspoređena po svim hrvatskim županijama, a današnjim potpisivanjem ugovora započinje nabava sljedećih vatrogasnih vozila: navalno vozilo dugo, navalno vozilo kratko, šumsko vatrogasno vozilo teško, šumsko vatrogasno vozilo lako, autocisterna te zapovjedno vozilo s prikolicom i vatrogasnim robotom.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica